Pride

Pride är en organisation som arbetar för att främja och stödja HBTQ+-rättigheter och inkludering. Genom att arrangera Pride-festivaler och evenemang över hela landet skapar de en plattform för HBTQ+-personer att synas och höras.

Denna text har genererats automatiskt

Banbrytande transmodellen mördad – dagen efter landets omstridda lag

Banbrytande transmodellen mördad – dagen efter landets omstridda lag

I tisdags röstade Georgien igenom en ny lag som ger myndigheter rätt att banna Pride-event samt censurera filmer och böcker med syfte att ”skydda traditionella familjevärderingar och minderåriga”. Lagen gör även samkönade äktenskap och könskorrigerande operationer olagliga. Under gårdagen mördades en av landets mest kända transpersoner, modellen Kesaria Abramidze. Enligt lokala myndigheter ska hon ha huggits till döds i sin lägenhet i en förort till huvudstaden Tbilisi. En man är gripen i samband med mordet. Av georgianska medier uppges han vara hennes pojkvän. Motivet är ännu okänt, men det georgianska civilsamhället dömde snabbt attacken som en del av den statsdrivna kampanjen emot HBTQ-personer i landet. Kesaria Abramidze var den första som kom ut offentligt som transperson i landet och var representant i en internationell skönhetstävling för transpersoner 2018. ”Det finns en direkt korrelation mellan hatisk retorik inom politiken och hatbrott”, skriver Tbilisi-baserade gruppen Social Justice Centre, som arbetar för mänskliga rättigheter, i ett Facebookinlägg om mordet. Våld mot HBTQ-personer ökar i Georgien De senaste åren har Georgisk dröm-partiet lett landet samtidigt som våld mot HBTQ-personer har ökat markant. Kritiker menar att den nya lagen påminner om ryska lagar som begränsar HBTQ-personers rättigheter. Förra året stormades en Pride-festival i Tbilisi av hundratals anti-HBTQ-demonstranter. I år marscherade tiotusentals i landets huvudstad för ”traditionella familjevärderingar”. Det styrande partiet närvarade vid eventet tillsammans med den Ortodoxa kyrkan. ”Det har gått nästan ett år av att Georgiansk dröm-styret aggressivt har använt homo-, bi- och transfobiskt språk och kultiverat det med allt masspropaganda innebär”, skriver Social Justice Centre. Kritik från presidenten och EU Lagen väntas göra det svårare för Georgien att komma in i EU. Bland annat har den väckt kritik från Michael Roth, socialdemokratisk representant i tyska parlamentets utrikeskommitté, som skrev på X: ”De som sår hat skördar våld. Kesaria Abramidze blev mördad bara en dag efter att georgianska parlamentet röstade igenom anti-HBTQ-lagen” Georgiens ceremoniella president, Salome Zourabichvil, väntas lägga veto mot lagen innan den träder i kraft. Dock har Georgiansk dröm-partiet och dess allierade tillräckligt med mandat för att upphäva presidentens vetorätt. Zourabichivil har sagt att mordet ska bli ett ”uppvaknande” för samhället. ”Ett hemskt mord! Denna vackra unga kvinnas död... borde inte vara förgäves”, skrev hon på Facebook.

Soldaterna demonstrerar i Stockholm – för ukrainska hbtq+-rättigheter

Soldaterna demonstrerar i Stockholm – för ukrainska hbtq+-rättigheter

Oleh, 24, berättar att han alltid har varit attraherad av killar, men vågade inte säga det på grund av rädslan för att bli avvisad. Under en längre tid försökte han dejta tjejer, men till slut insåg han att det inte gick att låtsas vara någon han inte är. Gick ut med sin sexualitet – när kriget bröt ut Första gången han berättade för sin dåvarande flickvän att han var gay när han var 18 år. När kriget bröt ut i Ukraina gick Oleh ut offentligt om sin sexualitet på sociala medier.

– Jag anmälde mig frivilligt till fronten och visste att jag kunde dö när som helst. Då ville jag inte gömma min sexualitet eller vara rädd för att berätta vem jag är. Jag bestämde mig för att säga det offentligt för att göra skillnad i samhället och bidra till ett mer jämlikt Ukraina.

Oleh minns när han första gången berättade om sin homosexualitet i sin bataljon. – I armén är vi frivilliga som kommer från olika håll och de flesta männen har aldrig träffat gay personer, i alla fall öppet homosexuella. De flesta var förvånade och sa att de har aldrig pratat med homosexuella. De trodde att det kunde finnas lång borta men inte där i vår bataljon.
Vill se en förändring i den ukrainska lagen Alina Sarnatska har stridit vid fronten sedan krigets början, för närvarande är hon utskriven på grund av sin hälsa. Här i Stockholm deltar hon i Pride paraden tillsammans med Oleh och försöker ta till sig Sveriges erfarenhet när det gäller tolerans mot hbtq+-personer. – Det stämmer att inte alla accepterar hbtq+ personer i Ukraina och alla är inte snälla mot hbtq+ militärer. Men generellt har situationen blivit bättre de senaste tio åren, säger Alina.

hbtq+-militära aktivister kräver att det ukrainska parlamentet ändrar lagstiftningen och börjar tillåta registrerat partnerskap för homosexuella. Som det är just nu, saknar deras förhållanden rättslig grund och i praktiken inte betyder någonting. – I fall din partner dör i kriget kan du förlora gemensamt boende. Du får inte ens veta vad som har hänt och du kan inte få den döda kroppen. Du blir inte ens bjuden på begravningen trots att du kanske har bott med den här personen i tio år, säger Alina. Önskar samma rättigheter som i Sverige Oleh Zhabinets önskar att hbtq+-personer skulle ha det likadant i Ukraina som i USA och Sverige när det gäller rättigheter. – Jag vill kunna med min pojkvän kunna hålla händerna vart vi ens befinner oss sitta i parken, kramas och kyssas precis som heterosexuella par skaffa barn tillsammans så att vi har exakt samma rättigheter som heterosexuella par. – Jag vill kunna hålla handen med min pojkvän vart vi ens befinner oss. Sitta i parken, kramas och kyssas precis som heterosexuella par, skaffa barn tillsammans. Så att vi har exakt samma rättigheter som heterosexuella par, säger Oleh.

Här går prideparaden genom Stockholm

Här går prideparaden genom Stockholm

Paraden startade på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i centrala Stockholm, och snirklade sedan den 4,5 kilometer långa vägen in i mål på Östermalms IP. Statsminister Ulf Kristersson (M) var sin vana trogen på plats på paraden. – Det är ett sätt att visa stöd, respekt och empati. Det är både glädje och allvar på en och samma gång, säger han till TV4 Nyheterna. Magdalena Andersson (S) var också på plats för festligheterna. På frågan varför hon går med i paraden svarar hon: – Det handlar om alla människors rätt att få älska vem man vill och vara den man är. ”Så mycket kärlek och glädje” Operasångaren Rickard ”Gaytenoren” Söderberg var med och startade årets parad som utropare. – Det är fantastiskt, jag får gåshud nu när jag tänker på det, att få starta upp paraden och se alla människorna och jubla och njuta och ha härligt, säger han. Författaren Jonas Gardell: – Pride är dagen då en våg av kärlek och tolerans går genom Stockholm. – Det är ett event för kärlek och tolerans och inkluderande. Varje gång man kommer hit så slås man att vi kan inte förlora, vi kan bara vinna. Med så här mycket kärlek och glädje går det inte att förlora.

Pride på YouTube

Hotfulla aktivister och DragQueens | STOCKHOLM PRIDE 2024

Intervju med en hotfull Palestinaaktivist, Jan Jönsson utklädd till DragQueen och mycket mer! Tack för ni har kollat! Introlåt: Lulletot ...

Lulle på YouTube

PRIDE - Kendrick Lamar 🥺💔

SONG Kendrick Lamar - PRIDE LYRICS Love's gonna get you killed But pride's gonna be the death of you, and you and me And ...

Music Media på YouTube

U2 - Pride (In The Name Of Love) (Official Music Video)

Listen to or buy U2's new song https://u2.lnk.to/AtomicCity REMASTERED IN HD! UP TO 4K!! The official music video for Pride (In ...

U2VEVO på YouTube

Pride i poddar

Demiboy TikToks - Pride day 22

Demiboy TikToks - Pride day 22