I veckans avsnitt av ”Sveriges mästerkock” ska deltagarna bjuda på mat på ett äldreboende, med uppgift att laga klassisk husmanskost. Det blir en lagtävling där tjejerna och killarna ställs mot varandra – där det förlorande laget hamnar i eliminering. Det ska lagas både huvudrätt och efterrätt, och i killarnas lag är det Lucas Eriksson som kommer på idén till efterrätten – och även ett knep för att få den annorlunda från originalet. Det blir Oscar II:s tårta i miniformat. – Jag ansvarar för desserten. Oscar den andres tårta har jag tyvärr inte bakat men jag har ätit den och vet ungefär hur det ska smaka, säger Lucas. – Krämen är god. Jag kom med idén att lägga i lite citron och salt, det är inte med i originalreceptet, fortsätter han. Desserten imponerar på de äldre De äldre på boendet är mer eller mindre nöjda med allt de får smaka på – men det är framför allt killarnas efterrätt som sticker ut. – Jag tror att det är den godaste desserten jag någonsin ätit, så underbart! säger en 99-årig kvinna. – Och då är du ändå 99 år, så du har ätit några desserter, konstaterar Tom Sjöstedt då. – Vid mitt bord tyckte alla att den var helt otrolig, men det var en dam där som tyckte att den var lite för söt, fortsätter Tom när juryn senare överlägger. Den slutgiltiga domen av juryn innehöll dock inte enbart ros, även om killarna blir de som vinner dagens tävling och slipper eliminering. – Er dessert såg lite enkel ut på tallriken, man hade önskat mer av upplägget. Men smaken var fantastisk. Marängen ihop med smörkrämen och den rostade mandeln var jättegott, säger Tommy Myllymäki.