Zoe Lobos blev bortvald av "Idol"-juryn: "Ganska osäker"

Zoe Lobos blev bortvald av "Idol"-juryn: "Ganska osäker"

I dag har Zoe Lobos seglat upp som det nya namnet inom svensk hiphop.  I P4 Extra berättar artisten att hon blev bortvald av Idoljuryn och fick höra att hon var för gammal för att bli artist.  – Jag kollar tillbaka på den tiden och tänker: ”Jag var en bebis då”, säger hon i P4 Extra.

Artisten Göran Fristorp är död

Artisten Göran Fristorp är död

Göran Fristorp vann Melodifestivalen 1973 som ena halvan av duon Malta och låten "Sommarn som aldrig säger nej". 2020 diagnosticerades Fristorp med levercancer och hade då lidit av sjukdomen en längre tid utan att veta om det. Han hade bott växelvis i Thailand i flera år, men efter diagnosen flyttade han hem till Sverige igen. – Omgivningen tyckte nog att det var ett svårare besked att få än jag, jag var ganska lugn. Jag fick något slags inre lugn, sade han i en intervju i P4 Extra 2022. Göran Fristorp blev 76 år gammal. Texten uppdateras

Mer svensk husman i skolan – då får muslimska elever äta vego

Mer svensk husman i skolan – då får muslimska elever äta vego

Den politiska majoriteten i Uddevalla kommun har infört en ny måltidspolicy med fokus på svensk husmanskost. Det innebär att de kommunala skolorna serverar mer kött i skolan, bland annat mer griskött, skriver P4 Väst. Kommunen får kritik från muslimska elever som känner sig nedprioriterade. – Det känns som de som är ickereligiösa eller kristna prioriteras mer. Och att vi muslimer blir bortglömda, och det leder också till utanförskap, säger Mohammed som är elev på gymnasieskolan Agneberg i Uddevalla, till P4-kanalen. Erbjudandet till muslimer: Vegomat De elever som inte äter fläsk av religiösa skäl blir erbjudna vegetarisk mat, i stället för att få andra köttalternativ. – Alla äter inte gris så då är det lite taskigt att ge dem vegetariskt, säger gymnasieleven Daniel till radion. Kommunalrådet: Svårt att göra fläskkotlett av nötkött Enligt det politiska styret ska beslutet få fler att äta skolmaten. – Jag har alltid respekt och förståelse för den enskildes uppfattning. Men backar man bandet har vi haft dagar då endast hälften av eleverna äter maten, säger Sverigedemokraten Martin Pettersson, kommunstyrelsens ordförande. Satsningen kostar fem miljoner kronor extra per år. Eleverna har fått mer inflytande över vad som serveras säger Martin Pettersson. – Naturligtvis är det ju så att vi inte kan göra alla glada. Det är omöjligt. Men sammantaget har det fallit i väldigt god jord. Det är sällan vi politiker får så mycket beröm som vi fått efter att ha tagit det här beslutet. Det känns verkligen bra. Måste man ha en matsedel med dagar då det endast serveras fläsk? – Vissa dagar är det bara nötkött. Det beror på matsedels utformning, det beror på rätt. Om man av någon anledning inte vill äta dagens husman serveras vegetarisk alternativ, säger Martin Pettersson. – Det har sin grund i matsedeln, det är svårt att göra fläskkotletter med nötkött.

Här är Sveriges första nakencamping – öppnat på populära semesterön

Här är Sveriges första nakencamping – öppnat på populära semesterön

På Ölands östkust hittar man Wikegårds camping och numera har området två olika inriktningar, vilket P4 Kalmar var först att rapportera om. Ett område med kläder och ett utan. – Det är för varmt för att åka till Grekland och Sydeuropa och semestra. Vi måste ta höjd för att möta kundgrupperna. Naturisterna är en del av den kundgruppen, säger Fredrik Fredriksson. Nu blir 20 platser, av totalt 125, vigda åt naturisterna och nakencampingen. Och Wikegårds Lustgård, som campingen kallas, har väckt många reaktioner. – Vi har fått superlativ av våra gäster. Vi svenskar är lite väl pryda, säger Fredrik Fredriksson. ”Som att öppna Pandoras ask” Tankarna på att starta en naturistcamping började redan för några år sedan, när han fick frågan från några gäster. Och nu har drömmen blivit verklighet. – Det är naturligt att möta nya kunder. Man måste hela tiden se förbi horisonten och det är ju ingen som minns en fegis. Vi ligger först.  Men att campingen uppmärksammats i flera medier har han svårt att förstå. – Det har blivit som att öppna Pandoras ask. Det är så mycket i media. Lite naket ska göras uppseendeväckande.  Och även om Fredrik själv inte är naturist, ser han många fördelar med det. – Själv är inte jag en utpräglad naturist men hittar jag en egen badstrand så slänger jag av mig kläderna och badar. Då slipper man torka badbyxorna. Det är jätteskönt. Positivt för miljö och ekonomi Att Sveriges första naturistcamping startades av Wikegårds känns passande, menar Fredrik Fredriksson. Detta då man alltid haft ett fokus på återvinning och miljö. – Naturisterna är extra miljövänliga, de tvättar inga kläder. Det går inte åt något vatten, säger han. Nu hoppas han att den nya inriktningen ska kunna locka ännu fler gäster. – Jag tycker det är roligt att man hittar en ny kundgrupp och det ökar omsättningen och skapar arbetstillfällen. Men inte för de som säljer badkläder.

Snigelinvasion i full gång – bästa knepen för att sätta stopp

Snigelinvasion i full gång – bästa knepen för att sätta stopp

Många har märkt av det stora antalet mördarsniglar i år – och det ser bara ut att fortsätta. Den slemmiga otrevligheten kan ge upphov till 400 ägg. Hittar de ingen partner kan de fixa äggen själva, eftersom de är tvåkönade. – Nu är de så stora att äggläggningen kommer komma igång. Om fyra veckor kommer en ny generation komma, säger Ted von Proschwitz till P4 Kalmar och kallar 2024 för ett ”extremt år” vad gäller mördarsniglar. Tidigare våren orsaken Mördarsnigeln upptäcktes för första gången i Sverige på 70-talet och i dag finns de i hela landet. Att de är extra många i år beror enligt snigelexperten på att det regnat mycket och varit en tidig vår. Ungdjuren övervintrar i marken och brukar komma upp i maj, men i år sågs de redan vid påsk. Torrt väder gör att många unga sniglar dör, vilket gör att färre kan lägga sina ägg på sommaren, rapporterar TT. Sniglarna portionerar ut mellan 10 och 30 ägg åt gången under hela sommaren och i början på hösten. Spade eller hacka Snigelexperten menar att det varken är en sax eller sekatör som är det bästa verktyget för att få bort sniglarna. Istället förespråkar han en spade med skarpt egg eller en trädgårdshacka. – Då behöver man inte böja sig ner för varje snigel, då kan man utföra halshuggningen stående, säger Ted von Proschwitz till P4 Kalmar. Det bästa är att komma igång så tidigt som möjligt och kom man inte igång i maj eller juni är det inte för sent. – Det lönar sig att fortsätta under hela sommaren. Vi kommer inte bli av med dem, men vi kan begränsa dem, säger Ted von Proschwitz till Mitti.

Efterlysningen: Spermier med utländsk härkomst

Efterlysningen: Spermier med utländsk härkomst

Det råder brist på ägg- och spermiedonatorer på reproduktionscentrumet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det rapporterar radiokanalen P4 Uppland. Nu efterlyser sjukhuset donatorer, framförallt med utländsk bakgrund. – Vi vill kunna erbjuda en jämlik vård till alla, oavsett ursprung, säger Lotta Dahl avdelningschef på Akademiska sjukhusets reproduktionscentrum. – V i matchar mottagare mot donator rätt utseendemässigt, fortsätter hon. Som läget ser ut just nu kommer dessa patientgrupper få vänta extra länge på sina behandlingar, enligt radiokanalen. – Vi har svårt att tillgodose behovet för vissa patienter med annat ursprung, säger Lotta Dahl.

Buk blev kuk – överläkaren sågar AI-journaler: "Halsbrytande"

Buk blev kuk – överläkaren sågar AI-journaler: "Halsbrytande"

AI har blivit en ersättare för sekreterare i sjukvårdens journalskrivning. Men lösningen ifrågasätts på flera punkter. Urolog och överläkare Edvard Lekås är en av de som är kritiska. I datasystemet finns en ordlista med medicinska termer – men inte alla. – Det den inte känner igen blir en chansning, och ibland blir det ganska fel. ”Stämbandssparris” Edvard Lekås nämner en kollega som diagnostiserade sin patient med förlamning i stämbanden – stämbandspares. – Det blev stämbandssparris, säger han. Och att journalföringen som görs med hjälp av AI använder andra ord än vad läkaren talat in är ingen engångsföreteelse. Enligt P4 Kronoberg fick en patient läsa om sina ”kukbesvär” i stället för ”bukbesvär” i journalen. – Det skulle ju aldrig en sekreterare skriva, säger Edvard Lekås och fortsätter: – Det är klart att det förekommit grodor i journaler även tidigare, men inte så halsbrytande som med det här sättet. Sådana saker kan förändra meningen ganska mycket, så man får vara noga med att läsa igenom vad som skrivs. En stor del av kritiken är att systemet sjösatts för tidigt, innan det är riktigt moget. ”Dålig ekonomisk affär” Enligt Edvard Lekås är dagens AI-system inte tillräckligt avancerat för att kunna avgöra vad som är rimligt. Dessutom innebär det vissa administrativa svårigheter. – En bra sekreterare är så mycket mer än någon som skriver text. De är verkligen medicinska administratörer, säger han. Till exempel för bokning av ombesök krävs nu att läkaren öppnar ett separat program – vilket inte behövs med mänskliga sekreterare. – Det tar inte mycket tid per gång. Men en sådan grej görs kanske några tusen gånger per vecka på ett sjukhus. Då inser man att det blir rätt mycket extra tid. Han menar att det i sin tur leder till att sekreterartid förflyttas till läkartid. – Det är både dyrare och finns mindre tillgång till det. Så det är en dålig ekonomisk affär, säger Edvard Lekås.

P4 Extra på YouTube

P4 Extra – Gästen - Live på Poddfest 2023

En podd från Sveriges Radio. P4 Extras programledare Titti Schultz intervjuar spännande personer från såväl teater och film som ...

Sveriges Radio på YouTube

Avslöjar hemligheten om Farmen och pratar om Frank Andersson i P4 Extra

Instagram: https://instagram.com/1paolo2 Twitter: https://twitter.com/paolorobertocom Linkedin: ...

Paolo Roberto på YouTube

Göran Persson (S) i P4 Extra i maj 2006 - Hela intervjun

Hela intervjun med Göran Persson (S) i P4 Extra den 29 maj 2006.

SvenskPolitik1 på YouTube