600 nya bunkrar längs gränsen – så rustar Baltikum för ryska hotet

600 nya bunkrar längs gränsen – så rustar Baltikum för ryska hotet

I januari kom Lettland, Litauen och Estland överens om en gemensam plan för att bygga ett omfattande nätverk av befästningar – avsett att avskräcka en rysk invasion. Estland, med en drygt 330 kilometer lång gräns mot Ryssland, planerar nu att bygga omkring 600 underjordiska bunkrar som de hoppas ska förhindra en hypotetisk ockupation av Moskva. Det skriver Newsweek. Projektet kommer att kosta drygt 680 miljoner svenska kronor, uppger Susan Lilleväli, undersekreterare för försvarsberedskap vid det estniska försvarsdepartementet, på en pressträff. – Förutom utrustning, ammunition och arbetskraft behöver vi fysiska installationer för att försvara våra länder effektivt. Dessa installationer tjänar för det första syftet att undvika militära konflikter i vår region, eftersom de potentiellt kan förändra fiendens kalkyl, säger Lilleväli, enligt Newsweek. Varje tum ska försvaras Redan 2022 sa Estlands premiärminister Kaja Kallas att landet skulle ”utplånas från kartan” om ryska styrkor invaderade. Den nya baltiska försvarslinjen är i linje med Natos uppdaterade ”framåtriktade försvarsställning och avskräckning genom förnekelse", uppger Lilleväli på pressträffen, ”i syfte att försvara varje tum av allierat territorium hela tiden.” – Installationerna kommer förvägra fienden möjligheten att snabbt avancera i de baltiska ländernas territorium och vid militära intrång stoppa fiendens framfart redan vid våra gränser. Grupperas längs gränsövergångar Befästningarna kommer att grupperas kring gränsövergångarna för Narva i norr och Võru i söder. Den övergripande avsikten är att säkerställa beredskap ”att bekämpa fienden från första metern och första timmen.” Målet är att de första bunkrarna ska vara på plats i början av 2025. Samtidigt förbereder sig Natostyrkor i Lettland för att ta emot svenska soldater i en av de första insatserna när medlemskapet blivit klart. Målet är att skala upp till en brigad på 4000, i Rigas skogar. Så kan Sverige bidra Något formellt beslut är ännu inte taget men Försvarsmakten förbereder sig för att skicka drygt 600 soldater till Lettland. Just militärer från Sverige är något man hoppas på vid försvarbasen Ādaži. – De är utbildade till att arbeta i den här terrängen. Jag tror att det blir väldigt lätt för svenskarna att komma in i det här sammanhanget och bidra till att avskräcka Ryssland från att gå till angrepp, säger Jette Albinus, överbefälhavare Natos multinationella division norr, till TV4 Nyheternas Magnus Wennerberg, på plats i Riga. Kreml har inget intresse av att invadera Lettland – eller något europeisk land. Det hävdade Vladimir Putin i den kritiserade intervjun med amerikanske Tucker Carlson. Orden lugnar inte ÖB Jette Albinus. – Som militär är jag lite mer skeptisk. Putin sa ju något liknande före angreppet på Ukraina. Det som kännetecknar försvaret är att vi alltid är förberedda för det värsta. Och det bör vi nog vara nu också, säger hon.

Ny besvikelse för Hugo Larsson: "Hoppades på mer"

Ny besvikelse för Hugo Larsson: "Hoppades på mer"

Sverige vann med 3-0 mot Estland i Nations League under måndagskvällen. Då fick Hugo Larsson hoppa in i den 83:e minuten, efter att ha agerat inhoppare även mot Slovakien i fredags.

  • Jag hann väl inte göra jättemycket. Jag kom in när matchen någonstans var död så det var bara att spela av den, säger Larsson.

Eintracht Frankfurt-mittfältaren är inte nöjd över att han inte får spela en större roll i Blågult.

  • Jag kom hit med en förhoppning att spela mer än vad jag gjorde men det tror jag alla som kommer hit gör, hoppas att få spela så många minuter som möjligt. Det är inget konstigt med det.

Larsson fortsätter:

  • Det var mycket kul som hände också. "Sebbe" (Nanasi) gjorde två mål och min bästa vän (Hugo Bolin) fick göra landslagsdebut. Jag ser på det som en bra dag ändå. Haft möte Under september-samlingen vädrade den förre Malmö FF-talangen öppet sitt missnöje med förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons beslut kring hans speltid och sätt att kommunicera på.

Vad vet du om vad du ska göra för att få mer speltid? Har du pratat med Jon?

  • Vi hade ett möte i början av veckan där han visade lite klipp och vi pratade. Vad vi pratade om gillar jag att hålla mellan oss. Det fortsätter jag med.

  • Men vi hade ett bra snack. Jag hoppades på mer speltid och jag kan säga att jag är lite besviken över det. Men jag får kämpa på och komma igen, är det inte så de brukar säga?

På frågan om han landat i att han, som det verkar just nu, behöver växa in i det här landslaget svarar Larsson:

  • Nej. Någonstans kommer vi alla hit med stort självförtroende. Speciellt inför den här samlingen kom jag nästan från min bästa månad i karriären. Sen fick jag inte spela mer än vad jag gjorde. Det är klart att det är trist.

  • Men det är Jon som tar ut laget och jag får acceptera det. Det är klart att det är trist och att acceptera en sådan här sak är inte lätt när jag kämpat hela mitt liv för att komma hit, och när jag någonstans känner att jag förtjänar att spela. Där är jag inte riktigt än. Debut för Bolin Larsson försöker hålla sitt humör uppe genom att fokusera på andra positiva saker.

  • ”Sebbe” gjorde två mål. Bolin gjorde landslagsdebut. Det hjälper till. Även om det här inte var någon jätterolig samling spelmässigt så var det här den roligaste samlingen utanför fotbollen som jag haft sedan jag kom upp till A-landslaget.

  • Det fanns mycket positivt med den här veckan. Nu ska det bli extra skönt att komma tillbaka till klubblaget och spela fotboll igen. Det är någonstans därför vi kämpar varje dag och går till jobbet varje dag.

På frågan om 20-åringen har för dåligt tålamod svarar han:

  • Så kan man också se det men om jag någonstans ser det på det sättet så slutar jag kanske ge den där extra procenten som krävs för att vara på den högsta nivån. Man kan se det på det sättet, men också på ett annat.
Sverige tappade ledningen – oavgjort i Bratislava

Sverige tappade ledningen – oavgjort i Bratislava

Det hade varit ett gnetande från båda håll inledningsvis, hårda dueller som både grästuvor och spelare att fara och flänga. Inte mycket till fotboll, men ett kvitto på matchens betydelse för båda nationerna. Varpå, som från ingenstans, Sverige började spela en bländande anfallsfotboll, helt i stil med den förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson vill se. 21-årige Yasin Ayari har fått ett återkommande förtroende på mittfältet av dansken – något han tackade ordentligt för på Nationalstadion. Det har pratats mycket och högt om att Hugo Larsson inte får starta i Nations League, mindre om att Ayari gör det regelbundet. Och varför. Svaren gav han i Bratislava. Med sin intensitet och sitt offensiva mod. Volleyn ribba in Premier League-proffset firade sitt första landslagsmål via ett volleyskott, sedan ett inspel från Dejan Kulusevski – i sitt livs form? – styrts undan. Ayari slog till direkt och på instinkt. Högerskottet smet in via målvakten Marek Rodak och ribban. Åtta minuter senare fick Ken Sema göra som Ayari – jubla åt den första fullträffen i landslaget. Vaket höll sig vänsterbreddaren framme och stötte in returen Rodak släppte på Viktor Gyökeres avslut. VAR-granskningen visade att Sema befann sig onside. Tomasson sträckte båda händerna i luften. En gest som sade allt. Så här vill han ha det. Men de defensiva svagheterna finns kvar. I Johanssons virrvarr fick Slovakien kontakt David Strelec reducering kort före pausen tar inte plats i instruktionsboken för hur man uppträder försvarsmässigt. Viktor Johansson missade en passning. I det virrvarr som uppstod fick Slovakien kontakt. Larsson kom in för Ayari och Victor Nilsson Lindelöf för Alex Douglas efter en dryg timmas spel. Slovakerna forcerade, Strelec tryckte in 2–2 med 20 intensiva minuter kvar, där båda lagen gick för trepoängaren. Nations League fortsätter för svensk del mot Estland i Tallinn på måndag.

Estland på YouTube

5MIINUST x Puuluup - (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi | Estland 🇪🇪 | Stora finalen

Prenumerera och till Eurovision https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1 ​ 5MIINUST x Puuluup från ...

Eurovision Song Contest på YouTube

Highlights | Sverige – Estland 3-0 | Ny vinst i Nations League

Herrlandslaget tog andra raka segern i Nations League när Estland besegrades med klara 3-0 på Strawberry Arena. Än en gång ...

svenskfotboll på YouTube

Amazing Places to visit in Estonia - Travel Video

If you want to see a perfect blend of ancient history and state-of-the-art technology, you should visit Estonia. Estonia has ...

Joyous Travel på YouTube

Livet i ESTLAND - Ateisternas land och många ENLIGA KVINNOR

Dessa unika aspekter bidrar till dess intriger, vilket gör Estland inte bara till en destination, utan en fascinerande upplevelse. Häng med oss ​​när vi...

All About Countries på YouTube

Estonia Explained!

The northern jewel of the Baltics, or the southern jewel of the Nordics if you ask themself. Where the medieval meets the digital, ...

Countries Explained på YouTube

SVERIGE VS ESTLAND - VLOGG (8 sep 2024)

Sverige möter Estland i Nations League och vinner mee 3-0 efter mål av Alexander Isak och Viktor Gyökeres.

DOOZ & NALLE på YouTube

Estland i poddar

GIIA-avsnitt 4: Fredriks avsnitt – Estlandssvenskarna

I vårt mest baltiska avsnitt hittills läser vi boken Stormar över Ormsö om estlandssvenskarnas öden under 1900-talet; detta på vår patron Fredriks begäran. Via Estlands svenskspråkiga minoritet så går vi en vindlande vandring genom rysk soldatutbildning under första världskriget (lol), beskriver sovjetiska soldater som inte förstår varför det finns varor i estniska affärer och i korthet även estniska självständighetskriget (kan det bli kärvare?). Stort tack till vår arbetsgivare Fredrik! Detta är hans personliga expressavsnitt.Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka genom att klicka på länken nedan. Stötta oss på Patreon!Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Från Estland till Fittja – en berättelse om tvätterskornas historia

Tvätteriets historia handlar inte bara om maskiner och uppfinningar – den handlar framförallt om människor. Här får vi syn på hur den mest vardagliga handlingen, att tvätta, kan bära på stora berättelser om Stockholms arbetslivshistoria. Berättelser om facklig kamp, längtan efter frihet och en farlig resa från det krigshärjade Estland till ett tvätteri i Fittja. Kvinnans Plats är Stockholms Kvinnohistoriskas poddserie som lyfter historiska berättelser om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden.Den här berättelsen är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Hagalunds Tvätterimuseum, Sveriges hembygdsförbund och Stockholms läns hembygdsförbund. I avsnittet hör du Stockholms Kvinnohistoriskas museichef Anna Tascha Larsson intervjua föreståndaren för Hagalunds Tvätterimuseum, Olle Magnusson, tvätterskan Elin Magnusson, tvätterskan Maria Släts son Algot Slät, samt författaren Gunilla Lundgren.Avsnittet är en del av Stockholms Kvinnohistoriskas samverksansprojekt “Aktivera regionens kvinnohistoria”. Med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet.Producent: Antonio de la Cruz. Producerad av Soundtelling. → Upptäck mer av Stockholms regions kvinnohistoria på: www.kvinnohistoriska.se/aktivera-regionens-kvinnohistoria Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.