Lipetsk

Senaste nytt om Lipetsk - Nyheter, podcasts, videor och inlägg på sociala medier om Lipetsk.

Expert: Ukrainska motoffensiven pinsam för Ryssland

Expert: Ukrainska motoffensiven pinsam för Ryssland

Den ukrainska motoffensiven inleddes i tisdags och beskrivs som den största sedan det fullskaliga krigsutbrottet i februari 2022. Den är riktad mot staden Kursk i sydvästra Ryssland, och under fredagen rapporterades att Ukraina nått ungefär 35 kilometer in på ryskt territorium. Man har även slagit med drönare mot den ryska staden Lipetsk som ligger ännu längre in i landet. Omorganiserar förband Oscar Jonsson är doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, och berättar om hur läget ser ut just nu, i Nyhetsmorgon. – Det senaste är att den ukrainska operationen fortsätter. Det finns inga tecken på att den håller på att avmattas. Det finns olika rapporter om att Ryssland omorganiserar förband längs i synnerhet den södra frontlinjen, säger han i programmet. – Det är väldigt tidigt och svårt att dra stora slutsatser, men just nu stannar Ukraina kvar till dess att Ryssland koncentrerat tillräckligt stora trupper för att driva ut dem. ”Pinsamt för Ryssland” Han säger att det fortfarande är för tidigt att slå fast exakt vad Ukraina vill uppnå med motoffensiven, men att ett skäl förmodligen är att stärka den egna moralen – och samtidigt sänka den ryska. – Och sedan rent militärt handlar det om att försöka få Ryssland att omfördela förband. Man såg en lucka vid gränsen där det var svaga försvarstrupper och nu tvingar man dem att omfördela från andra ställen som man kan utnyttja vid ett senare tillfälle, säger Oscar Jonsson. – För varje dag som går här så blir det pinsammare för den ryska sidan. Putin rasande Rysslands president Vladimir Putin har kallat den överraskande ukrainska motoffensiven för en ”storskalig provokation”. Han har inte kommenterat det ryska försvarets agerande, men ska enligt Kreml-källor till The Moscow Times vara rasande över utvecklingen. – Putin var på dåligt humör. Han har förmodligen inte varit så här sedan vi tvingades retirera från Cherson hösten 2022, säger en källa till sajten.

Flera människor dödade i attack mot stormarknad i Ukraina

Flera människor dödade i attack mot stormarknad i Ukraina

En stor räddningsinsats pågår i östra Ukraina efter att Ryssland attackerat en stormarknad i staden Kostiantynivka. ”Tio dödades och 35 andra skadades”, skriver inrikesminister Igor Klymenko i ett inlägg på Telegram. Attacken uppges ha orsakat en brand och stor rökutveckling. ”Attacken mot köpcentret i Kostiantynivka är ytterligare ett fall av rysk terror. Krigföring mot civila är allt de kan göra”, skriver president Volodymyr Zelenskyjs kanslichef Andriy Yermak på Telegram. Ukrainsk offensiv Attacken sker samtidigt som Ukrainas offensiv fortsätter. En rysk flygbas attackerades i den ryska staden Lipetsk, vilket Ukraina tog på sig under fredagsmorgonen.

Paasikivi efter attackerna: "En oerhört snabb framryckning"

Paasikivi efter attackerna: "En oerhört snabb framryckning"

Den offensiv som Ukraina ser ut att genomföra fortsätter. I veckan rapporteras Ukrainska trupper ha trängt igenom ryska styrkor och i natt attackerades den ryska staden Lipetsk, något som av Ryssland beskrivs som en ”massiv ukrainsk drönarattack”. Ukraina har tagit på sig attacken. Brand på flygbas Bland annat uppges en brand ha brutit ut på en militär flygbas utanför staden. – Det här är en viktig bas i likhet med de andra flygbaserna, säger Joakim Paasikivi, militärexpert och före detta överstelöjtnant. Han beskriver offensiven som ”plötslig och överraskande”. – Jag och många andra experter trodde att det här utnötningskriget skulle fortsätta året ut. Nu har ukrainarna återigen lyckats överraska, inte minst ryssarna, säger han. ”Brutit ett dödläge” Enligt Paasikivi påminner den nya offensiven om den man genomförde sommaren 2022, då Ukraina gick in och befriade sitt eget territorium i Charkivregionen. – Nu har man strax norr om det gått in i Kursk och Ryssland och brutit ett dödläge. Man har fått en oerhört snabb framryckning och har på två dagar tagit mer terräng än vad Ryssland tagit sedan årsskiftet. Även om offensiven beskrivs som överraskande finns uppgifter om att Ryssland såg attackerna komma, men att de inte lyckades fatta rätt beslut. – Man var oförberedd, säger Joakim Paasikivi och fortsätter: – Ryssland underskattar den ukrainska förmågan och överskattar sin egen. Och då fanns en lucka där. Rysk oro över kärnkraftverk I takt med Ukrainas framfart de senaste dagarna växer den ryska oron i sociala medier. Bland annat för det kärnkraftverk fyra mil bort och andra viktiga installationer som Ukraina nu hotar. – Man slår mot viktiga mål och det här gör man när man har sin egen förmåga. Det är inte med amerikanska vapen.

Ryssland flyttar styrkor när Ukraina anfaller

Ryssland flyttar styrkor när Ukraina anfaller

Fyra dagar efter det att den ukrainska offensiven inleddes har Ryssland förklarat situationen i Kursk-regionen som en nödsituation på "federal nivå", skriver AP. Och i närliggande Lipetsk beordras evakuering efter en drönarattack. En brand uppges också ha brutit ut på en flygbas i regionen, enligt statliga ryska nyhetsbyråer. I ett inlägg på meddelandeappen Telegram skriver Ukrainas generalstab att den under torsdagen attackerade flygbasen och slog till mot lager med flygbomber, rapporterar AFP. Staden Lipetsk ligger omkring 33 mil från den ukrainska gränsen och i närheten av regionen Kursk. Motoffensiven är av allt att döma den största på rysk mark sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022. Flytt av soldater Ryska statliga medier rapporterar att Ryssland flyttar soldater till Kursk. Rysslands försvarsdepartement säger på fredagen att man "fortsätter att avvärja försök till intrång av de ukrainska väpnade styrkorna på den ryska federationens territorium". På den ukrainska sidan av gränsen i Kurskområdet uppmanas 20 000 personer att evakuera, enligt ukrainsk polis. ”Ny front” Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW (Institute for the study of war) har ukrainska styrkor "trängt igenom minst två ryska försvarslinjer" och erövrat över tio samhällen sedan offensiven inleddes i tisdags. Strider pågår även i luften. ISW bedömer dessutom att ukrainska styrkor tagit sig drygt tre mil in i Ryssland under torsdagen, baserat på geolokaliserade bilder och ryska bloggare. Militärexperten Joakim Paasikivi tror att attackerna på ryskt territorium skulle kunna innebära en vändning i kriget. Det är en helt ny dynamik. Det här skulle mycket väl kunna vara en ny front, säger han. Rysslands president Vladimir Putin har kallat offensiven en "storskalig provokation".

Ryssland: USA ansvarigt för Krim-anfall

Ryssland: USA ansvarigt för Krim-anfall

Det ryska flygvärnet på Krim aktiverades under söndagsförmiddagen, larmade Sevastopols guvernör Michail Razvozjajev om via sociala medier. Tre personer, varav ett litet barn, uppges ha dödats, och ett hundratal skadades, uppger han. Det ryska försvarsdepartementet uppger i ett uttalande på Telegram att man ser USA som ansvarigt för attacken, som enligt Ryssland genomfördes med amerikanska Atacms-robotar. Fler än 30 drönare har skickats i anfall mot flera av Rysslands gränsregioner mot Ukraina, enligt Rysslands militär. Enligt rysk utsago sköts samtliga drönare ned. Ukrainas militär publicerade dock bilder som sägs visa hur stora delar av en anläggning utanför ryska Krasnodar har jämnats med marken. Byggnaderna där har enligt dessa svårverifierade uppgifter använts för att förvara och förbereda attackdrönare. De anfall som Ryssland redogör för sägs ha varit riktade mot regionerna Brjansk, Smolensk, Lipetsk och Tula. Den ryska militären berättar nästan aldrig om militära bakslag. Ukraina har regelbundet anfallit mål i Ryssland med projektiler, men har nyligen fått klartecken för att använda även de vapen som har skänkts av landets allierade mot mål på andra sidan gränsen, om än med många förbehåll.

Ukraina: Vi har attackerat ryska stålverket

Ukraina: Vi har attackerat ryska stålverket

Det är den ukrainska säkerhetstjänsten SBU som nu tar på sig attacken tillsammans med den militära underrättelsetjänsten GUR, enligt AFP. Ukrainas säkerhetstjänst SBU menar att anläggningen tillverkade vapen som den ryska armén använder i Ukraina. NLMK är enligt sin egen hemsida Rysslands största producent av stål. Enligt bolaget står anläggningen för 18 procent av landets ståltillverkning. Enligt guvernören i Lipetsk Igor Artamonov har branden släckts och ingen människa har kommit till skada.

Här är Wagnergruppens revolt – steg för steg

Vad var det egentligen som hände? Under ett kaotiskt dygn satte Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin skräck i världen – och säkert i Putin själv. Han gjorde uppror mot den ryska militären och startade en frammarsch mot Moskva. Men den hotfulla situationen tog en tvär vändning – Wagnertrupperna drog sig plötsligt tillbaka. Faran för det som såg ut att kunna bli ett blodigt, ryskt inbördeskrig blåste över. Wagnerledaren Prigozjin släpper ett raspigt ljudklipp på Telegram. Han anklagar militärledningen i Ryssland för att “mörda tiotusentals ryska soldater”. Prigozjin låter arg och säger att hans trupper kommer att börja tåga mot Moskva i protest. 25 000 soldater påstår han ha bakom sig. “Det här är ingen kupp, det är en marsch för rättvisa”, säger han, och hotar den som försöker stoppa honom. Ryska försvarsdepartementet avfärdar Prigozjins anklagelser som falska och som en provokation. Senare på kvällen svarar Rysslands säkerhetsstyrka FSB Prigozjin genom att anklaga den 62-årige Wagnerledaren för myteri. FSB startar en brottsutredning. Sergei Surovokin, en av Rysslands toppgeneraler, uppmanar Wagnersoldaterna att lägga ner sina vapen. Det här anses intressant eftersom Surovokin setts som en möjlig allierad till Prigozjin, och att Prigozjin alltid uttalat sig uppskattande om Surovokin. I en extrasändning i den statskontrollerade kanalen Channel One spelar nyhetsankaret ner Prigozjins uttalanden. I en interjvu i samma nyhetsprogram uppger Kremls talesperson Dmitry Peskov att Vladimir Putin är informerad om händelserna. Under natten trappas säkerheten kring Moskva upp. På sociala medier sprids bilder på militärfordon mitt i staden. Tidig på morgonen hamnar miljonstaden Rostov-na-Donu i södra Ryssland i händelsernas centrum. Wagnerstyrkornas stridsvagnar och beväpnade fordon rullar in i staden, där den ryska arméns södra förband har sitt huvudkvarter. Prigozjins trupper omringar nyckelbyggnader, som militärhögkvarteret och säkerhetsstyrkan FSB:s kontor. Guvernören för Rostov-regionen uppmanar invånarna att behålla lugnet och stanna inomhus. En lokal bloggare - Andrei - går runt på gatorna och filmar vägspärrar som polisen satt upp. ”Alla är rädda”, berättar han, rapporterar Financial Times. Prigozjin filmas när han är inne på militärens lokala högkvarter. Han samtalar med Rysslands vice försvarsminister. Konversationen är spänd. Prigozjin säger också att hans trupper intagit militärens högkvarter utan att avlossa ett enda skott, och hävdar att han har stöd av lokalbefolkningen. Ryska försvarsdepartementet uppmanar Wagnerstoldaterna att vända sig emot sin ledare eftersom Prigozjin har lurat dem och dragit in dem i kriminella aktiviteter, som försvarsministeriet uttrycker det. I Moskva-regionen blir läget allt mer spänt. Myndigheterna annonserar att säkerhetsläget höjs. Det innebär bland annat ökad övervakning och slumpmässiga id-kontroller ute på gatorna. Många flyr redan nu staden. Alla direktflyg från Moskva till Istabul i Turkiet och Tbilisi i Georgien säljer slut. För första gången under den eskalerande konflikten visar sig Putin själv. Han håller ett extrasänt tv-tal som bryter in i dom annars positiva morgonnyheterna om Rysslands framgångar i Ukraina. Putin anklagar Prigozjin för ett “väpnat myteri” och ett “knivhugg i ryggen”. Han förklarar också att den ryska militären fått order om att ”neutralisera” de ansvariga för upproret och kallar Wagnerledarens agerande för ”förräderi”. Samtidigt som Putin talar till folket börjar en Wagner-konvoj röra sig på motorvägen M4, som leder till Moskva. Ryska militären försöker stoppa konvojen och det kommer också rapporter om en nedskjuten rysk helikopter. Mitt på dagen publicerar ögonvittnen bilder och filmer som visar Wagner-gruppens stridsfordon i Voronesj-regionen. En helikopter flyger över en oljedepå i utkanten av Voronesj, invånarna hör en kraftig explosion och svart rök väller mot himlen. Flera nyhetsmedier rapporterar att Wagnertrupperna tagit kontrollen över staden. Samtidigt är stämningen god i Rostov-na-Donu, staden som är i Wagner-gruppens grepp. Invånare tar glada selfies med Wagner-soldater och klättrar upp på stridsvagnarna. Wagnerstyrkorna fotas när de äter take-out lunch och zippar kaffe i solskenet. Under dagen kommer rapporter om att presidentplanet har lyft från Vnukovo-flygplatsen i Moskva i riktning mot Sankt Petersburg. Det är oklart om Putin själv är ombord. Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar att Putin jobbar på som vanligt på hemmaplan. Wagnerkonvojen når Lipetsk-regionen, 40 mil från Moskva. Ryssarna försöker stoppa konvojens framfart genom att blockera vägarna med bussar och stridsvagnar. Man börjar också gräva hål i vägbanorna. Plötsligt - sent på kvällen – tar den hotfulla situationen en tvär vändning. Belarus diktator Aleksandr Lukasjenkos stab uppger att man träffat en överenskommelse med Prigozjin. Lukasjenko har klivit in som en slags medlare i konflikten och har pratat med Wagnerledaren i telefon. Han har Putins stöd att uppmana Prigozjin att lägga ner vapnen för att få fri lejd till Belarus, uppger han. Wagnergruppens snabba framryckning tar stopp. Prigozjins skickar ut ett meddelande på Telegram: ”De senaste 24 timmarna har vi tagit oss så nära som 20 mil från Moskva. För att undvika blodspillan så vänder vi om”. Mindre än ett dygn efter att man rullade in i staden lämnar Prigozjin och hans trupper Rostov-na-Donu. Videoklipp som sprids på nätet visar hur civila hyllar legosoldaterna som hjältar när de lämnar staden. Enligt en uppgörelse med den ryska regeringen går Prigozjin och trupper som deltagit i det väpnade myteriet fria från åtal. Uppgörelsen innebär också att Wagnergruppen ska återvända till slagfältet i Ukraina. Prigozjin kommer att gå i exil i Belarus. Vad han ska göra där är inte känt. Den abrupta vändningen skapar frågetecken. Världens Rysslands-experter spekulerar i varför Prigozjin valde att vända om. Möjligtvis förstod han att han tagit sig vatten över huvudet, kanske fick han inte det stödet som han förväntat sig? USA:s utrikesminister Blinken uttalar sig om utvecklingen i Ryssland och säger att han är övertygad om att kaoset inte är över. “Det är som en film och sista akten har ännu inte visats”, säger han till CNN. Han säger också att Ryssland är distraherat och att detta kan gynna Ukraina. På måndagen uttalar sig kinesiska myndigheter för första gången om helgens dramatik i Ryssland. Det är ett försiktigt uttalande som klassar turena kring Wagner-gruppen som “Rysslands interna angelägenhet” Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu visar upp sig för första gången sedan Wagnergruppen startade sin framryckning. I filmklippet är han på besök hos ryska trupper i Ukraina. Ryska nyhetsbyrån Ria citerar en rapport från försvarsdepartementet, som klargör att Sjojgu fortfarande leder armén. Försvarsministern har varit Prigozjins huvudsakliga måltavla, han har anklagats av Wanger-ledaren för att vara inkompetent och inte levererat ammunition. Klippet på Sjojgu kan vara producerat redan under helgen, men visar att försvarsministern fortfarande har Putins stöd, menar bedömare. På måndagen släpps också ett videotal med Putin – det första uttalandet sedan tv-talet på midsommardagen. Wagnerupproret nämns dock inte av presidenten, som istället ägnade talet åt att gratulera deltagarna i en industrikonferens. Irans president Ebrahim Raisi pratar i telefon med Putin. ”Den iranske presidenten uttryckte sitt fulla stöd för det ryska ledarskapet med anledning av händelserna den 24 juni”, skriver Kreml i ett uttalande. Qatars emir Tamim bin Hamad har också uttryckt sitt stöd telefonledes, enligt Kreml. Efter att han hade lämnat Rostov-an-Donu var det tyst från Wagner-ledaren Prigozjin. Spekulationerna om vart han tagit vägen tog fart. Men på måndag eftermiddag dök han upp, och gjorde ett elva minuter långt uttalande. Han uttryckte att målet med marschen var att skydda Wagnergruppen, som ansett sig attackerad av ryska helikoptrar. ”Vi marscherade inte för att störta Rysslands ledning”, säger han.

Lipetsk på YouTube

Lipetsk pilots testing Sukhoi Su 30 and Su 35

Pilots of the Lipetsk Aviation Center conduct intensive flights on fighters of the "4+" generation Su-30 and multipurpose Su-35, ...

COMBAT APPROVED på YouTube

Lipetsk (Липецк) - Rússia

Imagens da Cidade de Lipetsk - Rússia *Город Липецк - Россия *City of Lipetsk - Russia Lipetsk é uma cidade russa, capital do ...

Cityzoneful på YouTube

Massiv drönarattack mot ryska Lipetsk | Nyhetsmorgon | TV4 & TV4 Play

Flera byar i Ryssland har fått evakuera efter vad som beskrivs som en ”massiv” ukrainsk drönarattack i staden Lipetsk.

Nyhetsmorgon på YouTube

700 guided aerial bombs detonate at Russia's Lipetsk-2 airfield hit by drones

Kanal13​ #likekanal13​ #subscribekanal13 #warinukraine https://www.youtube.com/user/kanal13az?sub_confirmation=1 ...

Kanal13 på YouTube

Ukraine's Massive Airstrike Hits Russia’s Lipetsk Airfield

Massive strike hit Lipetsk airfield in Russia. Airstrike targeted fighter aircraft and a munitions depot. Significant explosion reported ...

The Free Press Journal på YouTube