Omställningsstudiestödet riktar sig till dem som vill vidareutbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden utifrån marknadens behov. Stödet består dels av ett bidrag som motsvarar 80 procent av lönen och dels av ett lån som man kan fylla på med om man vill. För att kunna söka stödet finns vissa krav, bland annat att du ska vara mellan 27 och 62 år och att du ska ha jobbat sammanlagt åtta år av de senaste 14 åren. CSN har försökt korta de långa handläggningstiderna genom att bland annat anställa mer personal och ett förslag på regelförenkling är nu ute på remiss.
– Vi räknar med att vi de närmaste månaderna har nya regler på plats och det kommer ha stor betydelse för de som nu ansöker, säger utbildningsminister Mats Persson (L). Regeringen skjuter till resurser
För att underlätta handläggningen har regeringen skjutit till mer resurser så att CSN har kunnat anställa fler och till våren väntas även ett nytt system. Det finns även ett förslag på regelförenklingar ute på remiss. Fackförbundet Vision ser positivt på de förändringar som sker, men tycker att regeringen behöver göra mer.
– Det vi vill se är att CSN får tillräckliga resurser, att regeringen tar sitt ansvar och tillskjuter resurser, att regelförenklingarna kommer på plats så snabbt som det bara går och att vi får utbildningar som matchar det som människor efterfrågar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande fackförbundet Vision. ”Beredda att vidta ytterligare åtgärder”
Utbildningsminister Mats Persson (L) delar fackförbundets syn om att reglerna bör komma på plats så snart som möjligt.
– Vi räknar med att vi de närmaste månaderna har nya regler på plats och det kommer ha stor betydelse för de som nu ansöker.
Och resurserna, hur ser det ut med dem?
- Vi skjuter ju nu till flera hundra miljoner de kommande åren för att på det sättet få ner handläggningstiderna. Skulle det visa sig att det inte räcker, då är vi från regeringens sida vara beredda att vidta ytterligare åtgärder, säger utbildningsminister Mats Persson (L).