Under fotbolls-VM 2011 blev Sveriges landslag utsatta för något som mittbacksstjärnan Nilla Fischer beskriver som en förnedrande kontroll. Sverige hade besegrat både USA och Frankrike på vägen till VM-bronset 2011 och utåt såg allt ut att vara perfekt.
Nu tolv år senare har Nilla Fischer öppnat upp sig i sin bok ”Jag sa inte ens hälften”, om vad som egentligen hände under VM 2011.
Alla i landslaget tvingades att visa könet
Alla kvinnor i svenska landslaget var nämligen tvingade att genomföra ett könstest, för att bevisa att de kvar kvinnor, berättar Nilla Fischer för Aftonbladet.
Det hela ska ha börjat med att tre spelare från Ekvatorialguinea anklagades för att vara män. Detta gjorde att Fifa ville införa kontroller av alla spelare i världsmästerskapet.
I Nilla Fischers bok beskriver hon hur alla fick tydliga direktiv innan könstestet.
– Vi blir tillsagda att de närmsta dagarna inte raka oss “där nere” och sedan ska vi visa våra könsorgan för landslagsläkaren. Ingen fattar det här med rakningen men vi gör som vi blir tillsagda och undrar vad det egentligen är som händer, skriver Fischer och fortsätter:
– Varför tvingas vi göra detta nu? Det måste ju finnas andra sätt? Borde vi vägra? Samtidigt, ingen skulle våga äventyra att få spela VM. Vi måste gå igenom förnedringsprocessen hur knäppt och kränkande det än känns.
Fick "blotta fittan" för sjukgymnasten
Följande dagar går landslagsläkaren och sjukgymnasten runt mellan spelarnas hotellrum och alla får dra ner byxor och trosor inför den kvinnliga sjukgymnasten, så att hon kan bekräfta att spelarna är kvinnor.
– När alla i vårt lag är kontrollerade, det vill säga har fått blotta fittan, kan vår landslagsläkare skriva under på att det svenska damlandslaget i fotboll endast består av kvinnor, skriver Fischer i sin bok.
Alla i laget var otroligt chockade över händelsen, men även lättade när den var över och alla hade bevisat att de var kvinnor.
Dåvarande landslagsläkaren om händelsen
Mats Börjesson, som var landslagsläkare 2011, har läst det Fischers skrivit men menar att vissa detaljer är felaktiga, som att kontrollen inte skedde under mästerskapet utan före. Han vill inte diskutera hur undersökningarna utfördes, men menar att syftet var försvarbart.
– Fifa gör inte såhär för att vara taskig mot någon. Idrottsrörelsen har försökt skapa rättvisa för tjejer, för att man inte ska träna ett helt liv och så kommer det in någon som har en orimlig fördel. År 2011 var det väldigt bråttom för att de upptäckte två spelare som var män, så Fifa fick snabbt ut besked till lagen, säger han till Aftonbladet och fortsätter:
– Historiskt har arrangörer ibland säkerställt kvinnornas kön, nu ligger det på landslagen.
Fifa vill inte kommentera händelsen
Nilla Fischer säger till Aftonbladet att hon förstår syftet med kontrollen, men att den måste göras på ett bättre sätt. Hon menar bland annat att det inte är rättvist att det bara fanns en regel för kvinnliga idrottare. Varför hon valt att öppna upp sig om händelsen nu handlar om att hon inte ville att fokuset under VM 2011 skulle hamna på något annat än själva fotbollen.
Aftonbladets sportblad har varit i kontakt med flera spelare ur VM-truppen, men ingen vill kommentera händelsen. Fifa vill inte heller svara på frågor om sina direktiv 2011, skriver Aftonbladet.