Misstänkte terroristen har suttit fängslad i Sverige

Misstänkte terroristen har suttit fängslad i Sverige

Den misstänkte terroristen Abdesalem Lassoued, född den 1 september 1978, har befunnit sig illegalt i Sverige mellan 2012-2014. Han ska aldrig ha haft något uppehållstillstånd i Sverige. – När vi sökte på den här personen i våra system så fick vi ingen träff på den här mannen. Efter fördjupande undersökning hittade vi en person under delvis anda identitetsuppgifter, Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket. Efter att han avtjänat sitt brott så överfördes personen till ett annat EU-land i enlighet med Dublinförordningen. Migrationsverket vill inte kommentera vilken typ av brott eller längd på fängelsestraffet. Tros ha agerat ensam Abdesalem Lassoued säger sig vara lojal med den terrorstämplade sunniextremistiska rörelsen IS och i ett videoklipp som spridits i sociala medier uppger han att han vill ”hämnas muslimer”. Men enligt premiärminister Alexander De Croo finns det inga tecken på att han tillhör något nätverk. – I nuläget tyder allt på att den mannen agerade helt ensam, säger Alexander De Croo till VRT News. Enligt italienska nyhetsbyrån Ansa kom Lassoued till Europa via italienska ön Lampedusa år 2011, rapporterar Het Laatste Nieuws. Abdesalem Lassoued förklarades död på sjukhus klockan 9.38 på tisdagen.

Berättar om sorgen efter mordet: "Det känns dåligt hela tiden"

Berättar om sorgen efter mordet: "Det känns dåligt hela tiden"

Brysselterroristen Abdesalem Lassoued, 45, öppnade eld med automatvapen vid Sainctelette-torget i Bryssel strax innan Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien förra året. Två svenska män förlorade sina liv i i terrorattacken som skakade världen. Svenske Patrick Lundström, 60, bodde tillsammans med sin familj i Schweiz och beskrevs som en glad person som älskade sin fru, sina barn och barnbarn. Ett år senare efter det brutala dådet är sonen Emil Lundström tillbaka på platsen där hans pappa dog. – Det spelar egentligen ingen roll om han var ett terroroffer eller inte. Han blev mördad av någon som var sjuk i huvudet. Jag bryr mig inte om det var en terrorattack eller inte, säger han till TV4 Nyheterna. Jobbiga året: ”Känns dåligt” Emil beskriver ett jobbigt år som har gått och han säger att det kändes som att han behövde komma till platsen där det under onsdagen hölls en minnesceremoni. – Jag känner nu... Det känns dåligt hela tiden, säger han. Kent Persson, 71, förlorade också sitt liv i dådet. – Man känner fortfarande en stor förtvivlan nu ett år senare, säger Kents bror Sune. Kent Perssons familj är inte på plats i Bryssel och kommer inte delta i minnesstunden i Stockholm ikväll. I stället väljer familjen att hedra lillebrodern Kent hemma i Bjurholm. – Vi kommer att besöka hans minneslund idag för att tända ett ljus och tänka på honom. Statsministern: ”Otroligt sorgligt” På plats i Bryssel var bland annat Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Belgiens premiärminister Alexander De Croo. På bilder ser man hur Kristersson lägger ner en stor krans och att det är mycket folk som vill visa sina sympatier. – Det är otroligt sorgligt på alla tänkbara sätt. Det är samtidigt fint att vara tillbaka. Det är fint och få träffa familjen till en av dem som dödades och få prata med dem om hur deras liv ser ut ett år senare. Tiden läker inte alls alla sår, men tiden ger lite distans och perspektiv, säger statsministern efter ceremonin.

Birgittas man sköts ihjäl av terrorist: "Tänker på hur rädd han måste varit"

Birgittas man sköts ihjäl av terrorist: "Tänker på hur rädd han måste varit"

Det har nu gått sex månader sedan terrordådet i Bryssel, strax innan Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien, där en svensk man skadades och två förlorade livet. En av dem var 60-årige svensken Patrick Lundström, som bodde i Schweiz med sin fru Birgitta. – Det är en stor saknad. Vi var ju gifta väldigt länge. Han betydde allt för mig. Han var inte bara min man utan min bästa vän, säger hon. – Han var en glad person som älskade sina barnbarn och barn. Han var speciell. Såg fram emot matchen Än idag minns Birgitta hur mycket hennes man såg fram emot Sverigematchen dit han åkte för att umgås med sina två vänner. Men det var nära att Patrick inte skulle hinna iväg till Bryssel då både hans tåg och flyg var försenat. – Så här efteråt har jag alltid tänkt att det kanske var meningen att han inte skulle åka, säger Birgitta.

Intresset för sporten var stort och även Birgitta och Patrick åkte ofta iväg på bortamatcher tillsammans. – Efter barnbarnen var det väl fotbollen. Han ville se varenda fotbollsarena i hela världen. Det var hans dröm – han levde för fotbollen, berättar hon. Polisen stod utanför dörren Men denna gång skulle det bli annorlunda. Inför matchen öppnade den 45-årige misstänkta terroristen, Abdesalem Lassoued, eld med automatvapen vid Sainctelette-torget. Två svenska fotbollssupportrar dödades och en skadades.

Trots att familjen hörde att något hade hänt i Bryssel tog det tid innan de fick reda på att Patrick var bland de dödade. Birgitta försökte hela tiden ringa sin man – men fick aldrig något svar. När hon kom hem efter att ha lämnat barnbarnen vid förskolan nästa morgon, stod polisen utanför dörren. – De behövde inte ens säga något. Jag visste ju, säger hon. Efter det är allt som i en dimma. – Även för barnen har det varit svårt. De har bott hos mig sedan det hände. Så vi behöver varandra fortfarande, fortsätter Birgitta. Stöd från fotbollsvärlden Många fotbollsorganisationer har stöttat familjen sedan dådet. Ett stöd som har betytt mycket, enligt Birgitta. – Fotbollsförbundet har varit en stöttepelare. Och även Gula Väggen har hört av sig och hjälpt till. Det är många inom fotbollen som har stöttat och det tackar jag för. Det har varit jättefint.

Birgitta och hennes ena dotter har sedan händelsen åkt till Bryssel för att lägga blommor och delta i en minnesceremoni. De har även besökt brottsplattsen där Patrick dog. – Jag tänkte på hur rädd han måste ha varit. Han var ju verkligen inträngd i ett hörn. Han hade ju inte en chans, säger hon.

Att åka tillbaka till Bryssel har varit viktigt för att få grepp om händelsen berättar hon. Samtidigt är det svårt att gå vidare från det som har hänt. – Jag tar varje dag som den kommer. Oavsett vilken dag det är. Alla säger att det kommer att bli bättre, men jag vet inte, säger Birgitta.

Här greps misstänkta terroristerna

Här greps misstänkta terroristerna

Staden Gera ligger mer än 25 mil söder om Berlin och långt från pulsen i den tyska huvudstaden. Med sina 90 000 invånare är det en förhållandevis liten stad där grannarna hälsar på varandra, säger personer i området. Men här misstänks två afghanska män, 23 och 30 år gamla, ha planerat terrorattack i Stockholm på uppdrag av Islamiska staten, IS. De greps i en bostad under tisdagen och i dag häktades de i Karlsruhe. – En av ägarna till en vinbar i området berättade att hans kompis är granne med de misstänkta terroristerna. Hon har vid flera tillfällen tittat ner på deras balkong och ska även ha hört den här insatsen. Efter det har hon beskrivits som oroad och omskakad, säger TV4 Nyheternas Kristin Stein på plats i Gera. ”Pratar om det här” En annan restaurangägare säger att det trots allt varit lugnt i området. – Några gäster pratar om det här ikväll men de är inte oroliga, säger han. Det är oklart hur männen känner varandra men i nuläget tros de inte vara släkt. Den 30-åriga mannen ska ha utropat sig som medlem i den afghanska IS-grenen Islamic State Khorasan Province i augusti 2023. Enligt tyska public service-kanalen Tagesschau är det samma IS-gren som 45-årige Abdesalem Lassoued, som sköt ihjäl två svenskar i Bryssel i höstas, tillhörde. 30-åringen uppges ha fått i uppdrag att utföra en attack i Europa som svar på koranbränningar i skandinaviska länder. Stockholm ska därefter ha valts ut som mål. Myndigheterna har inte velat svara på hur länge de befunnit sig i Tyskland. Misstankar sedan 2023 Enligt riksåklagarmyndigheten planerade de två misstänkta därefter tillsammans att genomföra attacken beväpnade med skjutvapen i närheten av den svenska riksdagen. Där skulle de skjuta ihjäl poliser och andra människor. – Även här i Tyskland har ganska många blickar riktats mot Gera och den här händelsen. Bland annat har det enligt tyska medieuppgifter framkommit att tyska myndigheter har fått misstankar om de här personerna redan 2023, där de utreddes för terrorfinansiering. Så man har haft koll på dem ett tag, säger Kristin Stein. De ska ha samlat in nästan 23 000 svenska kronor i donationer och sedan skickat pengarna till IS-terrorister i Syrien via en mellanhand. Enligt terrorforskaren Hans Brun är planerna inte överraskande. – Att polisen blir måltavla beror helt enkelt på att det är polisen som skyddat koranbrännarna när de utövat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet, säger han. Det är i nuläget oklart hur de tyska myndigheterna lyckades lokalisera männen. Enligt tyska medier uppmärksammades planerna på terrordåd under utredningen mot dem. Männens bostäder och arbetsplatser har sökts igenom, telefoner och datorer har tagits i beslag.

Åklagare: Så planerade misstänkta terroristerna attentat i Stockholm

Åklagare: Så planerade misstänkta terroristerna attentat i Stockholm

Två män, en 23-åring och en 30-åring, från Afghanistan greps i tyska staden Gera under tisdagen och häktades idag. Enligt tyska myndigheter ska de ha planerat en terroristattack i Stockholm på uppdrag av terroristorganisationen IS (Islamiska staten). Och planerna ska ha varit ”konkreta”. – Vi har genomsökt bostaden och arbetsplatsen och även undersökt datorer och mobiltelefoner, säger Ines Petersen, presstalesperson på tyska Riksåklagarmyndigheten. Båda männen är misstänka för att aktivt ha arbetat för IS sedan 2023 och varit involverade i flera aktiviteter som stöder organisationen. Bland annat ska de i Tyskland ha samlat in donationer på runt 2000 euro, cirka 22 700 kronor, och skickat dem till IS via mellanhänder. Medlen var avsedda att gynna IS-medlemmar som sitter fängslade i norra Syrien. Männen greps i en bostad i Gera. Det är oklart hur männen känner varandra, men de tros i nuläget inte vara släkt. Samma IS-gren som Lassoued Den 30-årige mannen ska i augusti 2023 ha utropat sig som medlem i den afghanska IS-grenen Islamic State Khorasan Province (ISKP). Enligt tyska public service-kanalen Tagesschau är det samma IS-gren som 45-årige Abdesalem Lassoued, som sköt ihjäl två svenskar i Bryssel i höstas, tillhörde. I somras fick 30-åringen i uppdrag av IS att utföra en attack i Europa som svar på koranbränningar som ägt rum i skandinaviska länder. Därefter valdes Stockholm som mål. Enligt riksåklagarmyndigheten planerade de två misstänkta därefter tillsammans att, beväpnade med skjutvapen, genomföra attacken i närheten av den svenska riksdagen och där skjuta ihjäl poliser och andra människor. Männen hade, i nära samråd med ISPK-medlemmar, hunnit förbereda sig genom att bland annat söka på internet för att bli bekanta med området och miljön kring den potentiella brottsplatsen. – De har bland annat sökt på internet på hur området kring riksdagen ser ut för att kartlägga den tänkta brottsplatsen, säger Peterson. – Men de lyckades inte skaffa vapen för dådet, fortsätter hon. Gjort förberedelser från Tyskland Det finns i nuläget inga uppgifter om att männen ska ha besökt Sverige som en del av förberedelserna, enligt Ines Petersen. – Vi vet inte säkert om de har varit i Sverige. Men vi utgår från att man har gjort förberedelserna från Tyskland, säger hon. Enligt svenska Säkerhetspolisen har man haft en nära samverkan med internationella partners, inte minst i frågor som rör terrorbrottslighet – även kopplat till det här ärendet. Utredningarna väntas pågå under flera månader.

Taxichaufförens egna ord om terrordådet i Bryssel

Taxichauffören som skjutsade de tre svenska medborgarna vid terrordådet i Bryssel har nu låtit sig intervjuas om händelseförloppet kvällen den 16 oktober – när två av svenskarna dödades och den tredje skadades allvarligt. Tv-bolaget RTL har nu pratat med taxichauffören som valt att vara anonym. Han berättar att han minns hur ett av taxins fönster krossades till ljudet av höga smällar. ”Det var massor av tankar som gick runt i mitt huvud” Taxichauffören berättar att han tänkte att det kanske var någon som kastat stenar eller andra saker på hans bil. Sedan fick han syn på mannen på mopeden och förstod att de blev beskjutna. – Vid det laget gömde jag mig i bilen. Jag tog upp min telefon. Jag var chockad. Det var massor av tankar som gick runt i mitt huvud. Familjen, kommer jag att dö, vad hände, vad gör jag... massor av saker, säger han i intervjun. Han säger också att bilfärden tillsammans med de svenska medborgarna var trevlig innan dådet ägde rum. – De tio minuter vi tillbringade tillsammans var underbara. Eftersom att jag kan lite svenska pratade jag med mina kunder och de blev glada när jag sa två eller tre ord på svenska, säger taxichauffören. – Resten av resan pratade vi på engelska, och jag minns att de var glada över att gå på matchen. Tyvärr kom de aldrig fram till destinationen. Det berör mig djupt. Flera personer har frihetsberövats efter terrordådet. Spansk polis har gripit en man som misstänks ha kopplingar till dådet. Två män i Paris frihetsberövades och anklagades för att ha kopplingar till Brysselterroristen Abdesalem Lassoued som sköts till döds av belgisk polis efter terrorattacken.

Ännu en gripen för inblandning i Brysseldåd

Gripandet, som ska ha skett i Málaga, är det senaste i raden av flera frihetsberövanden efter dådet. För två dagar sedan meddelade den belgiska åklagarmyndigheten att en person gripits och skulle förhöras om det vapen som användes vid attacken. Tidigare har ytterligare två män frihetsberövats och formellt anklagats i Paris, misstänkta för kopplingar till Brysselterroristen Abdesalem Lassoued. Anklagelserna mot de två männen gäller terroristkonspiration och grundas på information som de franska åklagarna har fått från det belgiska rättsväsendet. Abdesalem Lassoued sköts till döds av belgisk polis efter terrorattacken i samband med landskampen mellan Belgien och Sverige i Bryssel.

Misstänkta i Brysseldådet anklagas formellt – nekar

Franska antiterror-åklagare har nu formellt anklagat de två män som frihetsberövades i Paris under måndagen. Männen misstänks ha kopplingar till Brysselterroristen Abdesalem Lassoued. Enligt AFP gäller anklagelserna ”kriminell terroristkonspiration”. Utredningen ska fastställa männens band till Lassoued. En av de misstänkta männen nekar till anklagelserna. – Han har inget att göra med attacken, säger mannens advokat Souleymen Rakrouki till nyhetsbyrån. Brysselterroristen är ”en vän han känt länge” – han hade aldrig kunnat föreställa sig att Lassoued kunde utföra ett sådant dåd, tillägger advokaten.

Två formellt anklagade i samband med terrordådet i Bryssel – greps i Paris

En första, förberedande domstolsförhandling hölls på måndagen. Åklagare ansåg då att de misstänkta skulle hållas i förvar då de väntar sig att formellt anklaga dem för att tillhöra en terrororganisation.

Detaljer kring misstankarna eller eventuella kopplingar till Abdesalem Lassou lades dock inte fram i den inledande processen.

Gärningsmannen Lassoued sköts till döds av belgisk polis efter terrorattacken i samband med landskampen den 16 oktober mellan Belgien och Sverige i Bryssel. Två svenskar dödades och en skadades i terrordådet.

Två män frihetsberövade i Paris efter terrordådet i Bryssel

Fransk polis har frihetsberövat två personer som misstänks ha kopplingar till Abdesalem Lassoued, som förra veckan sköts till döds av polis efter terrordådet inför matchen mellan Sverige och Belgien, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Två svenska män dödades i terrordådet och en tredje skadades. De två personerna som nu gripits bor i Parisområdet ska ha ingått i den belgiska utredningen av terrordådet. Ytterligare två personer som varit en del av utredningen har sedan tidigare släppts på fri fot. Under måndagen hölls en första domstolsförhandling och de två personerna riskerar att åtalas för att vara medlemmar i en terrororganisation. Detaljer kring personernas eventuella kopplingar till Lassoued ska utredas vidare och de ska under tiden hållas i förvar.

Abdesalem Lassoued på YouTube

Attentat à Bruxelles : pourquoi Abdesalem Lassoued n'a-t-il pas été arrêté plus tôt ? - RTBF Info

Deux supporters suédois ont été tués lundi 16 octobre, et un taximan blessé, à la suite de coups de feu tirés à Bruxelles, ...

RTBF Info på YouTube

La Policía detiene en Málaga a un colaborador de Abdesalem Lassoued, el yihadista de Bruselas

La Policía detiene en Málaga a un colaborador de Abdesalem Lassoued, el yihadista de Bruselas. Vídeo exclusivo del diario ...

Vozpópuli på YouTube

Gunman kills two Swedish football fans in Brussels

A gunman suspected of shooting two Swedish football fans in a terror attack in Brussels was shot in a cafe after some 12 hours on ...

The Telegraph på YouTube

Utpekade terroristen Abdesalem Lassoued satt i fängelse i Sverige

Den misstänkta Brysselterroristen Abdesalem Lassoued har suttit fängslad i Sverige. Enligt Expressens uppgifter dömdes han till ...

Expressen på YouTube

Attentat à Bruxelles : Abdesalem Lassoued, l'auteur présumé, est décédé - RTBF Info

Ce lundi 16 octobre, des coups de feu ont été tirés vers 19h15 près de la place Sainctelette, du boulevard d'Ypres et de ...

RTBF Info på YouTube