Insändare. Klimatministern måste sluta prata och börja agera

Insändare. Klimatministern måste sluta prata och börja agera

INSÄNDARE. Regeringen måste sluta komplicera och krångla till en klimatpolitik som är väldigt enkel – att få ner utsläppen. Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) måste sluta prata och börja agera, skriver Sven van Kerkvoorde.

Sverige bidrar med miljarder till klimatfond: "Ökad ambitionsnivå"

Sverige bidrar med miljarder till klimatfond: "Ökad ambitionsnivå"

Regeringen presenterade på onsdagen nya internationella klimatsatsningar. Det handlar om ett bidrag på åtta miljarder till FN:s gröna klimatfond under de kommande tre åren, meddelar klimatministern på en pressträff tillsammans med utrikeshandelsminister Benjamin Dous. – Satsningarna ska genomföras där utsläppen kan sänkas mest per satsad krona, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dou under pressträffen. Sverige blir därmed sjätte största givare, efter Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Japan och USA, enligt regeringen. FN:s klimatfond, GCF, ska stödja länder som är sårbara för skador och förluster kopplade till klimatet. Under 2024 fördelade fonden 2,5 miljarder dollar till klimatprojekt. – Vi visar på en ökad ambitionsnivå, vilket är helt nödvändigt, säger klimatministern Romina Pourmokhtari. Sverige har även tidigare bidragit med miljarder till klimatfonden. Tillsätter utredning Regeringen tillsätter även en utredning som ska ta fram förslag på åtgärder på hur Sveriges internationella klimatarbete, som ingår i Klimathandlingsplanen, ska utvecklas de kommande åren för att bidra till att andra länder sätter fart på att minska sina utsläpp. Detta med fokus på G20-länderna som står för 80 procent av världens utsläpp.

Säger nej till 13 vindkraftsparker

Säger nej till 13 vindkraftsparker

Regeringen har gjort en samlad bedömning att ett större område i Östersjön, från Åland i norr till Öresund i söder inte är lämpligt för vindkraftsparker, det meddelade man under en pressträff på måndagen. Energi- och näringsminister Ebba Busch deltog tillsammans med försvarsminister Pål Jonsson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på pressträffen. Hon förstår att beskedet är ett hård slag för vindkraftsbolagen, men att det är ett välbehövligt beslut. – Vi städar upp i ett otroligt rörigt system. Vindkraftsbolagen har inte vetat var det är värt att lägga tid på ett projekt, säger Ebba Busch. Sveriges försvarsförmåga överordnad Nyligen kom Försvarsmakten med en analys, som innebär att vindkraften kommer att störa möjligheten att försvara Sverige. – Den gemensamma nämnaren är naturligtvis att alla ligger i Östersjön. Regeringen gör bedömningen att detta skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sveriges militära försvar att bygga just de aktuella projekten i Östersjöområdet, säger försvarsminister Pål Jonsson. – Vi skulle få en begränsad förmåga att identifiera inkommande ballistiska robotar och även kryssningsrobotar. I det här allvarliga säkerhetspolitiska omvärldsläget måste vi också beakta de försvarsintressen som finns, kopplade till den här frågan, säger försvarsministern och hänvisar till att närheten till det hårt militariserade ryska Kaliningrad haft en roll i beslutet. ”Går inte att kompensera” Försvaret pekade på att vindsnurrorna riskerar att skymma sikten för Försvarsmaktens övervakningssystem. Ett stort problem är att vindkraftverken påverkar sensorer. En vanlig lösning är att placera ut radar- eller sonarsystem i vindparkerna, som kompensation för störningarna. Det görs till exempel i Polen. Men det är ingen lösning för Sverige, menar försvarsministern. – Skulle man använda radar i havsbaserad vindkraft så blir det också ett mål och behöver försvaras.  Pål Jonsson betonar att Sverige som allierade besitter ett speciellt ansvar för östersjöområdet, något regeringen återkommande kommunicerat. – Både vår militära förmåga uppe i norr, vår subarktiska förmåga, och östersjöområdet, är speciellt efterfrågat från oss som NATO-allierad. Därför är det viktigt för oss att ha en stark förmåga både när det kommer till radarspaning och signalspaning.  Miljöpartiet kritiska Linus Lakso är energipolitisk talesperson i Miljöpartiet. Han är kritisk till regeringens avslag, som han anser går ut över klimatomställningen och elektrifieringen. – Vi behöver en massa förnybar energi för att klara klimatomställningen, men nu säger man nej till motsvarande hela Sveriges el-konsumtion i ett svep, säger Linus Lakso och menar att regeringen inte utrett alla tänkbara alternativ eller varit lösningsorienterade nog. – Det finns även utifrån säkerhetspolitiska skäl en stor anledningen att öka vår självförsörjning och produktion av förnybar energi, säger han och hänvisar till att Europas beroende av rysk fossil energi också innebär en säkerhetsrisk.

FN:s miljömöte avbröts – stora frågor återstår

FN:s miljömöte avbröts – stora frågor återstår

COP16 skulle egentligen ha avslutats i fredags, men mötet drog kraftigt över tiden. Och allt eftersom tiden gick på lördagen försvann fler delegater för att hinna med sina bokade flygresor hem. Till slut var det så få kvar att det inte gick att fatta beslut. Mötet avbröts i stället innan några av de viktigaste frågorna avgjorts. Inga beslut om finansiering En av de frågorna är om det ska bildas en ny fond för att finansiera de åtgärder som krävs för att rädda naturen. Det finns sedan tidigare en överenskommelse om att 20 miljarder dollar, motsvarande 214 miljarder kronor, årligen ska samlas in från 2025. Det fattades inte heller beslut om hur målen man kom överens om vid COP15 i Montréal ska följas upp. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger i en skriftlig kommentar till TT att "om man inte ställer upp transparens och rätten till delaktighet i det miljöarbete som genomförs så blir det mycket svårt att komma överens om ytterligare finansiering via nya fonder". Hon säger vidare att Sverige kommer att "göra allt vi kan för att bidra till framsteg". Ska återupptas En talesperson för arrangörerna säger till nyhetsbyrån AFP att mötet kommer att återupptas vid ett senare tillfälle för att ta ställning till de återstående frågorna. Charlotta Sörqvist pekar på att flera beslut trots allt har fattats vid COP16. Hon lyfter bland annat fram att ett permanent organ inrättats för att representera urbefolkningar och lokala samhällens intressen i FN:s konvention om biologisk mångfald. Det är ett stort beslut som vi är glada över. Dela vinsterna En annan stor fråga som avgjorts är att det ska skapas en fond för att fördela vinsterna från digital geninformation. Datan kallas digital sekvensinformation (DSI) och kommer ofta från arter som finns i fattiga länder. Informationen kan användas till att skapa nya produkter – mat, läkemedel och smink – och som utvecklarna kan tjäna miljarder på. Fonden syftar till att dela på en viss del av vinsterna till de samhällen som arterna kommer ifrån. Då kan man med de här vinsterna stödja projekt med biologisk mångfald, säger Charlotta Sörqvist.

Romina Pourmokhtari på YouTube

Har Romina Pourmokhtari någon favorit i SD?

Från Sverigedemokraternas håll målas Romina Pourmokthari (L) upp som något utav en favorit. Men själv säger den svenska ...

Expressen på YouTube

Romina Pourmokhtari sitter kvar – missförtroendeförklaringen röstas ner

Du prenumererar väl? http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=ExpressenTV Här finns vi: Sajt: ...

Expressen på YouTube

Svenska nyheter – Ministervisan, den om Romina Pourmokhtari

Se hela avsnittet av Svenska nyheter med Messiah Hallberg: https://bit.ly/3ZjwqKD Messiah Hallberg går igenom krisen i ...

SVT Humor på YouTube

Åkesson: Vi står bakom Romina Pourmokhtari (L)

https://www.epochtimes.se/erbjudande Jimmie Åkesson (SD), stödjer regeringens klimatpolitik då det är en del av Tidöavtalet, ...

Svenska Epoch Times på YouTube

Pressträff med Romina Pourmokhtari och Ebba Busch

Måndagen den 12 december håller klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och näringsminister Ebba Busch en pressträff ...

Regeringskansliet på YouTube

Romina Pourmokhtari i poddar

#555 Romina Pourmokhtari

VEM: Romina Pourmokhtari.YRKE: Klimat och miljöminister AVSNITT: 555.OM: hur hon vill uppnå klimatmålen, svårigheterna att ignorera kommentarsfälts-krigare, terapin man behöver som ny minister, hur hon ändrat åsikt exempelvis om slöja på förskolebarn och religösa friskolor, att kvinnor i politiken blir hårdare kritiserade än män, hennes klimatångest (och om hennes kollegor borde ha mer av den varan), sorgen av situationen i Iran och givetvis en hel del om vilken AIK-läktare hon och Alex Schulman kommer mötas på i vår. SAMTALSLEDARE: Kristoffer TriumfPRODUCENT: Ninni WestinDISTRIBUTION: AcastKONTAKT: MAIL och INSTAGRAM Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

KORTVERSION #555 Romina Pourmokhtari

VEM: Romina Pourmokhtari.YRKE: Klimat och miljöminister AVSNITT: 555.OM: hur hon vill uppnå klimatmålen, svårigheterna att ignorera kommentarsfälts-krigare, terapin man behöver som ny minister, hur hon ändrat åsikt exempelvis om slöja på förskolebarn och religösa friskolor, att kvinnor i politiken blir hårdare kritiserade än män, hennes klimatångest (och om hennes kollegor borde ha mer av den varan), sorgen av situationen i Iran och givetvis en hel del om vilken AIK-läktare hon och Alex Schulman kommer mötas på i vår. SAMTALSLEDARE: Kristoffer TriumfPRODUCENT: Ninni WestinDISTRIBUTION: AcastKONTAKT: MAIL och INSTAGRAM Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Can Sweden’s 27-year-old climate minister match up to the far right? with Romina Pourmokhtari

Sweden is known for its climate ambition, and was the first country to set a goal to reach net zero by 2045. Yet a new government aligned with the far-right Sweden Democrats has thrown that commitment into question. Enter Romina Pourmokhtari who, at 26 years old, became the country's youngest-ever cabinet member when she was chosen as climate minister in October. This week on Zero, Akshat Rathi asks Romina whether Sweden will still meet its climate commitments, how her first 100 days in office have been, and what she hopes to achieve on climate now that Sweden is chairing the European council. Read a transcript of this episode, here. Zero is a production of Bloomberg Green. Our producer is Oscar Boyd and our senior producer is Christine Driscoll. Thoughts or suggestions? Email us at zeropod@bloomberg.net. For more coverage of climate change and solutions, visit https://www.bloomberg.com/green. Special thanks to Niclas Rolander, Lars Paulsson and Kira Bindrim.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Romina Pourmokhtari – Om frihetsbegreppet och vikten av principer

“Det finns ett nödvändigt ont, och jag tror att mitt parti är i ett sådant skede, vi måste gå åt ett håll eller det andra och om vi fortsätter att inte gå åt något håll så kommer vi att dö.” Gäst i veckans podd är Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari.Om partiet hon gick med i, om ett parti i pågående kris och det ideologiskt djärva parti hon vill se – men även om husfilosofen Nietzsche, och om en gammal vilja att vara konträr. Hur ställer hon sig till Januariavtalet och bör Liberalerna lämna på grund av splittringen i migrationsfrågan? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

8. Romina Pourmokhtari

Vad är hälsa och hur påverkar det vår frihet? I samtal med politiker och experter inom hälso- och sjukvård utforskar regionrådet Anna Starbrink detta viktiga område och tar reda på vad hälsa för frihet innebär - på riktigt. I det åttonde avsnittet träffar Anna Liberala Ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari.

#1 Romina Pourmokhtari - Ordförandekandidat, LUF!

I detta avsnitt gästar Liberala ungdomsförbundets första vice ordförande, samt utbildnings- och integrationspolitiske talesperson Romina Pourmokhtari podden. Vi diskuterar bland annat hennes spontandebatt med Hanif Bali i Almedalen, mångkultur, fri rörlighet, vad som krävs för att fixa integrationen och hennes kandidatur till ordförande för LUF! (lite krångel med ljudet och mikrofonen i början) Prata Om Det är en podcast där olika åsikter kan mötas i långa, öppna diskussioner om aktuella samhällsfrågor. Samtal som rör sig utanför filterbubblor där alla argument kan prövas, till för alla politiska läger. Värd: Oscar Matti Ljud & teknik: Martin Ivar Johansson Manus & research: Oscar Matti & Wilhelm Onn

”Partsmodellen är jätteliberal” Romina Pourmokhtari, LUF-ordförande

Det har varit turer fram och tillbaka om partsmodellen kontra lag för Liberalerna, men för nuvarande LUF-ordförande är det inte ett dugg konstigt att säga att det är väldigt liberalt att arbetare organiserar sig och att facket finns. Veckans gäst är Romina Pourmokhtari, Liberala ungdomsförbundets ordförande. Programledare: Ursula Berge. Producent: Theresia Viska.

71. Villkorstrappan - Romina Pourmokhtari

I Vår världs serie om villkorstrappan välkomnar vi LUF:s ordförande Romina Pourmokhtari som gäst. Förutom hennes relation till AIK pratar vi om politisk vilja, politiska möjligheter och politisk opinion.  Stöd Vår värld genom att bli Patreon på https://www.patreon.com/varvarld Heja svart!