Lettland

Lettland är en republik i norra Europa och en av de tre baltiska staterna. Landet gränsar till Estland, Ryssland, Vitryssland och Litauen, och har en kust mot Östersjön. Lettland är känt för sin vackra natur, med skogar, sjöar och floder, samt för sin rika kultur och historia. Huvudstaden Riga är en populär turistdestination och är känd för sin gamla stadskärna, som är en av de bäst bevarade i Europa.

Denna text har genererats automatiskt

Så ska Sverige bidra till Natos avskräckning av Ryssland

Så ska Sverige bidra till Natos avskräckning av Ryssland

På en presskonferens som utrikesminister Maria Malmer Stenergard håller tillsammans med försvarsminister Pål Jonson, infrastruktur-och bostadsminister Andreas Carlson samt utrikespolitisk talesperson för Liberalerna Joar Forssell meddelar man att en svensk bataljon på 600 personer ska bistå Nato. – Sveriges inträde i Nato är en av de största geopolitiska förändringarna sedan Berlinmurens fall, säger Maria Malmer Stenergard på pressträffen. Hon säger att Sveriges bidrag till Natos avskräckning och försvar är pådrivande för att öka stödet till Ukraina och att man för första gången ska bidra med väpnad styrka. – Det här är ett historiskt beslut. Vi ska nu för första gången som allierad bidra med en väpnad styrka till Natos kollektiva försvar, säger Maria Malmer Stenergard. Bidrar med markförband, örlogsfartyg och stridflygplan Regeringen söker nu ett ettårigt mandat för propositionen ”Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025”. Försvarsminister Pål Jonson berättar att Sverige kommer att bidra med ett markförband till Natos framskjutna närvaro i Lettland. Det handlar om en reducerad bataljon som kommer vara på plats i tidigt 2025. – Förbandet utbildas just nu på P7 på Revingehed och det består av officerare och kontinuerligt tjänstgörande soldater, så det handlar då inte om värnpliktiga, säger Jonson. Sverige ska också bidra med örlogsfartyg till Natos stående marina styrkor. Där förväntas man bidra med minröjnings- och sjöövervakningsförmåga. Pål Jonson säger att Sveriges bidrag är ”relativt substatiell” i jämförelse med andra länders. Svenska stridsflygplan ska också bistå Natos luftövervakning, säger infrastruktur-och bostadsminister Andreas Carlson.

Ska leda nytt Natohögkvarter i norra Finland: "Vi är hedrade"

Ska leda nytt Natohögkvarter i norra Finland: "Vi är hedrade"

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och hans finske kollega Antti Häkkänen höll på måndagen en gemensam pressträff vid försvarsdepartementet i Stockholm, där man presenterade planerna. Högkvarteret är tänkt att underlätta för Nato att snabbt kunna skicka förstärkningar till Finlands försvar i händelse av krig. – Det kan innebära att vi tar ett ansvar för planering för försvaret av Finland. Det handlar framför allt om att vi behöver sekondera stabsofficerare och öka övningsverksamheten tillsammans med Finland, säger Jonson till TV4 Nyheterna. Liknande högkvarter med multinationella styrkor finns redan i åtta av Natos ”frontstater” nära Ryssland. Natos så kallade framskjutna landstyrkor är viktig del i att avskräcka från en attack mot Natos medlemsländer. Förband till Finland Till skillnad från de andra högkvarteren, så är det i Finland inte tänkt att ha permanent multinationell styrka på plats i fredstid. I till exempel Lettland där Kanada är ansvarigt land, bidrar nio Natoländer med roterande trupp. Däremot kommer Natoländer att skicka förband till det finska högkvarteret för övningar, så att en multinationell styrka snabbt ska kunna sättas in vid ett eventuellt krig i finska Lappland. Ännu inget beslut Något beslut har ännu inte fattats men högkvarteret i norra Finland skulle kunna vara igång under 2026. Vilka Natoländer som ska bidra med trupp för att hjälpa till att försvara Finland är inte heller klart, men Sverige kan räkna med att utgöra stommen i en sådan multinationell styrka. I det svensk-finska försvarssamarbetet planeras sedan tidigare för att en svensk brigad ska kunna undsätta Finland i norr. Förutom Natohögkvarteret som Sverige kan komma att ansvara för, så kan det bli aktuellt att placera en Natostab för markoperationer i Finland. – Det är klart att det här är ett uttryck för det starka samarbetet på försvarsområdet som finns mellan Sverige och Finland, som har vuxit starkt under många år och som också förstärks av det djupa nordiska försvarssamarbetet, säger Jonson.

Rysk drönare kränkte rumänskt luftrum

Rysk drönare kränkte rumänskt luftrum

Överflygningen med en attackdrönare fördömdes i de starkaste ordalag från Bukarest, som kallade händelsen som en del av Moskvas "illegala attacker". Flygvapnet beordrades att patrullera gränsen. Händelsen inträffade i samband med en attack mot "civila mål och infrastruktur vid hamnen" på andra sidan Donaufloden i grannlandet Ukraina, enligt Rumäniens försvarsdepartement. Rumänien sade att ryskt kränkande av luftrum är ett återkommande problem. Invånare i regionerna Tulcea och Constanta nära gränsen till Ukraina informerades på telefon om överflygningen. Rester av ryska drönare har tidigare återfunnits i Natolandet, sedan rysk militär har genomfört omfattande attacker mot ukrainska hamnstäder utefter Svarta havskusten. Enligt medieuppgifter har en rysk drönare slagit ned i Rezekneregionen i Lettland, också det ett Natoland, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till lettiska LSM. Militäralliansen Nato har fått information om de båda händelserna.

Svenska Nato-toppen: Inget är uteslutet när det gäller Ukraina

Svenska Nato-toppen: Inget är uteslutet när det gäller Ukraina

Det har gått ett halvår sedan Sverige blev fullvärdig medlem i Nato. Efter en lång och snårig process godkände Turkiet och Ungern till sist medlemskapet. Jonas Haggren är viceamiral och Sveriges militära representant i Nato. I Nyhetsmorgon berättar han hur de första sex månaderna varit samt vilka förändringar man kan se. – Den omedelbara förändringen för Sverige är att vi omfattas av artikel 5, säkerhetsgarantin som innebär att ett anfall på alliansen är ett anfall på alla och att Sverige får garanterad hjälp inom ramen för alliansen. Så det är den omedelbara effekten för landet, säger han. Ska skicka soldater till Lettland I början av nästa år ska Sverige skicka flera hundra soldater till Lettland i den första Natoinsatsen som allierad. Jonas Haggren menar att den långa och svåra processen in i alliansen har inneburit att Sverige kunnat förbereda sig väl. Och den svenska förmågan är efterlängtad. – Soldaterna kommer att få en oerhörd viktig uppgift att bidra till avskräckningen av Natos territorium, säger han. Som gemene man kommer man inte märka av någon större skillnad av att Sverige numera är fullvärdig medlem. – Vi kommer allteftersom det här rullar på och att vi integreras in i Natos planer se en större närvaro av utländska förband än vad vi har gjort tidigare, säger Jonas Haggren. Men Sverige kommer att vara en viktig logistisk hub i form av det civila så som vägar, hamnar och flygplatser. – Det handlar inte bara om att få ekonomi utan också att få produktion och infrastruktur att leverera, säger han. Kan Sverige bli måltavla? Finns det en inbyggd större risk att Sverige blir en måltavla för anfall? – Om man tittar på det läget som vi har så finns det så klart en risk att man vill bekämpa den här typen av mål som innebär logistik och ledning. Det blir en del av vår förmåga att kunna skydda detta. I februari fick ett uttalande av Frankrikes president Emmanuel Macron stor uppmärksamhet när han sa att ingenting är uteslutet när det gäller att skicka soldater till Ukraina. Jonas Haggren menar att uttalandet är politisk men håller med i sak. – Att ingenting är uteslutet när det gäller stödet till Ukraina kan jag hålla med om. Militärt måste vi titta på alla optioner, säger han. Hur stor är risken att svenska soldater inom tio år behöver strida för Nato? – Vi kan inte utesluta att det kan bli en konflikt med Ryssland eller komma ett krig i nära framtid. Med det sagt är Sverige säkrare som Natomedlem, det ger en avskräckningseffekt och vi har än så länge inte sett någon vilja från Ryssland att vilja utmana Nato. Det brinner på många fler platser på samma gång. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi fortsätter vår tillväxt och att vi förbereder oss för det som inte kan uteslutas.

Vill bygga ny försvarslinje mot Ryssland – för 30 miljarder kr

Vill bygga ny försvarslinje mot Ryssland – för 30 miljarder kr

Polen och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen har formulerat förslagen i ett brev som skickats till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I brevet går det bland annat att läsa att ”ett försvarssystem längs EU:s yttre gräns mot Ryssland och Belarus kommer möta de akuta och brådskande behovet av att skydda EU från militära hybridhot”. Länderna, som under kalla kriget låg på den östra sidan av järnridån, har länge varnat för hotet från Ryssland. Har redan stärkt gränsen Flera av ledarna i de baltiska länderna har gjort sig kända för sin kompromisslösa ton gentemot den ryske presidenten Vladimir Putin, och Polen har den militära upprustningen gått med rasande fart sedan februari 2022. Polen har dessutom ökat sina militära utgifter till fyra procent av BNP, och har redan stärkt den egna gränsen mot Ryssland och Belarus. Brevet som länderna gått samman och skrivit kommer i kölvattnet av ökade ryska sabotage mot väst. Kan kosta 30 miljarder Såväl amerikanska som europeiska underrättelserapporter gör gällande att ryska sabotage, mest troligen orkestrerade av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, ökat i intensitet den senaste tiden. Sabotagen består ofta av anlagda bränder och är tänkta att slå split mellan människor och underminera stödet för Ukraina. Kostnaden för försvarslinjen är inte liten peng. Enligt uppskattningar från EU-företrädare kan det kosta nästan 30 miljarder kronor. Exakt hur försvarslinjen ska se ut är oklart.

Lettland på YouTube

Amazing Places to visit in Latvia - Travel Video

The middle child of the Baltics is undoubtedly a hidden gem of Europe. Thanks to its glorious Gothic and Art Deco architecture, ...

Joyous Travel på YouTube

Latvia Explained!

Latvia isn't usually in the headlines that often. But we're about to change that as we look to explore Latvia inside-out. From its ...

Countries Explained på YouTube

10 Best Places To Visit In Latvia | Latvia Travel Guide

10 Best Places To Visit In Latvia | Latvia Travel Guide #latvia #latviatravel #latviavlog #traveldestinations #travel Welcome to the ...

Scenic Hunter på YouTube

A Taste of Riga: Travel Tips for a Day in the Latvian Capital

Explore Riga with DW's Hannah Hummel! In the Latvian capital for just one day? Hannah lets you in on the not-to-be-missed spots ...

DW Travel på YouTube

Dons - Hollow (LIVE) | Latvia 🇱🇻 | Grand Final | Eurovision 2024

Subscribe and to Eurovision https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 ​ Dons from Latvia performed ...

Eurovision Song Contest på YouTube

Vilka nationaliteter lettiska kvinnor gillar att dejta 🇱🇻🇱🇻🇱🇻

Den här videon handlar om vilka nationaliteter lettiska kvinnor gillar att dejta och svaren kommer att överraska dig, vad du ska veta om dejting ...

Joel TAMARA på YouTube

Lettland i poddar

Livsviktig stickning i Lettland!

Varför är stickningen så livsviktig i Lettland? Vår gäst Ligita Veigurs berättar om de traditionella mönstren som man stickade i hemlighet under ockupationen, vad symbolerna betyder och om stjärnan verkligen är Lettlands nationalsymbol. Länkarna finns på bloggen: nordknit.blogspot.com