Kvinnan bakom hundryktet: "Inte rasist"

Kvinnan bakom hundryktet: "Inte rasist"

En kvinna från Ohio pekas ut som upphovsperson till Donald Trumps påstående att invandrare äter stulna husdjur i staden Springfield. Allt började med ett inlägg i en lokal Facebookgrupp – och nu ångrar hon det.

"Hur kan vi påstå att rätten till din kropp beror på geografi"

"Hur kan vi påstå att rätten till din kropp beror på geografi"

Nattens debatt mellan de båda vicepresidentkandidaterna beskrivs som sansad och artig och mer fokuserad på politik och de politiska skillnader som finns mellan de båda politiska partierna. – Det var en ovanlig debatt som vi inte är vana att se här i USA, rapporterar Tomas Kvarnkullen. Men i sakfrågorna och i synen på exempelvis ekonomin stod de båda kandidaterna långt ifrån varandra. Tim Walz gick på JD Vance om att Donald Trump inte betalat federal skatt de senaste 15 åren. Vance kontrade med att tala om hur Walz försvarade Kamala Harris ”förfärliga ekonomiska resultat”. Vance fick mikrofonen avstängd Även när migrationen och Springfield i Ohio kom upp – en stad i Ohio om vilken Trumpkampanjen spritt grundlösa rykten om att haitiska migranter äter husdjur och befinner sig där illegalt – tände det till. Walz anklagade sin motståndare och hans parti för att skylla allt på invandrarna. Vance beskyllde den demokratiska administrationen för att ha släppt in "miljoner" papperslösa. När tvdebattens moderatorer påpekade att haitierna i Springfield är där legalt invände Vance: – Eftersom ni faktakollar mig skulle jag vilja peka på hur det ligger till, sade han. Moderatorerna förklarade då att man skulle övergå till att prata ekonomi, något som Vance motsatte sig tills hans mikrofon stängdes av. Abortfrågan het En annan fråga var den om aborträtten, som varit i ropet sedan landets högsta domstol rev upp domen Roe vs Wade om garanterade denna. Walz vände sig emot att det numera är upp till de enskilda delstaterna att bestämma på området. – Hur kan vi som nation påstå att vi bryr oss om ditt liv och dina rättigheter när något så grundläggande som rätten till din kropp beror på geografi, frågade Walz retoriskt och vände sig till kvinnliga väljare. Ingen tydlig vinnare Någon tydlig vinnare finns kanske inte, rapporterar Tomas Kvarnkullen. Det har kommit en snabbmätning från CNN, som visade att JD Vance var den som flest tyckte gjorde bäst ifrån sig. Han fick 51 procent i den mätningen, medan Tim Walz fick 49 procent. – Möjligen att det framstod tydligt att JC Vance är den mer vane och bekväme debattören och att han lyckades åstadkomma det han behövde göra, nämligen att försvara Donald Trumps politik på ett mer sympatiskt sätt, säger han. Inför debatten har det också talats om att Tim Walz varit nervös för att göra Kamala Harris besviken. Men även han verkade nöjd efteråt, trots eventuell nervosietet. – Jag såg honom här utanför faktiskt när han smet in på en pizzeria och då både vinkande han och gjorde tummen upp, rapporterar Tomas Kvarnkullen.

Krisåtgärder i Springfield efter falska rykten om uppätna husdjur

Krisåtgärder i Springfield efter falska rykten om uppätna husdjur

Borgmästare Rob Rue beslutade på torsdagen att ge sig själv större befogenheter för att krishantera och dämpa en växande oro hos invånarna, rapporterar amerikanska medier. "Med detta kommer förvaltningarna mer effektivt kunna bemöta risker som uppstår, såsom oroligheter, cyberhot och potentiella våldsdåd", meddelade Rue. Springfield kastades in i den storpolitiska hetluften förra veckan, då Donald Trump lyfte fram staden i presidentkandidaternas tv-debatt. Där förde han, inför tiotals miljoner tittare, fram falska påståenden om att migranter skulle ha kommit dit och ätit upp invånares husdjur. – I Springfield äter de hundarna, människorna som kom dit, de äter katterna, de äter de boendes husdjur. Detta är vad som händer med vårt land, sade Trump under debatten. Skolor stängde efter bombhot I fredags förra veckan höll alla skolor i staden stängt på grund av bombhot och efter det har poliser sökt igenom alla skollokaler varje morgon. Lokala tjänstemän har tagit emot minst 30 våldshot och Ohois guvernör Mike DeWine, som liksom Donald Trump är republikan, har förstärkt staden med delstatsresurser. Varje dag tar vi emot ett flertal bombhot, sade delstatens beredskapschef Andy Wilson vid en pressträff på torsdagen. Springfield, Ohio, har närmare 60 000 invånare. Bild från annan stad spreds på internet Ryktet om att haitiska migranter börjat äta gäss tros ha börjat med en bild som lades upp på nätforumet Reddit för två månader sedan. Där ses en man gå omkring med en gås i handen. Bilden är dock inte tagen i Springfield, utan i staden Columbus, som ligger cirka sju mil bort.

Oron i Springfield efter Trumps utspel: "Förstår om folk flyttar"

Oron i Springfield efter Trumps utspel: "Förstår om folk flyttar"

Staden Springfield i Ohio har hamnat i blåsväder och i centrum av debatten står stadens haitiska befolkning. Detta efter att Trump under måndagens debatt, mellan honom och presidentkandidat Kamala Harris, påstod att haitierna äter folks husdjur. ”I Springfield äter de hundarna. De äter katterna”, sa han, något som dementerades av debattens moderatorer. Skolor håller stängt efter bombhot Under veckan har skolor i Springfield tvingats hålla stängt efter att man fått bombhot och oron växer nu bland haitierna. – Jag förstår om någon bestämmer sig för att flytta ifrån Springfield på grund av de här hoten, säger Daniel, en av de haitiska immigranterna. Biden: Måste sluta President Biden uppmanar nu Trump att sluta med sina påståenden. ”Detta måste sluta – det han gör. Det måsta sluta”, sa Biden. Men Trump visar inga tecken på att han kommer släppa Springfield, tvärtom. ”Vi kommer att ha den största deportationen i vårt lands historia, och vi kommer börja med Springfield”, sa Trump.

Så startade ryktet om att migranter äter husdjur och gäss

Så startade ryktet om att migranter äter husdjur och gäss

Debatten mellan Kamala Harris och Donald Trump, inför presidentvalet, har lett till rubriker över hela världen. En del av debatten som blivit särskild uppmärksammad är Donald Trumps påståenden om att migranter i Springfield, Ohio, äter hundar och katter. – I Springfield äter de hundarna, människorna som kom dit, de äter katterna, de äter de boendes husdjur. Detta är vad som händer med vårt land, sade Trump under debatten. Rättades i debatten Den tidigare presidenten blev tillrättavisad från ABC News moderator, som påtalade att det inte finns några anmälningar om husdjur som har skadats i staden av migranter. – Snacka om extremt, svarade Harris. När Trump tillrättavisades menade han att han sett människor på tv berätta om hur deras hundar blivit uppätna. BBC:s verifieringsgrupp har gått igenom alla stora tv-kanaler i USA och kan inte hitta något som sänts kring ämnet. Bild från annan stad spreds på internet Ryktet om att haitiska migranter börjat äta gäss tros ha börjat med en bild som lades upp på nätforumet Reddit för två månader sedan. Där ses en man gå omkring med en gås i handen. Bilden är dock inte tagen i Springfield, utan i staden Columbus, som ligger cirka sju mil bort. En annan händelse som fått spridning skedde i slutet på augusti. Då greps en kvinna i Ohio, misstänkt för att ha dödat och ätit en katt. Men kvinnan är amerikansk medborgare och har ingen koppling till Haiti. Händelsen utspelade sig också i staden Canton – 27 mil från Springfield. Vittnade på medborgarmöte Ryktet om att migranterna äter husdjur i just Springfield verkar sedan fått ny spinn i samband med ett medborgarmöte i staden den 27 augusti. En man som presenterar sig som influencer vittnar om att han sett migranter från Haiti äta ankor från parken, rapporterar Sky News. – De är i parken och tar ankor i nacken, skär av dem huvudet och går i väg med dem. De äter dem, säger mannen. En historia från en man i Springfield spreds även i lokala grupper på sociala medier. Mannen berättade att hans dotters vän hade sett hur migranter åt hennes katt och att myndigheterna sagt att migranter gjorde likadant med ankor och gäss. Spreds vidare av republikaner Ryktet om att migranterna åt husdjur i staden fick sen spridning, bland annat genom Trumps vicepresidentkandidat, JD Vance. Även andra tunga republikaner och republikanska konton spred ryktet – som enligt myndigheterna inte är sant. De lokala myndigheterna tillbakavisar ryktet och säger att det inte finns några belägg för att det är sant. Stadens borgmästare, Rob Rue sade även på ett medborgarmöte under tisdagen att det inte fanns några dokumenterade fall där migranter ätit husdjur. – Rykten som dessa tar fokus från de riktiga problem, sade Rue.

Trumps lögner tillrättavisades – gång på gång: "Uppfattas som weird"

Trumps lögner tillrättavisades – gång på gång: "Uppfattas som weird"

Den stora presidentvalsdebatten i Philadelphia är över. Kamala Harris och Donald Trump ställdes öga mot öga och stundvis blixtrade det till, bland annat i frågorna om migration och abort. – Det är kanske den viktigaste debatten i amerikanskt presidentvalshistoria och har stor påverkan på framtiden, säger Marcus Oscarsson. Under debatten fick ABC News moderatorer rätta Trump vid flera tillfällen. En av gångerna efter att expresidenten hävdade att immigranter i Ohio äter folks husdjur. – När moderatorerna går in och rättar honom uppfattas han, som Tim Walz har sagt, som weird och extrem, säger Marcus Oscarsson. Trump: ”Dödar nyfödda barn” Under debatten kring abortfrågan hände det igen – när Donald Trump hävdar att nyfödda barn avrättas. Kamala Harris svarade att det är bekymrande att han inte kan hålla isär fakta och lögn. – Harris fick Trump att vara den som blir anklagad för olika saker i debatten, snarare än tvärtom, säger Marcus Oscarsson. Tidigare har Trumps lögner och konspirationsteorier varit en framgångsrik metod. – Skillnad den här gången var att moderatorerna var tydliga än tidigare och rättade honom på ett väldigt tydligt sätt. Trump tappar på detta, säger Marcus Oscarsson. Ljög över 30 gånger Under nattens debatt ljög expresidenten över 30 gånger, enligt CNN. Men även Kamala Harris for med osanningar. Vice presidenten hävdade bland annat att Trump lämnade efter sig den värsta arbetslösheten sedan den stora depressionen, vilket inte stämmer. Presidentkandidatsdebatten var den första mellan Harris och Trump – men kanske inte den sista. – Harris vann debatten ganska klart. Det är därför inte konstigt om hon inte vill göra det igen, medan Trump efteråt önskade en till, säger Oscarsson.