Krav på märkning av reklam som innehåller retuscherade bilder

Krav på märkning av reklam som innehåller retuscherade bilder

Dagens skönhetsideal får omfattande konsekvenser för flickors välmående, det fastlår Sveriges största stödorganisation för unga tjejer, Tjejzonen, i en ny rapport. Hela 83 procent uppger att de har kroppskomplex som begränsar dem i deras vardag och 92 procent uppger att de i olika grad känner negativ press på grund av dagens skönhetsideal.  Under tisdagen presenterade jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) ett nytt förslag som Liberalerna kommer att driva inom regeringssamarbetet – något TV4 Nyheterna är först att rapportera om. Om partiet får sin vilja igenom kommer all reklam, som innehåller retuscherade kroppar att märkas så att konsumenter tydligt ser när modeller i reklam har förskönats.  – Vi ser det som ett jättestort problem att mer än varannan ung tonårstjej sitter och hittar fel på sin kropp efter att ha följt influencers på sociala medier. Vi vill att det ska bli tydligare att många av bilderna som unga flickor tittar på är retuscherade, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg till TV4 Nyheterna.  Böter som påföljd  I länder som Frankrike och Norge finns redan lagstiftning som kräver att influencers eller företag märker reklam som är retuscherad. I Norge kan man få böter om man bryter mot lagen och det föreslår Liberalerna att påföljden blir även i Sverige.  – Om man inte följer detta så ska man kunna rikta sanktioner, till exempel böter för någon som inte följer detta, lägger ut en bild och inte berättar att den är retuscherad, säger Paulina Brandberg (L).  “Strukturellt problem”  Socionomen och influencern Daniel Paris välkomnar Liberalernas nya förslag men understryker att det inte är en lösning på hela problemet. Däremot menar han att det finns ett starkt symbolvärde i att samhället gemensamt tar avstånd från skönhetsideal som leder till kropphets.  – Det här är ett strukturellt problem. Photoshop, som är mer en regel än ett undantag, har funnits sen 1988. Det här är ett problem som funnits länge och kommer inte lösas över en natt, säger Daniel Paris till TV4 Nyheterna. Daniel Paris uppger dock att det kan komma att bli svårt att se till att en sådan lag efterlevs eftersom det är svårt att hålla koll på de ständigt uppdaterade flödena på sociala medier.  – Det finns en korrelation mellan reklamen och psykisk ohälsa, ätstörningar och kroppsdysmorfi. Därför finns ett starkt symbolvärde med initiativet. Det är människors hälsa som står på spel. Men vi får se hur implementeringen skulle gå till, säger Daniel Paris.

Nyhetspanelen: Fel att kasta ut Brandão Jönsson från studion

Nyhetspanelen: Fel att kasta ut Brandão Jönsson från studion

Journalisten Henrik Brandão Jönsson deltog i panalen i radioprogrammet Söndag i P4 för att ge lyssnare råd på olika dilemman. När en kvinna undrade vad hon skulle göra för att hennes man skulle bli bättre i sängen tipsade Brandão Jönsson om att mannen kunde öva upp sina färdigheter genom att köpa sex i Danmark – något som är olagligt i Sverige. – Han ska kanske åka till Köpenhamn och betala för sex, sa Brandão Jönsson i P4-programmet. Det fick programledaren Farah Adabi att se rött och bad honom lämna studion. – Jag tror inte att du kan vara med i den här panelen mer, det blir för jobbigt, jag tycker inte det är okej att tipsa någon att gå och köpa sex i Danmark, sa hon i sändning. I sociala medier har Adabi hyllats för sitt agerande. Även jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), anser att hennes tydliga markering var bra. "Om man är tyst tar man ställning för en normalisering av detta, om man säger ifrån står man i stället upp för alla dem som exploateras i sexindustrin. Vi behöver att fler, likt Abadi, väljer det senare alternativet", skrev Brandberg i en debattartikel i Expressen. ”Cancelkulturepidemi” Men det håller inte nyhetspanelen i Nyhetsmorgon med om. – Att kasta ut folk som har knäppa åsikter är inte bra. Det hade varit så otroligt lätt att med ett antal kritiska motpåståenden sätta honom på pottan, och då hade det blivit tydligt för alla varför hans argumentation är så patetiskt, säger journalisten och tidigare SVT-vd:n Ulla Hamilton. Panelkollegan Sakine Madon, statsvetare och politisk redaktör på nyhetsmagasinet Fokus håller med. – Det jag tycker är intressant är hur tongivande makthavare och politiker agerar i den här typen av situationer, vi har liksom haft en jämställdhetsminister som gick ut och gav stöd till den kvinnliga programledaren som kickade ut honom, säger hon och menar att programledaren istället borde ha bemött Brandão Jönsson och frågat vad han menar med sitt uttalande. – Det här med att kasta ut folk, den här cancelkulturepidemin är ju helt… sen är det ju väldigt intressant med alla politiker som hela tiden pratar fint om att man ska hålla armlängds avstånd till medier och public service och till konsten och så där, men så fort det är något som de själva brinner för då är de där och petar och ska ha åsikter, säger Sakine Madon. Flera anmälningar mot SR Sveriges radio har också anmälts till Granskningsnämnden av flera privatpersoner som anser att de agerade fel som slängde ut Brandão Jönsson. ”Man kan knappast anses vara opartisk media när man kastar ut oliktyckande gäster”, skriver en av de tretton personer som anmält SR. Brandão Jönsson själv har i efterhand meddelat att han ångrar sin kommentar. – Jag vill be så hemskt mycket om ursäkt, säger han till DN och menar att orden i radio var en slags provokation.

Ministern: "Det är ett misslyckande från samhällets sida"

Ministern: "Det är ett misslyckande från samhällets sida"

Många homosexuella män som utsätts för våldtäkt eller sexuella övergrepp anmäler aldrig till polisen – det framkommer i Kalla faktas granskning Våldtagen av en annan man. Och mörkertalet tycks vara stort. I en enkät som nära 400 homosexuella män besvarat anger 65% att de utsatts för våldtäkt eller sexuellt övergrepp, men bara var tionde svarar att de anmälde till polisen. Oroväckande, tycker den ansvariga ministern.

– Den siffran är ju alldeles för låg. Det här är ett jättestort problem. Jag tror att det är ett väldigt osynligt problem som vi pratar alldeles för lite om. Och det skapar ett stigma som jag tror gör att många inte vågar anmäla. Därför att de inte känner att man kommer bli trodd helt enkelt, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Få män får sin förövare fälld Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäler omkring 250 män att de blivit våldtagna varje år. Men Kalla faktas genomgång visar att få förövare fälls. Under det första halvåret av 2024 finns enbart sex fällande våldtäktsdomar i landets tingsrätter där en man varit offer. Många män avstår helt från att polisanmäla, bland annat på grund av skam och bristande förtroende för polisen, visar granskningen. – Där behöver vi ha effektiva processer så att man kan landa och få gå vidare med sitt liv. Där tror jag det är jätteviktigt att man känner att det finns system för att man ska kunna få upprättelse av samhället, säger Paulina Brandberg. ”Spelar ner mäns våld mot kvinnor” Regeringen har gett jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att kartlägga mäns (våldsutsatthet), även i HBTQI-relationer. Det är ett viktigt projekt, som ska sätta ljus på de problem som framkommit i Kalla faktas granskning menar Brandberg. Men hon ser också utmaningar. – Det framstår som att man spelar ner mäns våld mot kvinnor när man pratar om män i samkönade relationer och det är ju inte det det handlar om, utan det här handlar om att vi måste ha förmågan att prata om flera problem samtidigt och anpassa stödet till alla personer som är våldsutsatta, säger Paulina Brandberg (L).

Förslaget: Polisstudenter får sina lån avskrivna

Förslaget: Polisstudenter får sina lån avskrivna

På onsdag förmiddag håller regeringen pressträff om en budgetsatsning på rättsväsendet. På plats är justitieminister Gunnar Strömmer, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, arbetslivs- och jämställdhetsminister Paulina Brandberg och Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Torsten Elofsson. – Antalet skjutningar har i år gått ner jämfört med föregående år, säger Gunnar Strömmer. Samtidigt säger han att det är viktigt att slå hårt mot det grova våldet som fortsätter bubbla. Det ska återspeglas i budgeten som presenteras i sin helhet nästa vecka. Nya miljarder till polisen Från 2023 till 2027 ska den totala budgeten för rättsväsendet öka från 69 till 100 miljarder kronor. Polismyndigheten ska få ytterligare nästan 1,4 miljarder och Kriminalvården 888 miljoner till 2025. Även domstolarna och Säpo ska få ekonomiska tillskott till nästa år, på 289 miljoner respektive 95 miljoner. – Polismyndigheten ska växa mot målet att polistätheten åtminstone ska motsvara genomsnittet i EU, säger Jimmie Åkesson. Studenter får studielån avskrivna Tidöpartierna vill också göra det mer attraktivt att studera till polis. Därför ska regeringen lämna ett förslag som innebär att de som studerar vid polisutbildningen höstterminen 2024 eller senare, under vissa förutsättningar och villkor, kommer få sina studielån återbetalda eller avskrivna. – Sverigedemokraterna och regeringen är också överens om att de som studerar på polishögskolan kommer få studielånen avskrivna, säger Jimmie Åkesson under pressträffen.

Ministerns slöjutspel: Vill att skolpersonal orosanmäler småflickor

Ministerns slöjutspel: Vill att skolpersonal orosanmäler småflickor

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) är åklagare till yrket och handbollstränare för unga på fritiden. Hon menar att flickor drabbas av hedersförtryck utan att något sker. Enligt ministern är problemet stort och lagstiftningen på området ska ses över, men det är oklart när det sker. – Vi vill utreda en bredare kriminalisering av tvång att bära religiös klädsel, som till exempel slöja. Vi vet att det är allt för vanligt förekommande att föräldrar och släkter tvingar små flickor att bära slöja, och det behöver vi komma åt på ett effektivare sätt i dag, säger hon till TV4 Nyheterna. Kan bli konsekvenser för den som inte gör det Det finns ännu inget datum för när en utredning kan tillsättas. Enligt Paulina Brandberg behövs också nya styrdokument för hur skolpersonal ska agera när flickor i förskolan eller lågstadiet bär slöja. – Man ska komma i håg att göra en anmälan till socialtjänsten när man misstänker att ett barn far illa, det är inte fritt valt arbete, det är en skyldighet man har när man jobbar i skola och förskola. Och det är självklart så att om man inte följer den skyldigheten, då måste man också ser över vilka konsekvenserna blir för den som inte gör som man är ålagd att göra, säger hon. Inga uppgifter hur många barn det handlar om TV4 Nyheterna har sökt fackförbundet Sveriges lärare som i dag inte velat kommentera jämställdhetsministerns utspel. Paulina Brandberg stödjer sig på två rapporter. En från stadsrevisionen i Malmö stad och en från stadsrevisionen i Göteborg som båda kritiserar brist på agerande mot hedersförtryck i respektive kommun. Men några uppgifter om hur många barn det handlar om i hela landet har inte jämställdhetsministern. Paulina Brandberg säger att Liberalerna vill kartlägga hur omfattande det man kallar tystnadskulturen är i landets samtliga kommuner, där partiet menar att alla inte vågar agera på grund av rädsla för hur vårdnadshavare ska agera.

Lisa fick inte gå in på restaurangen – på grund av sin ledarhund Jojo

Lisa fick inte gå in på restaurangen – på grund av sin ledarhund Jojo

Lisa Ly visade Jojos dokumentation, som visar att hon är en ledarhund, men fick svaret att det gäller alla hundar. Och det var inte första eller sista gången Lisa och Jojo stoppades. – Där och då kände jag mig väldigt arg. Att det gång på gång handlar om mig och min ledarhund. I grunden och botten blir det att det handlar om min synnedsättning och mitt hjälpmedel, säger hon. Kräver lagskärpning Lisa Ly anmälde restaurangen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som kom fram till att hon blivit diskriminerad. Bara i år har DO bedömt att personer med funktionsnedsättning i sju fall blivit diskriminerade genom att bli nekade att ha med ledarhundar som hjälpmedel. Nu kräver Synskadades Riksförbund kräver nu en skärpning av lagen. – Vi skulle önska ett förtydligande så att man skriver in det i lagstiftningen, att personer med ledarhund inte får nekas tillträde till offentliga miljöer, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande Synskadades Riksförbund. I nuvarande diskrimineringslag nämns inte ledarhundar. Enligt Niklas Mattsson är lagstiftningen otydlig, vilket gör att många synskadade känner sig oroliga i vardagen.

– Man vet inte om man kommer att kunna gå till nya restauranger eller butiker med vänner. Eller om man kommer in på vårdcentralen, vaccinationsbesök eller liknande. Allt det där de flesta tar för givet blir ett osäkerhetsmoment, säger han. Ministern: ”Ska vara stolta” Men jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) tycker inte att lagen ska förtydligas. – Vi har en diskrimineringslagstiftning i Sverige som vi ska vara stolta över. Det är en bred lagstiftning. Risken med en för detaljerad lag är att man inte kan förutse alla typer av diskriminering och då finns risken att vissa faller utanför, säger Paulina Brandberg (L). I stället tror hon att det handlar om tillämpning av lagen.

– Jag tror att det saknas information om vår lagstiftning, och det kan leda till att den inte får det genomslag som vi skulle önska, säger hon.

För Lisa Ly skulle en lagändring innebära en trygghet och en större frihet i vardagen. – Jag skulle bli mer spontan, avslappnad och fri att göra lite vad jag vill när jag vill.

Paulina Brandberg på YouTube

Studio Handelskammaren med Paulina Brandberg

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) om tillväxt och jämställdhet inom näringslivet hos Västsvenska Handelskammaren.

Västsvenska Handelskammaren på YouTube

Paulina Brandberg presenterar ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten

Fredagen den 27 september bjuder jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg in till pressträff för att presentera ny ...

Regeringskansliet på YouTube

Dick Erixon: Minister Paulina Brandberg (L) framstår som inkompetent när hon kritiserar Tidöavtalet

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) behöver fatta att hon inte kan hålla på och lajva "tyckomat" utan att hon är ...

Riks på YouTube

Pressträff med Parisa Liljestrand och Paulina Brandberg

Måndag den 12 december håller kulturminister Parisa Liljestrand pressträff tillsammans med jämställdhets- och biträdande ...

Regeringskansliet på YouTube

Paulina Brandberg welcomes delegates to Occupational safety and health summit

Occupational safety and health summit is held on 15-16 May in Münchenbryggeriet, Stockholm. The European Commission and ...

Sweden in EU på YouTube