Sveriges landslag tvingades visa sina könsorgan på VM: "Knäppt och kränkande"

Sveriges landslag tvingades visa sina könsorgan på VM: "Knäppt och kränkande"

Under fotbolls-VM 2011 blev Sveriges landslag utsatta för något som mittbacksstjärnan Nilla Fischer beskriver som en förnedrande kontroll. Sverige hade besegrat både USA och Frankrike på vägen till VM-bronset 2011 och utåt såg allt ut att vara perfekt.

Nu tolv år senare har Nilla Fischer öppnat upp sig i sin bok ”Jag sa inte ens hälften”, om vad som egentligen hände under VM 2011. Alla i landslaget tvingades att visa könet

Alla kvinnor i svenska landslaget var nämligen tvingade att genomföra ett könstest, för att bevisa att de kvar kvinnor, berättar Nilla Fischer för Aftonbladet.

Det hela ska ha börjat med att tre spelare från Ekvatorialguinea anklagades för att vara män. Detta gjorde att Fifa ville införa kontroller av alla spelare i världsmästerskapet. 

I Nilla Fischers bok beskriver hon hur alla fick tydliga direktiv innan könstestet. – Vi blir tillsagda att de närmsta dagarna inte raka oss “där nere” och sedan ska vi visa våra könsorgan för landslagsläkaren. Ingen fattar det här med rakningen men vi gör som vi blir tillsagda och undrar vad det egentligen är som händer, skriver Fischer och fortsätter: – Varför tvingas vi göra detta nu? Det måste ju finnas andra sätt? Borde vi vägra? Samtidigt, ingen skulle våga äventyra att få spela VM. Vi måste gå igenom förnedringsprocessen hur knäppt och kränkande det än känns. Fick "blotta fittan" för sjukgymnasten Följande dagar går landslagsläkaren och sjukgymnasten runt mellan spelarnas hotellrum och alla får dra ner byxor och trosor inför den kvinnliga sjukgymnasten, så att hon kan bekräfta att spelarna är kvinnor. – När alla i vårt lag är kontrollerade, det vill säga har fått blotta fittan, kan vår landslagsläkare skriva under på att det svenska damlandslaget i fotboll endast består av kvinnor, skriver Fischer i sin bok. 

Alla i laget var otroligt chockade över händelsen, men även lättade när den var över och alla hade bevisat att de var kvinnor. 

Dåvarande landslagsläkaren om händelsen Mats Börjesson, som var landslagsläkare 2011, har läst det Fischers skrivit men menar att vissa detaljer är felaktiga, som att kontrollen inte skedde under mästerskapet utan före. Han vill inte diskutera hur undersökningarna utfördes, men menar att syftet var försvarbart. – Fifa gör inte såhär för att vara taskig mot någon. Idrottsrörelsen har försökt skapa rättvisa för tjejer, för att man inte ska träna ett helt liv och så kommer det in någon som har en orimlig fördel. År 2011 var det väldigt bråttom för att de upptäckte två spelare som var män, så Fifa fick snabbt ut besked till lagen, säger han till Aftonbladet och fortsätter: – Historiskt har arrangörer ibland säkerställt kvinnornas kön, nu ligger det på landslagen. Fifa vill inte kommentera händelsen

Nilla Fischer säger till Aftonbladet att hon förstår syftet med kontrollen, men att den måste göras på ett bättre sätt. Hon menar bland annat att det inte är rättvist att det bara fanns en regel för kvinnliga idrottare. Varför hon valt att öppna upp sig om händelsen nu handlar om att hon inte ville att fokuset under VM 2011 skulle hamna på något annat än själva fotbollen.

Aftonbladets sportblad har varit i kontakt med flera spelare ur VM-truppen, men ingen vill kommentera händelsen. Fifa vill inte heller svara på frågor om sina direktiv 2011, skriver Aftonbladet.

Spelare tvingades visa sina kön i VM: "Förkastligt"

Spelare tvingades visa sina kön i VM: "Förkastligt"

Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet, reagerar starkt på att de svenska fotbollsdamerna tvingats ”bevisa” att de var kvinnor under fotbolls-VM 2011. Händelsen återberättas i Nilla Fischers bok ”Jag sa inte ens hälften”. Enligt Fischer fick spelarna dra ner byxorna och visa sina könsorgan för att Fifa velat säkerställa att alla deltagare var kvinnor. – Det är förkastligt helt enkelt. Det får ju inte förekomma och jag trodde faktiskt inte att det förekom så pass sent. Att det förekom på 1960-talet känner vi ju till men att det har förekommit senare är ju förkastligt, säger Hirschberg till TT.

"Det är förkastligt helt enkelt"

"Det är förkastligt helt enkelt"

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet under helgen. Förra landslagsstjärnan Nilla Fischer, avslöjar i sin bok, "Jag sa inte ens hälften", att landslagsspelarna tvingats visa upp sina kön inför VM 2011, sedan Internationella fotbollsförbundet (Fifa) velat säkerställa att alla deltagande spelare var kvinnor. — Det är ju ett kränkande sätt, sade hon till TT i samband med boksläppet. Angelica Lindén Hirschberg, som även är medicinsk rådgivare till Sveriges olympiska kommitté (SOK) liksom till dess internationella motsvarighet (IOK) och Internationella friidrottsförbundet (WA), är kritisk till att det hände över huvud taget. — Det är förkastligt helt enkelt. Det får ju inte förekomma och jag trodde faktiskt inte att det förekom så pass sent. Att det förekom på 1960-talet känner vi ju till men att det har förekommit senare är ju förkastligt, säger hon. "Finns inga skäl" Under 1960-talet fick kvinnliga idrottare gå en så kallad "nakenparad" inför en grupp läkare för att bevisa att de var kvinnor. Men att det skulle förekomma så sent som 2011 tycker Angelica Lindén Hirschberg är anmärkningsvärt. — Det är två grupper som berörs, dels är det individer som har en förändrad könsutveckling, den gruppen kallas för Disorders of Sex Development (DSD). Den andra gruppen är transkvinnor, säger hon. — Det finns inget skäl att screena alla individer, utan endast på misstanke om att tillhöra en av dessa två grupper. Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet . Är komplext Hirschberg menar att dagens regelverk inte har med könsbestämning att göra. Könsbestämning i regelverken övergavs av IOK 1999. — Det handlar om att kunna bedöma "kan den här individen få tävla i kvinnlig kategori?". Det är naturligtvis relaterat till kön, men det är ingen könsbestämning man gör, säger hon och fortsätter: — Tidigare trodde vi att det räckte med att titta på könskromosomer, men så enkelt är det inte. Vi vet att det finns kvinnor som har manlig kromosomuppsättning och tvärt om. Ytterst handlar kön om vad man har för könsidentitet som är en upplevelse som härrör från hjärnan. Det är otroligt komplext, så inget av de nya regelverken inom idrotten handlar om könsbestämning. Det är därför man blir så förvånad när man hör sådant här.

Behövde visa könet för att bevisa sig som kvinna: "Förnedrande"

Behövde visa könet för att bevisa sig som kvinna: "Förnedrande"

Efter ett helt liv färgat av fotboll på högsta nivå var det i höstas dags för Nilla Fischer att ta farväl av den världen. Nu öppnar hon upp sig om allt hon inte sa när hon var aktuell – om att säga ifrån mot orättvisor och om kampen för respekt och jämställdhet. – Det har varit en härlig resa och en resa som har gått både upp och ner men som har varit värt det. Från början kände Nilla Fischer att det skulle vara en rolig grej att skriva en bok, men sedan växte känslan att hon hade mycket att berätta. Självbiografin ”Jag sa inte ens hälften” handlar mycket om att våga säga ifrån trots att man inte vet vilket pris man får betala. – Jag har fått gå igenom allt igen och ibland blir jag ännu mer frustrerad eller ännu mer besviken eller gladare över det som har hänt i livet. ”Flickor har fler förebilder nu” Under sin karriär har hon hunnit spela 189 landskamper på landslagsnivå och vunnit tre mästerskapsmedaljer med det svenska landslaget, och en Champions League-titel. Men hon har även tillsammans med andra kämpat hårt för kvinnors rätt att spela få fotboll och för att behandlas med respekt. – Det har varit en härlig resa och en resa som har gått både upp och ner men som har varit värt det. För vi har verkligen kommit framåt med våra förutsättningar både ekonomiskt och hur vi tränar och spelar. – Det finns mycket kvar att göra och beroende på vilken klubb du spelar i och vilken miljö du är i så kan det se väldigt olika ut. Men flickor har ju fler förebilder nu än på min tid. Blev tvungna att dra ner byxorna I boken berättar Fischer för första gången om när spelarna under EM 2011 var tvungna att visa könet för att bevisa att de var kvinnor. Det gick rykten om att en afrikansk nation hade manliga spelare med i sin trupp, och det fick Fifa att ta beslutet att alla spelare skulle bevisa sig som kvinna genom att visa könet för lagläkaren, berättar hon. – Det var väl att det skulle ske så snabbt som möjligt och därför skulle vi dra ner byxorna och visa vilket kön vi hade helt enkelt. Det känns så konstigt att prata om det, för då var det såklart väldigt obekvämt och förnedrande men hade det skett idag skulle jag aldrig gått med på det. Det enda som betydde något då var att få spela vidare. Och därför valde de även att inte berätta något för allmänheten, säger hon. – Vi kände väl att vi har ingen vinning i att säga det där och då, för då är det det enda vi kommer behöva prata om. Vi har under många år pratat om mycket annat än fotboll.

Nilla Fischer på YouTube

Lär känna Nilla Fischer och Cecilia Ehrling Danermark

Årets första danspar är släppt! För första gången i Let's Dance Sveriges historia så dansar två tjejer tillsammans. Nilla Fischer och ...

Let's Dance Sverige på YouTube

Nilla Fischer hyllas på utsålt Gamla Ullevi!

I samband med träningslandskampen mot Frankrike hyllades en av svensk fotbolls allra största – Nilla Fischer. I september ...

svenskfotboll på YouTube

Svaret från Seger får Fischer att garva

RENNES. Dzsenifer Marozsan bröt tån i VM-premiären. Och frågan hur mycket hon kommer att kunna spela mot Sverige på ...

Expressen på YouTube

Nilla Fischer efter Hammarby borta

Nilla Fischer var aldrig rädd att bli utvisad trots spel på gränsen med ett tidigt gult kort över sig.

OJP på YouTube

Nilla Fischer: "Vi gjorde inte riktigt som vi skulle"

Sverige tog tre poäng i sin första OS-match mot Sydafrika.

Expressen på YouTube

Nilla Fischer i poddar

#428: Nilla Fischer

VEM: Nilla FischerYRKE: FotbollsspelareAVSNITT: 428OM: Sticklingar, politik, tjuvknep, Zinedine Zidane, att vara tvungen att äta, konstgräs, Tyskland, att alla ska få spela, Linköping, dopingtester, Hanson, pojk- och flicklag, hundpensionat och givetvis en hel del om vilka rökare som är bäst på fotboll.SAMTALSLEDARE: Kristoffer TriumfPRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)DISTRUBUTION: AcastKONTAKT: MAIL och INSTAGRAM Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

8 - Nilla Fischer

Nilla Fischer has been a vital part of the Swedish national team since she made her first appearance in 2001.On this weeks episode of Their Pitch we cover her long national and international career, as well as how important is it for the Swedish centreback to reach 200 caps? What is her best memory with the national team, and as usual – a lot of tactical analysis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

KORT VERSION - #428: Nilla Fischer

VEM: Nilla FischerYRKE: FotbollsspelareAVSNITT: 428OM: Sticklingar, politik, tjuvknep, Zinedine Zidane, att vara tvungen att äta, konstgräs, Tyskland, att alla ska få spela, Linköping, dopingtester, Hanson, pojk- och flicklag, hundpensionat och givetvis en hel del om vilka rökare som är bäst på fotboll.SAMTALSLEDARE: Kristoffer TriumfPRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)DISTRUBUTION: AcastKONTAKT: MAIL och INSTAGRAM Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

258 - Nilla Fischer

Avsnitt 258 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Nilla Fischer. Mittbacken berättar om oron över skadeproblematiken som i princip hållit henne borta från spel sedan augusti, om att inte vara uttagen till Algarve Cup, om målet att nå OS, om dialogen med förbundskapten Peter Gerhardsson och om att EM 2021 inte är uteslutet.Dessutom talar Fischer om de framgångsrika åren i Tyskland, om omställningen från Wolfsburg till Linköping, om att utmana FC Rosengård om SM-guldet, om allsvenskans svårighet att tävla med utländska lag och om tankarna på framtiden efter fotbollen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

#2 Nilla Fischer

Mittback, skåning och en av de som Hedvig spelat med allra längst. Idag träffar Hedvig ingen mindre än Nilla Fischer och det pratas bland annat om orättvisor i fotbollens värld, hur man kompenserar med smart träning när kroppen inte längre har lika mycket att ge, samt om framtidsdrömmar. Vilket samhällsyrke vill Nilla satsa på efter att hon avslutat sin fotbollskarriär? Och kan det kanske bli en egen Youtube-kanal vid sidan om?  Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om initiativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet Podcasten produceras av Next Level Studios. 

Taktikpodden #77 med Ramin Kiani del 2: ”Se hur Nilla Fischer och Ola Toivonen läser spelet!”

I det andra avsnittet med Svenska Fotbollförbundets tränarutbildare Ramin Kiani fortsätter vi att diskutera tränarutbildningens modeller för att förklara taktik och spelsystem. Vi kommer bland annat in på speldjup och spelbredd, spelets motsatsförhållanden och hur spelarens roll förändras när det sker övergångar i spelet. Till det sistnämnda snacket har Kiani tagit ut två klipp från herr-respektive damlandslaget. Klippen finns i Kianis video på Taktikpoddens Instagram. Ramin Kianis video ligger på Taktikpoddens Instagram från den 22 januari: www.instagram.com/taktikpodden_insta Här nere ser du när i snacket vi refererar till olika bilder/klipp i videon, och när i videon dessa bilder förekommer. Hålltider: 00:00 Hasse Carstensen hälsar välkommen 00:50 Josef och Hasse pratar i ett andra avsnitt med Ramin Kiani på Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning 01:25 Spelsystem (bilden visas i videon 00:11–00:15) 02:25 Spelsystem och formation (00:16–00:26) 02:40 Speldjup och spelbredd (00:28–01:24) 07:00 Arbetssätt (01:25–01:30) 07:55 Spelets motsatsförhållanden (01:30–01:40) 13:25 Övergångar i spelet (01:41–01:45) 16:40 Övningsalternativ och matchlikhet (01:46–01:50) 19:40 Specificitetsprincipen – Att träna matchlikt (01:51–01.54) 21:35 Hur förändras rollen när det sker övergångar i spelet? Exempel: Ola Toivonen (01:55–03:28) 25:15 Hur förändras rollen när det sker övergångar i spelet? Exempel: Nilla Fischer (03:29–04:30) Taktikpoddens VLogg där John Wall visuellt förklarar olika taktiska moment är inne på sin andra säsong. Vlogg nummer 35 ligger ute nu! Prenumerera så får du notis när vi släpper avsnitten: https://www.youtube.com/c/taktikpoddenskanal Taktikpodden leds av Josef Carstensen och Hasse Carstensen i samarbete med fotbollstränaren och analytikern John Wall. Josef och Hasse har drivit andra poddar under några år. John Wall gör bland annat www.gameinsightsoccer.com tillsammans med Hasse Backe, Lars Lagerbäck med flera. Mejla oss gärna på taktikpodden@gmail.com Följ oss på Twitter på @taktikpodden

Uttagen i årtiondets världslag - Nilla Fischer

En legend. En ikon. Nilla Fischer gästar oss! Vi pratar om att ta ställning för jämlikhet och mänskliga rättigheter. Om hatet hon får ta emot. Om åren som lagkapten i Wolfsburg och såklart den där utnämningen som en av världens bästa spelare på 10-talet.

#2 Nilla Fischer

Mittback, skåning och en av de som Hedvig spelat med allra längst. Idag träffar Hedvig ingen mindre än Nilla Fischer och det pratas bland annat om orättvisor i fotbollens värld, hur man kompenserar med smart träning när kroppen inte längre har lika mycket att ge, samt om framtidsdrömmar. Vilket samhällsyrke vill Nilla satsa på efter att hon avslutat sin fotbollskarriär? Och kan det kanske bli en egen Youtube-kanal vid sidan om?  Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om initiativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet Podcasten produceras av Next Level Studios. 

Avsnitt 116 - Nilla Fischer

Det är svårt att inte se Nilla Fischer som en ikon inom svensk fotboll på damsidan. 37-åringen går i avsnittet igenom den långa vägen från Verum till att dominera sin sport i Wolfsburg. Förutom det förklarar mittbacken varför det tog lång tid för Malmö (FC Rosengård) att bli en maktfaktor i Sverige, vägen till landslaget och framtiden med bland annat EM i sikte. Omskolningen till mittback, varför Linköping blev naturlig spelort efter Tyskland och herrarnas VM i Qatar är bara några av flera samtalsämnen från en profil värd att lyssna varje sekund på!

1. Att kämpa mot fördomar och ojämställda löner - med Nilla Fischer

Ojämställda löner finns överallt men det är sällan skillnaderna är så tydliga som inom fotbollen. Damerna tjänar en bråkdel av vad herrarna tjänar och en av de som arbetar för en förändring är landslagsspelaren Nilla Fischer. I det här avsnittet berättar hon om fördomarna och kommentarerna hon får möta, vad de gjort och hur kampen för rättvisa gjort henne starkare.-Maskineriet är en podd från Vad Vi Vet. För att förstå hur du hanterar din ekonomi lite smartare, följ vår ekonomikanal @vvv.ekonomi eller gå in på http://vadvivet.se/ekonomi - Programledare: Matilda Westerman. Klippning: Jens Back. Producent: Per Grankvist. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

1. Nilla Fischer

I första avsnittet av GLOW PODCAST träffar vi Nilla Fischer, en Sveriges främsta fotbollsspelare. Bland sina bedrifter kan Nilla tillgodoräkna sig VM brons 2011, EM-brons 2013, OS silver 2016, VM brons 2019 samt Bundesliga-mästare och Champions Leaugue-mästare flera gånger. Hon har utsetts till Europas tredje bästa fotbollsspelare och gjorde en fantastisk insats i VM 2019 där hon i slutminuterna nickade bort ett stenhårt engelskt skott på mållinjen. År 2018 tog Nilla för första gången emot priset Diamantbollen och framförde i samband med det sitt berömda tal om jämställdhet och ojämlikhet inom fotbollsvärlden.