Många elbolag är nu på väg att bygga nytt och renovera sina vattenkraftverk i de redan exploaterade älvarna. Först ut är Rengårds kraftstation i Skellefteälven.
– Det är samma vatten som ska igenom systemet så vi kan bara få ut lite mer effekt, men med nybyggnationen kommer vi kunna köra mer när det krävs, säger Susanne Öhrvall, affärsenhetschef för vattenkraft på Skellefteå kraft.
Halva produktionen Elva av landets älvar, står för nästan hälften av Sveriges elproduktion. Torneälven, Kalixälven och Piteälven skyddas enligt miljöbalken mot reglering. Och efter omfattande protester mot en utbyggnad av Vindelälven för mer än 50 år sedan blev även den skyddad.
Men Bengt Nordén, professor i fysikalisk kemi och ledamot i Kungliga vetenskapsakademin anser att de orörda älvarna borde byggas ut.
– Vi är i ett sådant allvarligt läge och vattenkraften är det mest miljövänliga energislaget. Vi måste prioritera elproduktionen och bygga ut de orörda älvarna säger han.
Vill se pumpkraftverk Han vill se särskilda pumpkraftverk som kan lagra mycket energi vilket behövs när det inte blåser.
– Vindkraften är också miljövänlig, men vi måste ha en energiproduktion som går att lagra när det inte blåser, det kan man göra genom att pumpa upp vatten i stora magasin, som ett stort batteri, säger Bengt Nordén.
I nuläget finns inget parti som driver frågan om att bygga ut de orörda älvarna – det är heller inget som Skellefteå kraft planerar.
Erik Söderlund som bor vid Kalix älv är helt emot en utbyggnad.
– Uttern som lever vid strandkanten påverkas och laxen, ja allt som finns i vattnet, det blir en enormt stor biologisk påverkan, säger han och fortsätter:
– Vi måste göra mycket för den gröna omställningen och klimatkrisen, men vi ska inte bygga ut de orörda älvarna!