Jeanette Bergström, 61, dog efter att ha utsatts för en svårt misshandel i juli förra året. Mannen som utförde misshandeln dömdes först till livstids fängelse för mord, ett straff som sänktes i hovrätten till synnerligen grov misshandel.
Nu har riksåklagaren valt att överklaga domen till Högsta domstolen och yrkar på att mannen ska dömas för mord. – Jag vill att Högsta domstolen ska ge vägledning i hur begreppet orsakar ska bedömas, säger Petra Lundh, riksåklagare. I början på april kom domen i Jeanettefallet, där hovrätten sänkte straffet till synnerligen grov misshandel. Hovrättens bedömningar var att det inte kunde uteslutas bortom rimligt tvivel att Jeanette Bergström dog av en läkemedelsförgiftning av antidepressiva. Efter hovrättens beslut att ändra domen hölls en stora manifestation arrangerad av flera kvinnojourer, som efter domen kontaktats av flera oroliga kvinnor.
– Jag kände förtvivlan när jag läste domen, säger Betty Sporrong, en av arrangörerna. Betty Sporrong säger att hon träffar otroligt många kvinnor som lever i våldsamma relationer, och att de uppmanar kvinnor att anmäla brotten och lämna relationen. – En sådan här dom ger en signal att rättssystemet inte skyddar dem, säger hon. Vill att HD ger vägledning Under onsdagen meddelade riksåklagaren att hovrättsdomen överklagas och yrkar att en man ska dömas för mord i stället för synnerligen grov misshandel. Bland annat efterfrågas förtydligande kring hur begreppet “orsakar“ ska bedömas inom straffrätt. – Jag vill att Högsta domstolen ska ge vägledning i hur begreppet orsakar ska bedömas inom straffrättens område. Enligt min uppfattning kan begreppet tolkas vidare än vad hovrätten gör i den här domen och vad domstolar i allmänhet gör. Vad jag vet har någon sådan diskussion inte förts inom straffrätten, i vart fall inte i någon större utsträckning, säger riksåklagare Petra Lundh. I överklagar beskrivs problematiken mer utförligt: “Det är [- - -] inte ovanligt att det i mål om mord, dråp eller vållande till annans död förekommer fall där det finns eller kan finnas konkurrerande (eller samverkande) dödsorsaker. Detta ger i sin tur upphov till frågan om vilken bedömningsmodell domstolen bör använda sig av för att avgöra om det är den tilltalade, något annat eller det som den tilltalade gjort i kombination med andra orsaker som orsakat döden och vad detta i så fall ska få för konsekvenser i fråga om den tilltalades ansvar.“, skriver Petra Lund i överklagan.