Åländsk rädsla för gömda vapen på ryska konsulatet – trots förbudet

Åländsk rädsla för gömda vapen på ryska konsulatet – trots förbudet

Som ett resultat av freden efter Krimkriget blev Åland en demilitariserad zon. I Paris 1854 togs beslutet om en internationell konvention som gör att varken Finland, eller någon annan makt, får ha några militära styrkor eller anläggningar på ögruppen i fredstid. Villkoren för Åland har lett till debatt i Finland, vilken även har förändrats i takt med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Brigadchefen: Finns vapen i källaren Trots att Finland inte får ha något försvar på Åland finns det en styrka inom Nylands brigad på det finska fastlandet som har till uppgift att skydda Åland. I en intervju med The Economist hävdar den tidigare brigadchefen, Kjell Törner att Ryssland har vapen på den demilitariserade ögruppen. – Det är spekulationer, Ryssland skulle aldrig säga något om det och ingen av oss har kunnat komma dit. Jag känner ingen som har varit där, säger Törner till Helsingin Sanomat och tillägger: – Men de skulle vara dumma om de inte hade vapen där. Pekka Toveri, tidigare chef inom den finska underrättelsetjänsten ställer sig också frågande till varför man ska lämna en lucka öppen i det finska försvaret som ”bara gynnar Ryssland”. Experten: Ryssland hade ändå inte kunnat stå emot Samtidigt menar Juhana Aunesluoma, professor i politisk historia på Helsingfors universitet, att det ryska konsulatet inte används i samma utsträckning som förr. – Konsulatet finns till för att observera Ålands demilitariserade status och är lite av en historisk relik. Det verkar inte heller vara så ordentligt bemannat, säger Aunesluoma till TV4 Nyheterna. Även om det skulle finnas vapen i källaren, tror han inte att det finns tillräckligt för att kunna inta Åland. – Om de skulle ha vapen i källaren, kanske i syfte att kunna säkra byggnaden, så hade de inte kunnat stå emot flera snabbt agerande Nato-styrkor, säger Aunesluoma. Det största hot som Ryssland utgör i Östersjön handlar enligt Aunesluoma inte om direkt militära aktioner. Det skulle snarare ske i någon form av hybridkrigföring – även om den finska militären förbereder sig för alla scenarier. Nato-inträdet har förändrat diskussionen om Åland Åland, som ligger mitt i Östersjön, har ett strategiskt läge ur ett militärt perspektiv, även om det kan ha förändrats i och med att Östersjön nästan helt omges av Nato-länder. Tidigare fanns en diskussion i Finland om man faktiskt kunde försvara de åländska öarna. – Situationen är enklare nu. Bland experter frågade man sig tidigare om det var realistiska planer på ett försvar, men det var innan både vi och Sverige var med i Nato, säger Aunesluoma och tillägger: – Ryssland har inte möjlighet att operera i Östersjön.

ANALYS: Har Finland vunnit strömmingskriget mot Sverige?

ANALYS: Har Finland vunnit strömmingskriget mot Sverige?

Det är Sverige och Finland som fiskar merparten av Östersjöns sill och strömming och Finland tar allra mest. Inför denna veckas fiskeförhandlingar var Sveriges utgångspunkt att EU:s föreslagna kvoter skulle minskas medan Finland ansåg att förslaget var bra och dessutom vetenskapligt förankrat, eftersom det baserats på underlag från det internationella havsforskningsrådet ICES. Sverige anser däremot att det finns brister med underlagen och att det behövs mer säkerhetsmarginal för att skydda fiskbestånd som ofta och länge varit hotade. Därför vill Sverige ha lägre kvoter än vad havsforskningsrådet föreslår. Det svenska nederlaget cementerades När förhandlingarna avslutats hade de finska förhandlarna fått som de ville, strömmingskvoten dubblades i centrala Östersjön och landets jordbruksminister var ”mycket nöjd”. Medan Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren var ”besviken” över att kvoterna inte blev lägre. Och det svenska nederlaget cementerades av en ”mycket bekymrad” statsminister Ulf Kristersson: – Det finns en alldeles uppenbar risk för överfiske, sa Kristersson till TT. Så hur kan ändå denna besvikelse presenteras som något annat än en dålig förhandling? Enligt landsbygdsministern hade resultatet blivit ännu sämre om Sverige inte deltagit i beslutet. Och på den punkten får han stöd av den finska sidan där en tjänsteman säger till TV4 att de två länderna haft ett gott samarbete, dock utan att vilja precisera på vilka punkter Finland fått kompromissa. Hade Sverige kunnat göra annorlunda? Peter Kullgrens lösning blir politikerns: att plocka fram en precis siffra som ett mått på att nederlaget också var en framgång. Enligt Kullgren hade kvoterna blivit minst 15 000 ton högre om Sverige hade skjutit ut sig ur förhandlingarna. Så hade Sverige kunnat göra annorlunda? Kritiker från till exempel Miljöpartiet säger att Peter Kullgren borde ha varit mer aktiv, långt tidigare och under en längre period. Men även den mest kritiska håller i grunden med landsbygdsministern om att läget i de här fiskeförhandlingarna är svårt, för Sverige är ensamt om att vilja minska kvoterna och då har man inga möjligheter att få andra länder med sig – man står ensam. De är förlorarna Forskare i Sverige tror att den starka och högljudda svenska debatten om fisket har gjort att Sveriges regeringar driver en annan linje än övriga Östersjöländer. Och detta är skälet till att Sverige inte får med sig andra länder på en mer restriktiv linje. Konsekvenserna av beskedet om de nya fiskekvoterna är att det industriella fisket i Östersjön får fortsätta. Förlorare är fiskare, forskare och politiker som likt statsministern tror att detta kommer att leda till överfiske och allt värre konsekvenser för Östersjön. Och om de har rätt är den stora förloraren alltså Östersjön.

Dubblat sillfiske i Östersjön: "Förödande"

Dubblat sillfiske i Östersjön: "Förödande"

En uppgörelse är klar vid EU:s fiskeministermöte i Luxemburg. Bland annat slog ministrarna fast EU-kommissionens förslag om att öka kvoten av sill och strömming i centrala Östersjön med 108 procent jämfört med i fjol. Kvoten sattes trots att Sverige hade som målsättning att driva på för en minskning. Men det är vi totalt ensamma om. Det kommer alltså inte att bli verklighet. Min avvägning i dag handlar om att balansera det vi föreslår, sade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på väg in till mötet i går. Grannlandet Finland tillhörde dem som i stället gärna såg en ökad kvot – med hänvisning till vetenskapen. När vi har vetenskapliga råd måste vi förlita oss på det. Vi har en återhämtning i bestånden när det gäller Östersjösillen och det är ett bra bevis inför framtiden, sade jord- och skogsbruksminister Sari Essayah i måndags. Övriga detaljer är ännu inte offentliggjorda. EU-parlamentsledamoten Isabella Lövin (MP) är skarpt kritisk. "Kullgrens misslyckande är förödande för Östersjön. Hans plan att få ner strömmingsfisket gick i stöpet. Ännu en gång har kvoterna satts på tok för högt", skriver Lövin i ett uttalande till TT.

Norge förstärker gränsen mot Ryssland – satsar 600 miljarder

Norge förstärker gränsen mot Ryssland – satsar 600 miljarder

Några mil väster om Kirkenes går en patrull med gränsjägare över myrarna och genom skogarna i området alldeles intill gränslinjen mot Ryssland för att spana efter obehöriga. Längst fram går hunden Fixa, som precis fått kommando av hundföraren Ole André Mathisen att byta till arbetsläge. Då skärper hon luktsinnet för att uppfatta spår av människor på marken eller i vinden samt hörseln. – Hon ställer om från att gå på promenad till att börja jobba. Då tittar hon ganska aktivt fram och tillbaka, i riktning mot vart hon blir intresserad. Om hon hittat något hade hon markerat med extremt starkt intresse åt det hållet, säger Ole André Mathisen. 600 miljarder Efter nedrustningen vid kalla krigets slut vässar hela Norge nu sin uppmärksamhet igen. Enligt långtidsplaneringen ska försvaret de kommande tolv åren få ytterligare 600 miljarder norska kronor. Bland annat ska en armébrigad i dag bli tre, av vilka två placeras just här i norr. – Den satsningen som görs nu är väldigt bra och räcker en bra bit. En utmaning är att den kommer igång lite sent, så vi känner oss lite bakbundna. Lite efter utvecklingen i världen, säger Audun Jørstad, chef gränsjägarbataljonen i Sør-Varanger.

Enligt planerna ska gränsen bland annat förstärkas med mer luftvärn. Samtidigt ska bemanningen längre västerut i Finnmark skalas upp till storleken av en brigad, som också får mer artilleriresurser. – Så att vi faktiskt får en trovärdig avskräckningsförmåga och reell förmåga att föra krig, säger Audun Jørstad. Marinen byggs upp Mest pengar läggs nu annars på att bygga upp Norges marin, bland annat med fem nya korvetter, alltså större krigsfartyg, och fem nya ubåtar. Inte minst för att kunna säkra Natotransporter från USA, till exempel på väg för att vidare genom Sverige förstärka Finland. Men också för att skydda Norges långa kust som framför allt i norr kan få ännu större geopolitisk betydelse när Arktis väntas smälta och således nya sjöfartsleder mellan världsdelarna öppnas norr om Ryssland. I hela Finnmark räknar man de kommande åren med en tredubbling av antalet militärer. Den mer försynta närvaro som varit beror delvis på att Norges säkerhetspolitik gentemot den östliga grannen länge byggt på avspänning snarare än avskräckning. Med en underdrift konstaterar chefen för gränsbataljonen att nu är den tiden förbi. – Om Ryssland till exempel är villigt att använda militär makt över lång tid, och sätta in stora resurser, mobilisera hela nationen och gå till fullt angreppskrig, så betyder det att det inte är säkert att avspänningsinriktningen är den mest relevanta. Men krigshotet anses inte som väldigt högt just nu, men vi är förberedda på att det kan bli betydligt högre, säger Audun Jørstad. 200 gränsjägare – på 20 mil Sammanlagt är det bara ungefär 200 gränsjägare som bevakar de sammanlagt 20 milen. Dessa ska nu få mer teknisk övervakning bland annat genom sensorer och regeringen har dessutom meddelat att den överväger att bygga stängsel längs delar av sträckan. Dagens övervakning sköts både genom permanent bevakning från torn samt patrullering till fots i inte sällan svårframkomlig terräng och besvärligt vinterväder. Huvudsakligen utförs uppgifterna av värnpliktiga, också bland dem finns en starkare känsla av allvar nu. – Ja lite. Jag känner att det som vi gör är ännu viktigare, och blir motiverad att göra ett ännu bättre jobb, säger Hanne Marcussen, värnpliktig gränsjägarbataljonen Sør-Varanger.

Anders, 61, har sökt 500 jobb under ett år – utan att bli anställd

Anders, 61, har sökt 500 jobb under ett år – utan att bli anställd

Femhundra stycken. Det är antalet jobb Anders Månsson, 61 år, har sökt det senaste året. Sen i somras har han varit arbetslös på heltid då han blev varslad. Han är utbildad bergsingenjör och har jobbat på Arbetsförmedlingen i 26 år i olika roller. Sedan årsskiftet har han sökt olika administrativa kontorsjobb: Vad får du för svar när du söker? – Oftast ingenting alls. Det är mestadels tyst. Det kan ju kännas väldigt trögt. Särskilt när man träffar vänner och bekanta som frågar ”är du fortfarande utan arbete?” Det påverkar en, säger han med en suck. Näst sämst Enligt en rapport som Pluskommissionen presenterar idag är Sverige sämre än flera av sina nordiska grannländer på att anställa de som är mellan 55 till 74 år. Av de nordiska länderna är det bara Finland som har en högre andel arbetslösa seniorer. I Sverige är arbetslösheten hos äldre även högre än EU-snittet. – Det är illa med tanke på de behov vi har. Det kommer att slå mot vårt välstånd och vår välfärd. Vi behöver arbetskraft i en rad sektorer och det påverkar hur hela landet fungerar. Men samtidigt om man ska se det positiva så är det att det finns mycket outnyttjad, kompetent arbetskraft runt hörnet som vi kan bli bättre på att använda, säger John Mellkvist, generalsekreterare Pluskommissionen. Upplever diskriminering Anders Månsson upplever att han blivit diskriminerad i jobbsöket på grund av sin ålder. Han beskriver att många arbetsgivare ser att han närmar sig pensionsålder i stället för att se hans breda erfarenhet och lust till att arbeta. – Jag kan tycka att det råder en ungdomsfixering i det här landet. Vi umgås inte riktigt som vi gjorde i förr i tiden med våra äldre. Jag tror det krävs rejäla politiska tag för att bli kvitt ålderismen, säger han. Regelverk och normer John Mellkvist på Pluskommissionen tror att anledningen till att så många svenska 55 plussare är arbetslösa är att det finns både utbredda fördomar och direkt diskriminering gentemot mot äldre på den svenska arbetsmarknaden. Han säger att både regelverk och normer skiljer sig bland de nordiska länderna där Sverige varken har lika hög flexibilitet som i Danmark eller lika hög anställningstrygghet som i Norge. – Det är en kombination av okunskap och rädsla. Man är rädd för att halka efter i ny teknologi och vi har en snabb, rörlig arbetsmarknad som på många sätt har en massa faktorer som man anser eller tror skulle missgynna äldre. I själva verket har vi många faktorer där äldre kan göra stor skillnad genom sin erfarenhet och trygghet, säger han. Hoppas på lösning Anders Månsson är nu villig att bredda sitt jobbsök till nya branscher, kolla på alternativa anställningsformer som vikariat eller kanske starta eget. – Det är såklart inte kul att ha sökt så många jobb utan att fått något. Men jag har en förhoppning att det kommer lösa sig, alternativet är otänkbart. Har man tur rasslar det till och man får ett erbjudande, då brukar det släppa och så kommer två eller tre. Då sitter man helt plötsligt i en guldsits och kan välja.

Finland på YouTube

Windows95man - No Rules! (LIVE) | Finland 🇫🇮 | Grand Final | Eurovision 2024

Subscribe and to Eurovision https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 ​ Windows95man from Finland ...

Eurovision Song Contest på YouTube

FINLAND EXPLAINED

FINLAND SLANDER! FEATURING WOW_MAO!!! Learn the TRUTH about Europe's most redneck, glizzy-guzzling, gibberish ...

Geopold på YouTube

Käärijä - Cha Cha Cha | Finland 🇫🇮 | National Final Performance | Eurovision 2023

Subscribe and to Eurovision https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 Finland has decided and will be ...

Eurovision Song Contest på YouTube

Finland Just Seriusly Pi**ed Off Putin

Finland's Unwavering Support for Ukraine Challenges Putin In a striking display of solidarity, Finland has unveiled its 25th military ...

Velocity på YouTube

Käärijä - Cha Cha Cha (LIVE) | Finland 🇫🇮 | Grand Final | Eurovision 2023

Subscribe and to Eurovision https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 Käärijä from Finland performed ...

Eurovision Song Contest på YouTube

Finland i poddar

Fortsättningskriget – den finska alliansen med nazityskland (nymixad repris)

Fortsättningskriget kom att handla om mer än att återta det Finland förlorat till Sovjetunionen under Vinterkriget 1939-40. Något Storfinland blev det aldrig då Finlands allierade Nazityskland förlorade kriget mot Sovjetunionen. Men Finland lyckades bevara sin självständighet genom att överge Tyskland i exakt rätt ögonblick.Vinterkrigets fredsslut i mars 1940 hade lämnat ett djupt sår efter sig i Finland. Stora delar av Karelen hade avträtts och Hangö var ockuperat av sovjettrupper. De politiska förvecklingarna ledde till att Finland i juni 1941 deltog i det tyska anfallet på Sovjetunionen och återstod de områden som förlorats och till och med gick en bit längre öster om den gamla riksgränsen.Under två år 1942 och 1943 stod fronten stilla. I juni 1944 kom det sovjetiska motanfallet efter det att det stod klart att Hitlertyskland var på väg att förlora kriget. Det sovjetiska anfallet ledde till ett finskt sammanbrott som kunde bromsas upp först väster om Viborg. Situationen var förtvivlad. Finland lett av Mannerheim lyckades trots allt lösgöra sig ur kriget och den 5 september 1944 inleddes vapenvilan och fredsförhandlingarna sattes igång.I denna nymixade repris av Militärhistoriepodden följer Martin Hårdstedt och Peter Bennesved upp sitt allra första avsnitt om Vinterkriget 1939-40 från november 2019 med en diskussion om Fortsättningskriget. Finland kom under året efter Vinterkriget och den tuffa marsfreden att alltmera bli indragen i tyskarnas förberedelser för anfallet på Sovjetunionen. Frågan är hur medvetet och varför de ansvariga, inte minst presidenten Ryti och överbefälhavaren Mannerheim, drog in Finland i ett nytt krig. Det gick att hävda att det var en fråga om att återta det som ryssarna utan rätt tagit 1940. Problemet var om det i verkligheten fanns andra bevekelsegrunder och hur ska vi uppfatta Finlands samarbete med Tyskland? Förde Finland ett separatkrig?Den som vill läsa vidare kan med fördel ta sig an relevanta kapitel i Henrik Meinanders Republiken Finland - Igår och i dag (2012). Självklart är Väinö Linnas Okänd soldat relevant även om den är fiktiv. Lättillgänglig om än med några år på nacken kan Allan Sandströms bok ge en överblick Fortsättningskriget: 1941-44 (1991). Det finns dessutom på svenska för den lite mer hårdkokte två delar i trebandsverket Finlands krig (2000) som ger detaljerna. På engelska kan den samförfattade boken The continuation and Lapland Wars 1941-44 (2016) vara en bra översikt.Bild: Finska soldater på VT -linjen 1944. "Larm vid VT -linjestationerna."; Sot.virk. Uuno Laukka - https://finna.fi/Record/sa-kuva.sa-kuva-143060?lng=en-gb , Militärmuseum, Wikipedia, Public Domain. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Episode 16-The Phony War and Finland’s defeat.

The Allies wait for Hitler and Stalin uses the war to attack Finland. But the Soviet Army is far from ready. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

26: Murder On The Lake: Finland’s Greatest Unsolved Mystery

What happened the night of June 4th, 1960, when three teens were murdered at Lake Bodom in Finland? And why has no one ever been charged with the crime? Subscribe on Patreon for bonus content and to become a member of our Rogue Detecting Society. Follow on Tik Tok and Instagram for a daily dose of horror. Heart Starts Pounding is written and produced by Kaelyn Moore.  Music from Artlist Shownotes (with Photos): https://www.heartstartspounding.com/episodes/lakebodom   

Finska vinterkriget 1939 – en liten nation på randen till undergång (nymixad repris)

Den 30 november 1939 anföll Sovjetunionen utan föregående krigsförklaring det lilla landet Finland. Förspelet till finska vinterkriget utgjordes av hur Hitlertyskland och Stalins Sovjet hade krossat Polen i september 1939 i ett brutalt fälttåg som var över på några veckor. Nu skulle Röda armén göra samma sak med Finland. Efter att Finland sagt nej till sovjetiska krav på finskt territorium inleddes det sovjetiska anfallet. Den sovjetiska övermakten var enorm.Men det blev inte som alla hade förutsatt. De kommande månaderna skulle världen chockas över hur finländarna mirakulöst kunde stoppa upp och fördröja den numerärt överlägsna sovjetiska armén som angrep på flera platser längs den långa östgränsen. I den finska ödemarken inringades och förintades hela sovjetiska divisioner av lätt utrustade skidburna finska patruller koordinerade av erfarna och skickliga finska officerare och befäl. Begrepp som ”motti” och ”ödemarkskrigare” flög över världen.Men hur var detta egentligen möjligt? Sovjetunionen hade grovt missbedömt den finska motståndsviljan och dessutom misstolkat förutsättningarna för krigföring i de finska urskogarna. Från finsk sida handlade det inte minst om soldaternas vana vid kölden och en offervilja som många gånger saknade motstycke.I första avsnittet av Militärhistoriepodden samtalar Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet med Peter Bennesved, doktorand i idéhistoria vid Umeå universitetPå de fyra månader finska vinterkriget pågick förlorade Finland 24 000 man i stupade. Det nationella oberoendet kostade. Den sovjetiska ledningen lärde sig också snabbt av sina misstag. Den slutoffensiv som sattes igång, riktad mot södra Finland på Karelska näset i slutet av kriget, förebådade kommande massiva sovjetiska anfall understödda av hundratals artilleripjäser, pansar och flyg. Finländarna tvingades söka fred inför hotet av att bli krossade. Marsfreden 1940 blev hård med territoriella avträdelser men Finland behöll trots allt sin nationella självständighet. Gränsen i öster flyttades västerut och tusentals finländare fick lämna sina hem. Hangö blev en sovjetisk militärbas.Sverige var inte neutralt i kriget, men trots det inte krigförande. Vilka insatser gjordes från svensk sida för att stötta Finland? Hade det svenska stödet någon betydelse? Krigsmateriel och frivilliga gjorde insatser men frågan är om Sverige hade kunnat göra mer. Frågan är också vilka konsekvenser kriget fick och vilka slutsatser man drog av kriget på svensk sida. I avsnittet diskuterar programledarna något oväntade civilförsvarsaspekter som blev en konsekvens av kriget från svensk sida. Till exempel gav det relativt begränsade bombkriget näring åt svenska förberedelser för att skydda befolkningen vid eventuella angrepp.Musik : Darklands av Jon Purdey, Storyblocks AudioBild: SA-kuva Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

PDB Afternoon Bulletin | November 24th, 2023: Israel's Laser Defenses & The Migrant Crisis On Finland's Border

Description: In this episode of The PDB Afternoon Bulletin:     Israel is making rapid progress in the development of their next generation “directed energy” weapon dubbed the “Iron Beam,” which they recently used to shoot down an enemy rocket fired by Hamas. Finland is shuttering all but one of their border crossings with Russia this week in response to the Putin regime flooding their country with displaced migrants. We look at the unfolding crisis along the border.    Please remember to subscribe if you enjoyed this episode of The PDB Afternoon Bulletin.     Email: PDB@TheFirstTV.com.  Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

PDB Afternoon Bulletin | November 29th, 2023: Mystery Pneumonia Surge & The Finland-Russia Border Crisis

In this episode of The PDB Afternoon Bulletin:     Cases of pneumonia are spiking among children in parts of Europe for unknown reasons, sparking concerns in light of the mystery respiratory illness that is currently running rampant in China. Finland will shutter their last remaining border crossing with Russia amid the intensifying migrant crisis and rising tensions with the Putin regime. Please remember to subscribe if you enjoyed this episode of The PDB Afternoon Bulletin.     Email: PDB@TheFirstTV.com.  Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Davis Cup Finals Preview - Champions, Contenders ... Finland!

Matt is in Malaga and he attended every press conference going as he soaked up the atmosphere ahead of the Davis Cup Finals, which start on Tuesday. Who are the favourites, how are the defending champions looking, and tell us everything you know about Finland! Just some of the questions put Matt's way by Catherine and David in our preview show. We will be with you every night this week. OUR LINKS:Become a Friend of the Tennis Podcast to help us to produce the show year-round, and receive exclusive access to bonus podcasts, including Tennis Re-Lived, listener questions pods, and Grand Slam review shows.Sign up to receive our Newsletter (daily at Slams and weekly the rest of the year, featuring Matt’s Stat, mascot photos, predictions, and more)Follow us on TwitterFollow us on Instagram (@thetennispodcast)Subscribe to our YouTube channel.Check out our ShopRead our New York Times profileTennis Podcast Terminology Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Davis Cup Finals Day 4 - Finland fun is over but Aussies bring the vibes

The Finland funtime has officially been brought to an end by Lleyton Hewitt and his ruthless band of Aussies. Catherine, David & Matt are all together to discuss talisman De Minaur and David's new favourite player Alexei Popyrin. Will Hewitt make changes for the final? And who will that final be against, Italy or Serbia? OUR LINKS:Become a Friend of the Tennis Podcast to help us to produce the show year-round, and receive exclusive access to bonus podcasts throughout 2023, including Tennis Re-Lived, listener questions pods, and Grand Slam review shows.Sign up to receive our Newsletter (daily at Slams and weekly the rest of the year, featuring Matt’s Stat, mascot photos, predictions, and more)Follow us on TwitterFollow us on Instagram (@thetennispodcast)Subscribe to our YouTube channel.Check out our ShopRead our New York Times profileTennis Podcast Terminology Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Davis Cup Finals Day 1 - FINLAND!

A delirious Matt and David review an extraordinary opening day in the Davis Cup finals between defending champs Canada and debutants Finland, and look ahead to Day 2.OUR LINKS:Become a Friend of the Tennis Podcast to help us to produce the show year-round, and receive exclusive access to bonus podcasts, including Tennis Re-Lived, listener questions pods, and Grand Slam review shows.Sign up to receive our Newsletter (daily at Slams and weekly the rest of the year, featuring Matt’s Stat, mascot photos, predictions, and more)Follow us on TwitterFollow us on Instagram (@thetennispodcast)Subscribe to our YouTube channel.Check out our ShopRead our New York Times profileTennis Podcast Terminology Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Russia and China Gang Up on Finland (Should the US Worry?) || Peter Zeihan

The schoolyard bullies are back at it again. Russia is funneling waves of migrants into the Finnish border, and China has wreaked havoc on the Gulf of Finland by dragging an anchor across the sea floor. Full Newsletter: https://mailchi.mp/zeihan/russia-and-china-gang-up-on-finland

Why Finland Joining NATO Checkmates Russia

In this episode of Real Life Lore, we delve into Finland's historic decision to join NATO, marking a significant shift in its long-standing policy of neutrality. We explore the geographical and historical factors that have shaped Finland's defense strategies, particularly its proximity to Russia and the implications for regional security. The episode sheds light on the centuries-long tension between Finland and Russia, highlighting how recent events, especially Russia's actions in Ukraine, have catalyzed Finland's move towards NATO.