Här ska du hemestra i sommar: "Sverige är ett helt smörgåsbord"

Här ska du hemestra i sommar: "Sverige är ett helt smörgåsbord"

Rena insjöar, idylliska skärgårdsöar eller vackra vandringsleder – Sverige kan bjuda på många sommarpärlor i naturen, enligt Maria Ros Hjelm på Svenska Turistföreningen. Särskilt vackert är det exempelvis vid sjön Yngen öster om Filipstad, i Värmland, berättar hon. – Det är en av Sveriges renaste insjöar. Här kan man verkligen njuta av att vara på landet. Och det finns mycket sommaridyll i vårt avlånga land, menar hon. Från Skellefteå skärgård, till savannen i Närsholmens naturreservat på Gotland, till röda hus och vita knutar på Stora Kalholmen i Stockholms skärgård. – Sverige är ett helt smörgåsbord – det finns så mycket fint att uppleva. Besök nationalparker Bland annat finns 30 nationalparker att välja på. – Tipset för i sommar är att besöka en nationalpark där du inte har varit tidigare. Hon slår ett särskilt slag för Tresticklans nationalpark i Dalsland. Här finns även sjön Stora Le som ligger precis utanför nationalparken. – Tresticklans är det största skogsområdet i södra Sverige som är helt orört. Det vill jag slå slag för. Magisk vandring. Otroligt vackert! Men kom ihåg att Allemansrätten inte gäller i nationalparkerna – där är det särskilda regler som gäller som man får läsa på om innan besöket, berättar Maria Ros Hjelm. Midnattssol Föredrar man däremot mäktiga fjäll, blommande fjällängar och Skandinaviens största fjällsjö kan man i stället bege sig till Abisko i norra delen av Sverige, menar generalsekreteraren. Här kan man fånga många soltimmar eftersom det är midnattssol fram till mitten av juli. – Man kan gå ut och vandra mitt i natten. Det är en gammal kärlek som aldrig rostar. Abisko är magiskt och att få uppleva den där midnattssolen, säger hon. Längs vandringslederna finns även en hel del fjällstationer där det går att övernatta. Därifrån kan vandrare även ta kortare turer längs fjällkedjan, enligt Maria Ros Hjeml.

Så ska du agera om du hamnar i vatten

Så ska du agera om du hamnar i vatten

Nästan en fjärdedel av svenskarna väljer en aktiv semester i vandringsspåren, enligt statistik från svenska turistföreningen. Men det finns risker med det – och en känd sådan är att ramla i vattendrag. – En bra idé är att ha med sig en karta för att först se om det finns broar man kan gå över. Broarna finns utmärkta på kartan, tipsar Lars Rehnfeldt, naturbevakare på länsstyrelsen Jämtland. ”Sätt foten i en plastpåse” Men det finns inte broar vid varje vattendrag i skogen. Därför är det viktigt att vattensäkra mobilen innan man ger sig ut i naturen. – Det kan vara bra att kunna ringa någon om man råkar ramla i vattnet. Då måste mobilen vara i, till exempel, en zip-påse, säger fjällräddaren Rickard Svedjesten. Att ha med förstärkningsplagg, som vakuuminpackade strumpor och extra stövlar för ombyte, gör att man får upp värmen enklare efter att ha blivit blöt. – Men det är lätt att glömma. Då kan man sätta foten i en plastpåse i stället, innan man tar på sig de blöta skorna, för att bibehålla värmen, berättar Rickard Svedjesten och fortsätter: – Om man är flera får man hjälpas åt och dela med sig av sina kläder. Det gäller att få upp värmen. Ju fler desto bättre Det bästa tipset är att ha med sig en kompis som kan hjälpa till. Vissa vattendrag som är smala är också extra strömma, och då kan det vara svårt att ta sig upp själv. – Ett rep ska man alltid ha med sig. Det bästa är att korsa vattendraget en åt gången och använda repet som en säkring, betonar Rickard Svedjesten. För att undvika att ramla helt, ska man gå emot strömmen för att få en bättre balans. Dessutom uppmanar Rickard Svedjesten att använda en vandringskäpp. – Det är som ”ditt tredje ben” så håll den framför dig för att få extra stöd. Man måste tänka till innan man vadar över ett vattendrag.

Färre räddningsuppdrag i fjällen

Färre räddningsuppdrag i fjällen

Polisens fjällräddare undsätter varje år totalt ett par hundra personer i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. De allra flesta räddningsuppdrag sker i Kirunafjällen, mer specifikt vid Kebnekaise. – Väldigt många som vill upp på Kebnekaise behöver hjälp förr eller senare. De blir för tungt att gå upp, de har inte tillräcklig fysik och kanske för lite utrustning. Uppe på berget blir det ofta väderomslag till det sämre på ett annat sätt än i dalgångarna och det kan skapa problem, säger Stefan Källström. Vanligaste skadorna som kräver fjällräddningar och vrickningar och stukningar av olika slag då personer fallit och gjort sig illa. Andra vanliga orsaker är bristande utrustning och att personer inte varit förberedda på den fysiska ansträngningen eller dåligt väder. Minskat antal räddningsuppdrag Fram till pandemin låg antalet fjällräddningsuppdrag per år på en stabil nivå fler år i rad. Under pandemin ökade antalet räddningsuppdrag under sommarsäsongerna. Ett ökat antal hemestrande svenskar utan fjällvana tros vara en av orsakerna.

Efter pandemin ses en nedåtgående trend när det gäller antalet räddningsuppdrag. Stefan Källström tror att det hänger ihop med att hemestertrenden i fjällvärlden avtagit och att inflationen gjort fjällvistelsen dyrare samtidigt som Svenska Turistföreningen dragit ner på antalet stugbäddar i fjällen. – Antalet räddningsuppdrag följer antalet turister naturligtvis. Vi vet att turismen minskat under de här åren men vi tror att turismen återvänder på något sätt, att det ökar igen och därmed att antalet räddningsuppdrag också kommer att öka, avslutar Stefan Källström.

Företag kritiska mot neddragningar i fjällen: "Beroende av varje turist"

Företag kritiska mot neddragningar i fjällen: "Beroende av varje turist"

På den stora parkeringen i Ljungdalen där vandrare parkerar för att ta sig upp mot Helags och andra fjälltoppar är minskningen av gäster runt 11 procent första halvåret i år jämfört med samma tidpunkt förra året. Även byns camping och på hotellet märker man av ett minskat antal gäster. – Vi är så beroende av varje turist så även en liten nedgång blir väldigt kännbar för oss, säger Johanna Öhman som driver Pensionat Helags i centrala Ljungdalen. STF vill värna rennäringen I år har Svenska turistföreningen (STF) för första gången skurit ner på fjällturismen genom att dra in på bäddar, anläggningar och öppettider. Detta för att värna samebyarnas rennäring och fjällmiljön. Men de som jobbar inom turismnäringen i Ljungdalen riktar nu kritik mot STF:s neddragningar och menar att det har en tydlig koppling till minskningen av besökare. – Det här är jätteallvarligt för oss. Vi hade gärna sett en annan typ av lösning från STF än att dra ner på verksamheten som man gjort, säger John Regouw, ordförande för turistbyrån i Ljungdalen. ”Neddragningarna ett måste” STF hävdar att neddragningarna var ett måste för att värna naturen och rennäringen. – Jag förstår att det finns en oro och den kan jag verkligen sympatisera med. Men vi behövde göra en förändring i vår verksamhet för att följa svensk lagstiftning och inte störa i renskötselområdet, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.

Frustration inom fjällturismen – tågstrul ger färre besökare

Frustration inom fjällturismen – tågstrul ger färre besökare

Omfattande banarbeten, sena biljettsläpp och ett nytt bokningssystem precis innan sommarruschen drog igång ligger bakom problemenen med tågtrafiken i Norra Sverige som påverkar fjällturismen. – Jag har ju läst på Facebook och i många vandringsgrupper att det är många som har fått problem. De har ju varit väldigt kort tid inpå biljettsläppen så det har varit ganska svårt att planera, berättar Emil Nylander som reser från Malmö till Sarek, när TV4 träffar honom på tågstationen i Boden. Stort tapp i juni STF:s anläggningar i norr har tappat 12 procent av gästerna i juni jämfört med i fjol. Turistanläggningarna i Abisko och Kebnekaise har haft så mycket som 19 procent färre gästnätter. – Det är frustrerande. Vi tappar ju stora intäkter i en sån här situation. Vi behöver ställa in arrangemang som har varit planerade sedan länge. Vi har svårt att få upp säsongspersonal till de här platserna och vi har behövt avboka både mycket individuella gäster men också stora grupper som haft resor inplanerade sedan länge, säger Ulrika Nordgren, marknadschef vid Svenska Turistföreningen. Vy beklagar Vy, som kör nattåg från Södra Sverige till fjällen i norr, beklagar de många störningarna som de menar beror på Trafikverkets banarbeten och att bytet av bokningssystemet egentligen inte skulle ha skett innan sommarens högsäsong. – När branschen skulle byta system och hade planerat att byta det förra hösten så kom det komplikationer i det bytet som gjorde att man valde att behöva senarelägga och det har lett till att vi tyvärr har fått släppa det här systemet för hela branschen nu i i början av sommaren, förklarar Petter Östmar, affärschef Vy nattåg Norrland. Stabilitet önskas Samarbete mellan Trafikverket, turistanläggningarna och tågoperatören ger förhoppningar om förbättringar. – Men långsiktigt som är det viktigaste så behöver vi en mer stabil tågtrafik. Vi behöver tidigare biljettsläpp och vi tror också på en utbyggnad av malmbanan så att den klarar av både persontrafiken och godstrafiken på ett bra sätt, avslutar säger Ulrika Nordgren, marknadschef vid Svenska Turistföreningen.

Certifierade fjällbajsare belönas med bruna kortet

Certifierade fjällbajsare belönas med bruna kortet

Men aprilskämtet fick fäste och det bruna kortet blev verklighet för att få vandrare att städa upp efter sig ordentligt när de uträttar sina behov i naturen.

– Folk blev exalterade och ansåg att detta måste finnas på riktigt, säger Engström. Bli certifierad fjällbajsare Från och med i dag går det nu att bli certifierad fjällbajsare. Genom att gå in på Svenska Turistföreningens hemsida och göra ett litet quiz, får du därefter möjlighet att ladda ner och skriva ut ditt egna bruna kort. Genom att bli en så kallad "certifierad fjällbajsare" och erhålla det bruna kortet, visar du upp att du har kunskap och respekt för naturen. Praktiska tips för naturbesök Trots att det finns toaletter på fjällstationerna kan det ibland vara nödvändigt att göra sina behov ute i naturen. Då är det viktigt att veta vad som gäller. – Man ska alltid ha med sig en liten spade, säger Engström. Gå hundra meter från leden eller stigen och gräv en liten grop för att uträtta dina behov. Lägg ner toalettpappret, men absolut inte våtservetter eftersom de inte bryts ner i naturen. Täck sedan igen gropen noggrant för att undvika att djur gräver upp den.

Ett av de stora problemen är inte själva avföringen, utan snarare det toalettpapper som kan spridas omkring. Engström tipsar också om att använda hundbajspåsar för att ta med sig pappret tillbaka, vilket kan vara en praktisk lösning även för människor. Positiv respons Initiativet har fått många positiva reaktioner för att den sprider viktig kunskap om hur vi alla kan bidra till att hålla våra fjäll och naturområden rena. Så, om du planerar en vandring i sommar, se till att bli en certifierad fjällbajsare och få ditt bruna kort.

Svenska Turistföreningen på YouTube

Vi är Svenska Turistföreningen

STF är en ideell medlemsförening som arbetar för att alla ska ha tillgång till Sveriges natur och kultur, idag och i framtiden.

Svenska Turistföreningen på YouTube

Bo i STFs fjällstugor

STFs fjällstugor är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Här bor du gemensamt med andra och alla hjälper till att ...

Svenska Turistföreningen på YouTube

Vandringspionjärer sedan 1885

Sedan starten 1885 har STF guidat nyfikna upptäckare till de smala stigarna vid sidan av vägen, längre in i skogen och högre upp ...

Svenska Turistföreningen på YouTube

Svenska Turistföreningen i poddar

Samtal med Maria Ros-Hjelm, Generalsekreterare och VD för Svenska Turistföreningen

Maria Ros-Hjelm är generalsekreterare och VD för Svenska Turistföreningen (STF), en organisation med 228 000 medlemmar och ca 250 boenden över hela landet. STF får människor att upptäcka Sverige – hållbart – och bedriver en bred och omfattande verksamhet för att kunna möjliggöra detta. Maria kom till STF 2016, då i rollen som vice generalsekreterare. I augusti 2020, mitt under pandemin, tillträdde hon som GS/VD och 2021 satte hon igång ett framtidsarbete för att göra organisationen redo att ta nästa steg så snart pandemin släppte sitt grepp. Hållbarhet, inkluderande friluftsliv och vikten av att värna vår allemansrätt – det är några av de frågor som Marias hjärta klappar lite extra för. Den röda tråden i hennes bakgrund är kommunikation, ledarskap och hållbarhet och tidigare har hon varit verksam inom organisationer och företag som Giva Sverige, The Body Shop och TV4. Under ett antal år arbetade hon som konsult, föreläsare och utbildare, framförallt med ideella organisationer som uppdragsgivare. Uppdragen tog henne till platser som Sarajevo, Kiev, Seoul, Toronto, Rom, London och Seattle men idag är det fullt fokus på Sverige och att få fler att upptäcka alla de fantastiska natur- och kulturmiljöer Sverige har att erbjuda. Och att fler ska göra det på ett hållbart sätt. Sin egen fritid? Ja, Maria spenderar såklart gärna tid i naturen, men hon är också en uppskattad borgerlig vigselförrättare och tillbringar med andra ord många lördagar med att besöka vackra platser och träffa glada människor.  

14. Livet som stugvärd för STF

Denna vecka gästas vi av Emma Nilsson, med uppdrag som stugvärd för Svenska Turistföreningen, STF. Följ med till sommaren i Tjäktja, vintern i Alesjaure och lär dig hur en stugvärd packar inför uppdraget, eller fördriver tid när stugan är tom. Emmas film hittar ni på: https://www.youtube.com/watch?v=N9LzvUQ3bc4

Maria Ros Hjelm - Svenska Turistföreningen och Coronakrisen

Corona har påverkat hela vårt samhälle, så också vår bransch. Få organisationer har på ett så påtagligt sätt känt av svängningarna i pandemin som Svenska Turistföreningen. I det här avsnittet möter vi Maria Ros Hjelm, ny Generalsekreterare tilllika VD på STF. Maria som är en profil i vår bransch, där hon bla. Tidigare varit Generalsekreterare för Frii (nuvarande Giva Sverige). Hon tar oss med på en detaljerad och personlig resa i Coronans spår.  Vi samtalar om allt från de första tankarna när hon fick höra talas om att Coronaviruset som härjade i Kina. Vi får höra om hur nära det var i början på april att den 135 år gamla organisationen gick i konkurs. Hur man med hjälp av en klassisk katastrofinsamling fick in miljontals kronor. Till att var och varannan la om sina semesterplaner till att ”Svemestra” hemma i Sverige och vad det har betytt för Stf. Utöver Corona pratar vi också om STF som hybridorganisation då de både är en förening och samtidigt driver kommersiell verksamhet genom sina boenden.