ÖB: Nato ställer krav på bättre järnväg

ÖB: Nato ställer krav på bättre järnväg

Upprustningen av Sveriges järnvägar måste göras med tydligare hänsyn till Natos krav. Det anser överbefälhavare Micael Bydén och efterlyser handling. – Det kommer att ta tid och kosta mycket pengar. Men vi måste börja och få i gång det, säger han.

ÖB varnar för ryska vapen mot Sverige: "Strategiskt oberäkneligt"

ÖB varnar för ryska vapen mot Sverige: "Strategiskt oberäkneligt"

Michael Claesson tillträder som överbefälhavare efter Micael Bydén den 1 oktober. Det sker i vad som brukar beskrivas som det för Sverige allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Försvaret måste nu rusta upp, och det snabbt. Jag känner ett väldigt stort ansvar och tydligt krav på leverans, säger Michael Claesson. Min absolut viktigaste uppgift blir att både upprätthålla en operativ aktivitetsnivå, men parallellt också leverera på att konsolidera krigsorganisationen med det vi har här och nu. Attacker med robotar Ryssland utgör det hot som Sverige måste dimensionera sitt försvar för. Det ryska anfallskriget mot Ukraina ramar in allt vi gör, konstaterar Claesson. När Ryssland kan vara redo att kriga på andra ställen än Ukraina råder det delade meningar om. Claesson tycker att diskussionen om antal år är "ganska ointressant". Det vi lärt oss är att Ryssland är strategiskt oberäkneligt och oerhört riskbenäget. För Sveriges del tonar han ner hotet om en stor markinvasion, och pekar i stället på krigföring med hybrida metoder, som cyberangrepp och mot informationsmiljön. Men han varnar också för något som blivit tydligt inte minst i Ukraina: attacker med långräckviddiga robotar mot civila mål. Det är ren terrorbekämpning, och den delen är vi definitivt exponerade för. Kan Ryssland rikta den typen av vapen mot Sverige? Absolut. I ett läge med en tillspetsad eller eskalerad konflikt, både mellan Nato och Ryssland, men också mellan enskilda länder eller regionalt. Vill inte skrämmas Claesson betonar att han inte vill skrämmas eller "måla upp ett skräckscenario". Min företrädare har varit väldigt tydlig med att krig eller en krigsliknande situation kan uppstå även i Sverige. Det jag säger är snarare en slags interpretation av hur det skulle kunna se ut. Han säger att Försvarsmakten har beredskap att hantera den typen av hot. Har vi luftvärn så det räcker? Tittar man på det i någon slags matematisk täckningsmodell är svaret nej. Det handlar hela tiden om riskhantering. Men det kanske viktigaste är att vi inte är ensamma, säger han och syftar på Nato. "Ska ha järnkoll" Regeringen vill att nye ÖB stärker krigsförbandens operativa förmåga. Vårt uppdrag är att försvara landet och allierade mot väpnat angrepp. Det finns inget tempus i detta annat än pågående form, det vill säga nu. Men ibland har vi, givet logiken med försvarsbeslut och långa inriktningar på 5, 10, 12 år, haft en förmåga att förflytta problemen behagligt långt in i framtiden. Det vill jag undvika. Claesson vill "bygga handlingsfrihet här och nu". Vi ska ha järnkoll på all personal, materiel, infrastruktur, vilket övnings- och träningsläge våra krigsförband har, och till syvende och sist, vilken krigsduglighet våra förband har.

Därför blev inte favorittippade Ewa Skoog Haslum ny överbefälhavare

Därför blev inte favorittippade Ewa Skoog Haslum ny överbefälhavare

Michael Claesson har bred erfarenhet och rätt kunskap enligt både regeringen och oppositionen. Dessutom har han länge haft tillgång till samma information som ÖB har, vilket bör ge honom en kort startsträcka, säger Jessica Josefsson, försvarsreporter på TV4 Nyheterna. Var det ett väntat val? – Ja, Claesson var ett väntat val även om han i det här sammanhanget är äldre än vad de flesta har varit när de har blivit överbefälhavare i Sverige. Men han är en mycket erkänd och uppskattad person inom Försvarsmakten och även i övriga försvarssverige. Han ses som kompetent och kunnig och kan hela byråkratin, säger Jessica Josefsson, försvarsreporter på TV4 Nyheterna. Varför blev det inte marinchefen Ewa Skoog Haslum? – Ewa Skoog Haslum har varit favorittippad och uppskattad i de egna leden. Det var också lite marinens tur om man får säga så. ÖB brukar så att säga ambulera mellan vapengrenarna armén, flyget och marinen. Micael Bydén tillhörde flyget och den innan honom, Sverker Göransson, var från armén. Men Ewa Skoog Haslum har själv uttryckligen sagt att hon inte är tillgänglig för det jobbet och att hon vill fortsätta sitt arbete som marinchef. Vad kommer förändras med Claesson som ÖB? – Jag skulle inte säga att skillnaden kommer bli så stor mot Micael Bydén. Det är mer att fortsätta på den inslagna vägen. Däremot präglat av att Försvarsmakten kommer stöpas om efter Nato-medlemskapet och kanske även i viss mån av DCA-avtalet med USA. De stora utmaningarna blir att köpa saker i rätt tid och avgöra vad man kan skänka till Ukraina i de här upprustningstiderna.

Michael Claesson blir Sveriges nya ÖB

Michael Claesson blir Sveriges nya ÖB

– Michael Claesson är en mycket meriterad blivande ÖB, säger Ulf Kristersson (M). Michael Claesson är generallöjtnant och chef för försvarsstaben samt förbandschef för högkvarteret sedan januari i fjol. Han har varit militär rådgivare på försvarsdepartementet och rådgivare på utrikesdepartementet. Han har också tjänstgjort i Kosovo och Afghanistan och varit rådgivare vid Sveriges delegation i Nato. – Med sin bakgrund inom försvarsmakten, regeringskansliet och i Nato har han inte bara bredden och djupet i erfarenhet och kunskap som behövs, han har också ett mycket stort internationellt och nationellt kontaktnät, säger försvarsminister Pål Jonsson (M). Michael Claesson blir ÖB den 1 oktober när den tidigare, Micael Bydén, går i pension efter nio år på posten. Under pressträffen pratar den blivande överbefälhavaren om att Rysslands krigföring och ”icke-linjär verksamhet”, hybrida hot, är det största hotet mot Sverige just nu.

Stort intresse för Hemvärnet – efter ÖB:s uppmaning om krigsförberedelser

Stort intresse för Hemvärnet – efter ÖB:s uppmaning om krigsförberedelser

Intresset för Hemvärnet har ökat enormt i Sverige, inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina och efter överbefälhavare Micael Bydéns uttalande om att svenskarna måste förbereda sig mentalt på att det kan bli krig i Sverige. Fritidsledaren Pernilla Grundström och frisören Liina Lilja är två av dem som nyligen har gått med i Hemvärnet, som berättar i Nyhetsmorgon att det var något som de båda tänkt på under flera år.

– Intresset har väl funnits en längre tid men jag känner kanske i dag att jag har den tiden att lägga. Såklart bidrar också världsläget till att man vill hjälpa till. Sen har jag en son som gör sin värnplikt i Boden. Det har också skapat en större intresse och förståelse för vad det innebär, säger Liina Lilja, hemvärnssoldat och frisör. En stark försvarsvilja i Sverige Under årets första dagar kom det in cirka 1 200 ansökningar, vilket går att jämföra med de cirka 250 ansökningar som kom in under samma period i fjol. Försvarsmakten menar att den stora mängden ansökningar visar på att det finns en stark försvarsvilja i Sverige. – Det handlar ju om såklart vårt världsläge och folk tänker att man vill bidra till samhället. Man vill hjälpa till på ett annat sätt, säger Pernilla Grundström, hemvärnssoldat och fritidsledare. 22 000 människor redo att rycka in vid krig I dag består Hemvärnet av ungefär 22 000 människor som är redo att rycka in vid krig men också i andra katastrofer. Som hemvärnssoldat tecknar man ett avtal med Försvarsmakten som innebär att man ska tjänstgöra ett visst antal dygn per år för att träna och utbilda sig. Pernilla Grundström och Liina Lilja genomförde två veckor långa utbildningen.

– Det är som en lumpen i miniformat. Det var allt från sjukvård till CBRN-krigföring till skjututbildning och värdegrund, säger Liina Lilja.

– 140 timmar på två veckor. Det var tuffa veckor. Vi var där för att lära oss att skjuta, döda en annan människa. Det fick man processa och bearbeta, säger Pernilla Grundström i Nyhetsmorgon.

Så blåser vi den ryska björnen

Så blåser vi den ryska björnen

Ryssen kommer. Om inte redan till pingst, så förmodligen till jul. Överbefälhavare Micael Bydén gjorde denna dystra verklighet tydlig redan i januari, i syfte att mentalt förbereda oss på en invasion. Därför var det förstås nedslående att läsa Pliktverkets rapport i veckan, där det konstaterades att två tredjedelar av alla unga svenskar inte går att kalla till mönstring. Diagnoser, skavanker och allmän psykisk ohälsa står tydligen i vägen. Ya zhe tebe govoril, grymtade Putin triumferande i sin Kremlbunker. Jag har ju sagt att svenskarna är ett gäng snoozande syltryggar som är fullständigt oförmögna att försvara sig själva. Sedan hade han högläsning ur Expressens intervju med 17-årige Elliott, som anser att han borde slippa militärtjänstgöring med tanke på sin pollenallergi och att hans ”mänskliga rättigheter tas bort för att man tvingas till att göra något man inte vill göra”. När skrattsalvorna runt bordet lagt sig lade Putin fram sin nya strategi för hur Shvetsiya ska bli ryskt – utan att ens behöva tulla på vapenförrådet. Kapa alla Clarityn-transporter på väg in till landet, det gör svenskarna stridsodugliga från mars till augusti. Bomba samtliga städer med det glutenspäckade Tipo 00-mjölet och pumpa dricksvattnet fullt med opastoriserad mjölk, den påföljande IBS-katastrofen kommer sänka deras krigsmoral fullständigt. Töm sedan det nationella Nocco-förrådet, så får deras unga soldater inte i sig någon vätska. Jag säger: Låt honom raljera. Själv ser jag ingen anledning till att misströsta. Är nämligen övertygad om att Pliktverkets rapport är del i en dimridå, en slug medial skenmanöver för att invagga den ryska björnen i falsk trygghet. Även om vi inte längre har drängar som kan förvandla plogbillar till svärd med sina kraftfulla händer, finns det en massa nyttiga samtidsindivider som står redo att försvara vårt land. Medan Putin väljer ut gardiner till sitt semesterhus på Gotska sandön samlas just nu tusen och åter tusen svenska influerare, mood managers, mixologer, event planners, baristas, personal shoppers, kommunpoeter, feng shui-konsulter och andningscoacher någonstans i södra Lappland för att genomgå en stridsutbildning på navy seal-nivå. Den vetskapen gör att jag fortsätter sova tryggt om natten. Mina tips Se: Det lysande BBC-dramat Mr Bates vs The Post Office, om den brittiska postskandalen. Drick: Ett riktigt elegant rödvin från svenskägda Son Antem på Mallorca. Läs: Knausgårds senaste. Jättebra!

Micael Bydén på YouTube

ÖB Micael Bydén om Sveriges anslutning till Nato

Sverige är för första gången sedan 1800-talet med i en militär allians. ”Om vårt land utsätt för ett väpnat angrepp kan 31 allierade ...

Försvarsmakten på YouTube

Micael Bydén, överbefälhavare, Försvarsmakten hos PwC i Almedalen 2022

Micael Bydén, överbefälhavare, Försvarsmakten gästade oss på PwC under seminariet: Näringslivets omställning för ett starkare ...

PwC Sverige på YouTube

Överbefälhavare Micael Bydén: "Inflationen ökar försvarets kostnader"

När det är huggsexa om alla möjliga insatsvaror och komponenter lämnas ingen oberörd, inte heller det svenska försvaret.

Dagens industri på YouTube

Överbefälhavaren: "Vi har nolltolerans mot sexuella övergrepp" - Malou Efter tio (TV4)

Malou Efter tio i TV4 från 2017-12-07: Överbefälhavare Mikael Bydén om uppropet #givaktochbitihop, där 1730 kvinnor vittnar om ...

Malou Efter Tio på YouTube

Micael Bydén i poddar

Chefssnack Topp 10: Re:Micael Bydén, Överbefälhavare

Micael Bydén började därefter studera vid Marinens officershögskola 1983 direkt efter värnplikten. 1985 blev han Fänrik i Marinen och 1989, efter att ha avlagt sin flygförarexamen, Stridspilot vid Norrbottens flygflottilj. Från 1991 steg Micael från Löjtnant, till Kapten och sen till Major inom Flygvapnet och efter 1999 har han haft en lång rad uppdrag som bland annat flygattaché, överstelöjtnant, chef för Flygvapnets flygskola, Helikopterflottiljen, överste, brigadgeneral, stabschef, generalmajor och flygvapenchef. 2015 blev Micael utnämnd till General och Överbefälhavare för Försvarsmakten. På Chefssnacks mest lyssnade avsnitt genom tiderna hittar vi på plats #5 – Micael Bydén. Han har fått motta ett 15-tal medaljer och hedersutnämningar, bland annat Medaljen för nit och redlighet i rikets tjänst, Försvarsmaktens medalj för internationell tjänst, Amerikanska Legion of Merit och NATO:s medalj för insats i ISAF. Micael är bland annat ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. .   .   . Häng med i snacket på poddens sociala kanaler: Chefssnack på Linkedin

90. Överbefälhavare Micael Bydén

Vad skulle ett svenskt NATO-inträde innebära för Försvarsmakten? Hur ska Sverige stå emot ett väpnat angrepp av landet? Hur god är den svenska beredskapen?  Så löd några av de frågor som behandlades när överbefälhavare Micael Bydén för sin andra gång besökte Studentafton den 5:e oktober, 2023. Aftonen inleddes med en timmes anförande av Micael Bydén själv, följt av en halvtimme där studenterna själva fick ställa frågor till överbefälhavaren. Aftonen ägde rum på Universitetsaulan i Lund. 

Re:Micael Bydén, Överbefälhavare

Repris (från 2020-09-21) på ett av poddens mest lyssnade avsnitt:  Micael Bydén började därefter studera vid Marinens officershögskola 1983 direkt efter värnplikten. 1985 blev han Fänrik i Marinen och 1989, efter att ha avlagt sin flygförarexamen, Stridspilot vid Norrbottens flygflottilj. Från 1991 steg Micael från Löjtnant, till Kapten och sen till Major inom Flygvapnet och efter 1999 har han haft en lång rad uppdrag som bland annat flygattaché, överstelöjtnant, chef för Flygvapnets flygskola, Helikopterflottiljen, överste, brigadgeneral, stabschef, generalmajor och flygvapenchef. 2015 blev Micael utnämnd till General och Överbefälhavare för Försvarsmakten. Han har fått motta ett 15-tal medaljer och hedersutnämningar, bland annat Medaljen för nit och redlighet i rikets tjänst, Försvarsmaktens medalj för internationell tjänst, Amerikanska Legion of Merit och NATO:s medalj för insats i ISAF. Micael är bland annat ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. .   .   . Häng med i snacket på poddens sociala kanaler: Chefssnack på Linkedin Chefssnack på Instagram

#58. Micael Bydén, Överbefälhavare - original

Micael Bydén började därefter studera vid Marinens officershögskola 1983 direkt efter värnplikten. 1985 blev han Fänrik i Marinen och 1989, efter att ha avlagt sin flygförarexamen, Stridspilot vid Norrbottens flygflottilj. Från 1991 steg Micael från Löjtnant, till Kapten och sen till Major inom Flygvapnet och efter 1999 har han haft en lång rad uppdrag som bland annat flygattaché, överstelöjtnant, chef för Flygvapnets flygskola, Helikopterflottiljen, överste, brigadgeneral, stabschef, generalmajor och flygvapenchef. 2015 blev Micael utnämnd till General och Överbefälhavare för Försvarsmakten. Han har fått motta ett 15-tal medaljer och hedersutnämningar, bland annat Medaljen för nit och redlighet i rikets tjänst, Försvarsmaktens medalj för internationell tjänst, Amerikanska Legion of Merit och NATO:s medalj för insats i ISAF. Micael är bland annat ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. .   .   . Häng med i snacket på poddens sociala kanaler: Chefssnack på Linkedin Chefssnack på Instagram

#58. Micael Bydén, Överbefälhavare - kort

Micael Bydén började därefter studera vid Marinens officershögskola 1983 direkt efter värnplikten. 1985 blev han Fänrik i Marinen och 1989, efter att ha avlagt sin flygförarexamen, Stridspilot vid Norrbottens flygflottilj. Från 1991 steg Micael från Löjtnant, till Kapten och sen till Major inom Flygvapnet och efter 1999 har han haft en lång rad uppdrag som bland annat flygattaché, överstelöjtnant, chef för Flygvapnets flygskola, Helikopterflottiljen, överste, brigadgeneral, stabschef, generalmajor och flygvapenchef. 2015 blev Micael utnämnd till General och Överbefälhavare för Försvarsmakten. Han har fått motta ett 15-tal medaljer och hedersutnämningar, bland annat Medaljen för nit och redlighet i rikets tjänst, Försvarsmaktens medalj för internationell tjänst, Amerikanska Legion of Merit och NATO:s medalj för insats i ISAF. Micael är bland annat ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. .   .   . Häng med i snacket på poddens sociala kanaler: Chefssnack på Linkedin Chefssnack på Instagram

19. Överbefälhavare Micael Bydén

Den 8:e februari 2016 gästades Studentafton av Sveriges överbefälhavare Micael Bydén. Hör Bydén beskriva sin bild av vår tids största säkerhetspolitiska utmaningar, hur nedmontering och upprustning av försvar ska tolkas och vad som egentligen krävs av en stark försvarsmakt.   Denna afton publicerades ursprungligen 21 februari 2016 inom ramen för Studentaftonpodden - ett samarbete mellan Studentafton och Radio AF.

Avsnitt 34: Micael Bydén

Överbefälhavaren Micael Bydén är gäst i Widar Möter. Samtalet kretsar runt krig och krigsduglighet. Att två av totalt 12 Överbefälhavare härstammar från Norrhälsingland - Bydén är från Gnarp - uppmärksammas också.