Ryska svaret: Kommer vidta åtgärder

Ryska svaret: Kommer vidta åtgärder

I tisdags röstade det turkiska parlamentet ja till Sveriges ansökan. Två dagar senare signerades dokumenten av president Erdogan och nu ska bara pappren skickas till Washington. – Vi är inte medlemmar i Nato än. Fortfarande återstår den ungerska ratificeringsprocessen, men det är glädjande att denna delen med Turkiet går mot ett avslut, sade utrikesminister Tobias Billström (M). Glada miner från många håll Reaktionerna på beskedet från Ankara kom från många håll, regeringsföreträde, partiledare och Natoföreträdare uttryckte sin glädje över att processen med Turkiets ratificering var i hamn. Från ryskt håll lät man kommentarerna dröja. – De ryska reaktionerna hittills har handlat om att Nato är kraftlöst och Ryssland menar ju att man slagit Nato i kriget i Ukraina. Så man kommer inte hissa upp Sverige som ett nytt hot, sade överstelöjtnant Joakim Paasikivi efter att parlamentet godkänt Sveriges ansökan. ”Tillåter inte att vår säkerhet försvagas” På en presskonferens under fredagen kom det ryska svaret från utrikesdepartementets talesperson, Maria Zacharova. Hon säger att ett svenskt medlemskap i Nato kommer att påverka stabiliteten i Nordeuropa och Östersjöområdet negativt. – Att man överger från sin mångåriga militära alliansfrihet och går med i en öppet Rysslandsfientlig grupp stärker knappast svenskarnas känsla av trygghet, säger Zacharova och fortsätter:

– Vi tillåter inte att vår säkerhet försvagas. Det har den ryska ledningen framhållit. Ryssland: Kommer vidta åtgärder Zacharova säger även att man kommer ”vidta politiska och militärtekniska motåtgärder” mot Sverige. Exakt vilka typer av åtgärder det skulle vara preciseras inte. – Motåtgärderna bestäms efter hur Sverige integreras i Nato, inklusive eventuell utplacering av offensiva Natovapen och Natotrupper, säger Zacharova. Ungern är nu det sista land som inte ratificerat Sveriges Natoansökan. I veckan skrev den ungerska premiärministern Orbán på X att han samtalat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och att hans regeringen stöttar den svenska ansökan. ”Jag framhöll även att vi kommer fortsätta uppmana det ungerska parlamentet att rösta för Sveriges anslutning och avsluta ratificeringen vid nästa möjliga tillfälle.”, skrev Orbán på X.

ANALYS: "En moderat drömbudget – gott om bränsle för klassisk kritik"

ANALYS: "En moderat drömbudget – gott om bränsle för klassisk kritik"

Efter förra årets höstbudget hade Elisabeth Svantesson en del att ta igen. Då var inflationen så hög att hon tvingades göra det som inte ens socialdemokraterna brukar göra – frysa den automatiska höjningen av gränsen för när man börjar betala statlig skatt. Med andra ord en utebliven skattesänkning för höginkomsttagare. I offentligheten hördes skrik av högersmärta. Idag förklarar regeringen däremot stolt att ”kampen mot inflationen nu är vunnen” och säger att den vill stärka hushållen för att få fart på ekonomin. Utifrån det presenterar finansministern en moderat drömbudget. Billström störde Nyheten om jobbskatteavdraget, omsorgsfullt inplanerad i de senaste veckornas välregisserade utspelskalender, stördes dock av partikollegan Tobias Billströms plötsliga avgång som utrikesminister. Men Svantesson återkom senare med fler nyheter som underströk att hennes satsningar blir bättre ju mer man tjänar och ju mer man har sparat.

Bland dagens vinnare finns alltjämt många bostadsbelånade som möjligen betraktar riksbankschef Erik Thedéen som en aktör med ännu större förmåga än finansministern att trolla fram pengar i plånboken och därför känna tacksamhet gentemot. Inte minst om han redan vid nästa veckas räntebesked låter sig inspireras av amerikanska Fed och gör en dubbelsänkning av styrräntan, vilket för vissa kan betyda tusenlappar. Klassiska konflikter Med sin tydliga ideologiska inriktning bjuder höstbudgeten in till klassiska konflikter mellan höger och vänster. Socialdemokraterna lär inte vara nöjda med de relativt små skattesänkningarna för dem Mikael Damberg brukar kalla ”vanligt folk”, och lär heller inte tycka att knappt 5 miljarder räcker för att stötta en sjukvård i kris, medan Svantesson hävdar att den nu avväpnade inflationen i sig är en vinst för regionerna. Och från grönt håll lär Miljöpartiet kritisera att flygskatten slopas och mena att reduktionsplikten inte höjs tillräckligt, så att regeringen med sin politik övergripande ökar utsläppen.

Men regeringen menar, som regeringar brukar, att det tack vare dess politik nu ”ljusnar vid horisonten”. Inte desto mindre kan utvecklingen i bland annat Mellanöstern, Ukraina och USA snabbt kan orsaka nya oförutsedda gungningar i världsekonomin. Och många känner fortfarande oro inför lågkonjunkturen och den höga arbetslösheten. Bland ekonomiskt stressade, inte minst bland dem som drabbas av att regeringen nu slopar den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget, återstår det att se hur mycket några hundralappar mer köpkraft i månaden kan lugna. En fråga dröjer sig dock kvar. Vad var det egentligen som hände, Billström?

Nya utrikesministerns mål för Sverige

Nya utrikesministerns mål för Sverige

Efter att Tobias Billström plötsligt lämnade sin utrikesministerpost i början av september så började diskussionerna om vem som skulle ta över. Det blev moderaternas Maria Malmer Stenegard, som under fredagen har suttit på posten i cirka 72 timmar. – Jag sa ja direkt. Jag kände mig kallad, säger hon i Nyhetsmorgon. Maria Malmers Stenegards företrädare, Tobias Billström, jobbade mycket med att göra Sverige en del av försvarssamarbetet Nato och fördjupa samarbetet med de nordiska och baltiska länderna. Något som även den nya utrikesministern vill göra. – Vi kan inte göra allt. Det gör vi bäst tillsammans med vårt närområde. Det är därför det är så bra att vi de senaste åren verkligen har fördjupat samarbetet med de nordiska länderna, de baltiska och andra också länder i vårt närområde, säger Maria Malmer Stenegard. Men Sverige ska komma först, är det tydliga budskapet. – Vi är fortfarande en stark röst i världen, men vi måste fokusera på vad som är bra för Sverige. Jag kommer att välja att prioritera vad jag lägger min tid på. Det måste jag göra om det ska gagna Sverige på bästa sätt, säger Maria Malmer Stenegard.

Maria Malmer Stenergard blir ny utrikesminister

Maria Malmer Stenergard blir ny utrikesminister

Kungen och drottningen anlände till riksdagen tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel där de togs emot av talmannen Andreas Norlén. Ceremonin i kammaren i riksdagen inleddes med att kung Carl Gustaf officiellt förklarade riksmötet för öppnat på begäran av talmannen. – Min förhoppning och övertygelse är att ni för respektfulla debatter och lyssnar på varandra och att ni fattar de bästa besluten för Sverige, säger kungen i sitt tal. Ny utrikesminister Efter kungens tal presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) regeringsförklaringen. Och det bjöds på en rad förändringar i statsministerns regering. Efter Tobias Billström (M) meddelade sin plötsliga avgång i förra veckan utses nu moderaten och tidigare migrationsministern, Maria Malmer Stenergard som ny utrikesminister. Även Johan Pehrson (L), tidigare arbetsmarknads- och integrationsminister, byter roll då han blir ny utbildningsminister. Den tidigare utbildningsministern Mats Persson (L) blir ny arbetsmarknads- och integrationsminister, moderaten Johan Forssell, som tidigare var bistånds- och utrikeshandelsminister, blir ny migrationsminister och Benjamin Dousa (M), tidigare VD på Företagarna, ny biståndsminister.

Jessica Rosencrantz, tidigare riksdagsledamot och ordförande i riksdagens EU-nämnd, utnämndes till EU-minister efter Jessika Roswall som ska bli EU-kommissionär. – Det var en större förändring än man kanske trodde. Jag är mer bekymrad över den politiska linjen som Tidöpartierna slagit in på som biståndet, utrike- och migrationspolitiken, säger miljöpartiets språkrör Amanda Lind efter regeringsförklaringen. – Det finns ju inga tecken på att dessa ministrar skulle bidra till en ändrad kurs vilket verkligen skulle behövas, fortsätter Lind (MP). – Jätteroligt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) om de nya ministrarna. – De kommer in med ny kraft och det visar också att statsministern tänker framåt. Vi tänker hålla på med detta länge, fortsätter hon. ”Rikare och tryggare” I sitt tal nämnde statsministern bland annat att Sverige har ”påbörjat resan mot att bli rikare och tryggare”. Statsministern lyfte även fram bekämpningen av den organiserade brottsligheten i Sverige och presenterade flera förslag som regeringen kommer lägga fram under det kommande året. – Regeringen har inlett den största offensiven någonsin mot den organiserade brottsligheten, säger han. Andra ämnen han berörde var vården, säkerhet-, klimat- och finanspolitik. Även utrikespolitik där han pratade om kriget i Ukraina och den humanitära krisen i Gaza. Texten uppdateras

Tobias Billström på YouTube

Utrikesminister Tobias Billström avgår: ”På ett sätt oväntat”

Utrikesminister Tobias Billström (M) avgår som utrikesminister. I ett inlägg på X skriver han att han lämnar politiken helt.

Aftonbladet på YouTube

Tobias Billström: "Kommer inte driva en feministisk utrikespolitik"

Tobias Billström (M) om sitt nya uppdrag som utrikesminister. Läs mer på aftonbladet.se.

Aftonbladet på YouTube

Tobias Billström avgår som utrikesminister

Tobias Billström meddelade tidigare i veckan att han lämnar posten som Sveriges utrikesminister, men vad han ska göra härnäst ...

Aftonbladet på YouTube

Tobias Billström: ”Tecken på att Ryssland är på fallrepet”

Utrikesminister Tobias Billström kommenterar att Putin ska möta Kim Jong-UN. ”Ryssland vänder sig desperat till länder som är ...

Expressen på YouTube

Utrikesminister Tobias Billström: ”Koranbränningar har inte påverkat Natoansökan”

Tobias Billström (M) kommenterar koranbränningarna och huruvida det kunnat påverka den svenska Natoansökan.

Expressen på YouTube

Tobias Billström i poddar

Tobias Billström: Controversy in Sweden

Stephen Sackur speaks to Sweden’s foreign minister Tobias Billström. Putin’s invasion of Ukraine pushed Sweden to seek Nato membership but right now the country is also grappling with a wave of gun violence and bombings instigated by violent crime gangs. Why are Swedes feeling so nervous?

Fredagsintervjun: Tobias Billström

"Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll." Så beskriver Tobias Billström sin syn på Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal". Billström var till sist inte överens med Reinfeldt om migrationen.

Gäst i Fredagsintervjun 13/4: Tobias Billström

"Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll." Så beskriver Tobias Billström sin syn på Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal".  Billström var till sist inte överens med Reinfeldt om migrationen.

Gäst i Fredagsintervjun 13/4: Tobias Billström

"Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll." Så beskriver Tobias Billström sin syn på Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal".  Billström var till sist inte överens med Reinfeldt om migrationen.

Fredagsintervjun: Tobias Billström

"Jag hade inte formulerat mig så. Jag hade varit migrationsminister under för lång tid för att tro att det fanns enkla slagordslösningar på problem som jag hade sett på nära håll." Så beskriver Tobias Billström sin syn på Fredrik Reinfeldts så kallade "öppna hjärtan-tal". Billström var till sist inte överens med Reinfeldt om migrationen.