"De är alla ansvariga – har förstört vårt land"

"De är alla ansvariga – har förstört vårt land"

I den stora hamnstaden Guayaquil vid Ecuadors Stillahavskust har skjutningar, mord, kidnappningar och utpressningar blivit vardag efter att narkotikakarteller på senare år infiltrerat landets bananindustri, skriver AP i ett reportage. – Det här är allas ansvar: personen som transporterar, personen som köper, personen som konsumerar. De är alla ansvariga. De har förstört vårt land, säger försäljaren Dalia Chang från Guayaquil. Franklin Torres, som äger en bananplantage, säger att han är ”djupt bekymrad” över att bananföretag med kopplingar till kokainindustrin inte kan fråntas sin exportlicens med nuvarande lagstiftning. Att se landets bananindustri – ”den bästa i världen” – solkas ner av narkotikakarteller är olyckligt, anser Torres.

Historisk torka försvårar brandbekämpning i Amazonas

Historisk torka försvårar brandbekämpning i Amazonas

Världens lunga – Amazonas regnskogar – brinner. En ovanligt långdragen torka, förvärrad av väderfenomenet El nino, gör bränderna svåra att bekämpa, i såväl Brasilien, Peru, Ecuador, Colombia som Bolivia. I Brasilien ligger brandröken tung också i flera storstäder. Många av bränderna har startats av bönder, för att bereda marken. Det traditionella svedjebruket har tillfälligt förbjudits helt i landet, på grund av torkan, men myndigheternas beslut efterföljs inte. – Om den nuvarande utvecklingen inte bryts kommer våtmarken Pantanal, Amazonas och därmed hela Brasilien vara hotade, säger Flavio Dino, domare i Brasiliens högsta domstol. Värre än 2019 Brasiliens vänsterregering har lovat krafttag för att skydda Amazonas. Avverkningen av regnskog, såväl den legala som den illegala, ökade dramatiskt under Jair Bolsonaros tid vid makten. Men torkan, som pågått i över ett år, hotar nu alla reformer för att rädda regnskogen. Enligt satellitövervakning har 61.572 bränder registrerats under början av september, jämfört med drygt 46.000 under hela månaden förra året. Vattnet sjunker Brandbekämpningen försvåras av att floderna torkar ut. Såväl i Amazonfloden och dess biflöden, som i det vidsträckta våtmarksområdet Pantanal, har vattnet sjunkit dramatiskt dom senaste månaderna. Det oroar lokalbefolkningen. – Vattnet betyder allt för oss, det är en del av vårt dagliga liv och en transportväg för alla som bor här, utan vatten är vi ingenting, säger Fransisco Alvaro, som bor i Tefe Lake. Hans hus brukar flyta, men nu har vattnet sjunkit undan och hela timmerkonstruktionen är blottlagd. Det har han aldrig tidigare varit med om. Klimatet förändras Längre norrut, i Leticia i Colombia, har Amazonfloden sjunkit tio meter. Klimatförändringarna förstärker dom problem som avskogningen skapat, menar biologen Santiago Duque, forskare på Colombias nationella universitet.

– Förändringen av Amazonfloden går allt snabbare, vi håller på att förstöra den. Den största och rikligast strömmande floden på jorden kommer aldrig att bli sig lik igen, säger han.

Diplomatens panik efter gripandet av expresidenten: "Kan döda honom"

Diplomatens panik efter gripandet av expresidenten: "Kan döda honom"

Ett jättebråk har brutit ut mellan Mexiko och Ecuador, och Mexiko bryter nu de diplomatiska relationerna med det latinamerikanska landet, enligt president Andrés Manuel López Obrador. Det var sent på fredagen som polis tog sig in på Mexikos ambassad i den ecuadorianska huvudstaden Quito. Där grep de Ecuadors tidigare vicepresident Jorge Glas. – Det här är inte möjligt! Det är helt galet, säger Roberto Conseco, chef för det mexikanska konsulatet, efter gripandet till lokala medier. – Ja. Jag är väldigt orolig. De kan döda honom, fortsätter han. Mexikos president rasar Mexikos president, López Obrador rasar efter gripandet. "Ett uppenbart brott mot internationell rätt och Mexikos suveränitet", skriver López Obrador på X och uppger att han beordrat att de diplomatiska förbindelserna med Mexiko omedelbart ska upphöra. Jorge Glas var vicepresident i Ecuador 2013-2017, men tvingades lämna sin post efter att ha dömts till flera års fängelse för korruption. Glas blev villkorligt frigiven i fjol och flydde då in på Mexikos ambassad där han ansökte om politisk asyl.

Ola Bini dömd till fängelse i Ecuador: "Känns väldigt orättvist"

Ola Bini dömd till fängelse i Ecuador: "Känns väldigt orättvist"

Svensken friades för mer än ett år sedan från anklagelserna om dataintrång, men domen överklagades. En domstol har nu rivit upp den friande domen, uppger hans svenska presstalesperson för TT. Ola Binis juridiska ombud i Sverige, Thomas Bodström, säger till TT strax efter det att domen meddelats att den svenska regeringen nu måste agera. – Jag anser att det är en politiskt motiverad dom. Regeringen kan inte sitta med armarna i kors. De måste agera nu. Orolig för Binis liv Bini själv uppger att han inte riktigt vet hur regeringen jobbar för att bistå honom. – Det är möjligt att de gör jättemycket, men det är ingenting som vi har sett någon effektivt av, säger Ola Bini till TV4 Nyheterna. Thomas Bodström säger att det handlar om att hjälpa en svensk medborgare som blivit väldigt illa behandlad av ett annat lands rättssystem. Bodström är också orolig för sin klients liv och hälsa. – Om fängelsestraffet skulle verkställas undrar jag om han skulle överleva, säger Bodström. Ola Binis advokater i Ecuador undersöker nu möjligheten att överklaga domen. Greps 2019 Datasäkerhetsexperten Ola Bini greps på flygplatsen i huvudstaden Quito i april 2019, samma dag som Wikileaksgrundaren Julian Assange greps i London. Svensken, som är bekant med Assange, anklagades mot sitt nekande för dataintrång och för att ingå i en "spioncentral" under ledning av Assange. Någon närmare bevisning har fortfarande inte presenterats. Bini släpptes efter en tid i häkte men förbjöds att lämna landet. Han fick sina tillgångar frysta och tvingades anmäla sig hos åklagarmyndigheten varje vecka. Den 31 januari i fjol, efter nästan fyra år, friades han – men domen överklagades. När TV4 Nyheterna frågar Bini vad han själv tror ligger bakom det som hänt är han inte helt säker. – Jag har funderat många år på den frågan. Jag fattar inte varför de spenderar så mycket resurser och frågar efter mig. Efter fem år gör de fortfarande enormt korrupta saker för att vinna. Det är vansinnigt och jag förstår det inte.

Bodström kritisk mot regeringen: "En het potatis man inte vill ta i"

Bodström kritisk mot regeringen: "En het potatis man inte vill ta i"

Sedan svensken Ola Bini greps 2019 i Ecuador, anklagad för dataintrång i det statliga ecuadorianska telekombolaget CNT:s datasystem, har han levt i ett rättsligt limbo med utdragna rättegångsprocesser och frusna bankkonton. Svensken friades för mer än ett år sedan från anklagelserna om dataintrång, men domen överklagades. Restriktionerna mot Ola Bini kvarstår och han är förbjuden att lämna landet. Rättegången mot den svenske programmeraren Ola Bini i Ecuador avslutades på tisdagen och det fanns starka indikationer om att domen skulle komma under torsdagen. Men så blev det inte. I Nyhetsmorgon berättar Thomas Bodström, advokat och juridiskt ombud för Ola Bini, om väntan på besked. – Han får hanka sig fram. Det har gått fem år av hans liv. Han har väldigt engagerade föräldrar som åker dit. Det är en mardröm. De har fått besöka honom när han satt i fängelse. Men den här väntan och att rättegångarna gång på gång skjuts upp, det är också en form av tortyr i förlängningen. ”En het potatis man inte vill ta i” Thomas Bodström är kritisk till hur regeringen och Utrikesdepartementet har hanterat fallet. – Det behövs starkare påtryckningar. Det är inte okej att regeringen (i Ecuador) talar om för domstolarna hur de ska döma. Vi har inte hört Tobias Billström (M), Eller någon annan från UD, säga ett ord om det här. Inte heller den tidigare regeringen. De kan kalla upp ambassadören och fråga vad som händer. Vi har en svensk medborgare som är anklagad för saker som är fel. Hela processen har varit rättsvidrig. Bodström tror att det är Ola Binis bekantskap med Julian Assange som gör att politiker vill hålla avstånd. – Det blir känsligt på grund av att det är Assange. Sverige har en egen historia med de anklagelser som är mot honom. Det är en het potatis man inte vill ta i. Men det är inte för sent. Man får gärna engagera sig. TV4 Nyheterna söker UD för en kommentar.

Odalis har förlåtit gängmännen som stormade: "De måste haft sina skäl"

Odalis har förlåtit gängmännen som stormade: "De måste haft sina skäl"

För de anställda på TC Televisión finns det ett “före” och ett “efter” den 9 januari 2024 som blev startskottet för Ecuadors krig mot gängen: mitt i direktsändningen av eftermiddagens fördjupande nyhetsprogram stormades kanalen av ett dussintal beväpnade män som tog flera av de anställda som gisslan. Attacken pågick i över en och en halv timme, innan polisen kunde frita gisslan och gripa 13 personer. – Det var en händelse som skrev om historien för vårt land och för den här staden, säger “José”, en av cheferna på kanalen. Fortfarande djupt präglad av attacken När TV4 Nyheterna besöker TC Televisión pågår samma eftermiddagsprogram som stormades. Det ser ut som i vilken nyhetsstudio som helst: skjortorna är stärkta, kameran rullar, lamporna lyser och tv-sminket blänker – men “José”, han darrar. Han säger att han fortfarande är djupt präglad av attacken och att han därför inte vågar använda sitt riktiga namn, av rädsla för hämndattacker från gängen. – Det var en oerhört känslosam dag, fylld av skräck, säger han. Gjorde sin andra dag på jobbet när attacken skedde Den 9 januari gjorde 24-åriga Odalis García sin andra dag på jobbet. Under hösten hade hon gjort praktik på kanalen och eftersom cheferna gillade det de såg, gick praktiken över i ett vikariat. I korridoren utanför redaktionen där hon sitter vid sin dator, omgärdad av kollegor, är väggen full av kulhål från skottväxlingarna mellan polis och gisslantagare. Vid två tillfällen var Odalis García säker på att hon skulle dö. Trots det och trots våldet hon utsattes för, ger hon en helt annan bild av händelsen – än den hennes kollegor erbjuder. För henne är attacken bara ytterligare ett uttryck för hur illa situationen är i Ecuador. Ett land där fattigdomen och våldet i en del urbana områden gått så långt att kriminaliteten ibland anses vara den enda möjligheten. – Föreställ dig, de här killarna har förmodligen erbjudits en viss summa pengar, pengar de inte har. Vad kan de göra? De accepterar. ”Har redan förlåtit dem på djupet” Fortfarande vet ingen den verkliga orsaken till attacken. En åklagare som utredde händelsen har mördats och de 13 som greps, anklagas för terrorism. Odalis García, säger att de förmodligen bara var brickor i ett mycket större spel. – De är lika gamla som jag, killarna man kallar terrorister. Jag kallar dem barn som försöker vara terrorister, säger Odalis García. – Och jag har redan förlåtit dem på djupet. Jag hyser inget agg mot någon av dem. De måste ha haft sina skäl, så ser jag det. Men jag vet att mina kollegor tycker annorlunda.

Ecuador på YouTube

Sash! - Ecuador (Official Video)

Download or Stream: https://AltraModaMusic.lnk.to/Q7jcv Download or Stream The Best Of: https://AltraModaMusic.lnk.to/WT-mF ...

Altra Moda Music på YouTube

ECUADOR TRAVEL TIPS: Top 22 Things To Know Before You Visit Ecuador

Planning a Ecuador vacation? Here are the top 22 helpful things to know before your Ecuador trip. I talk about transportation, food, ...

GM Ace på YouTube

DON’T VISIT ECUADOR (unless…)

Should you visit Ecuador? Due to Ecuador's current energy crisis and planned blackouts, I believe it is not a good time to visit due ...

GM Ace på YouTube

Top 10 Things to Do in Ecuador (Ecuador Travel Guide)

This list of top 10 things to do in Ecuador shows you the highlights of the country along the avenue of the volcanoes in the Andean ...

BackPacker Steve på YouTube

Ecuador

Provided to YouTube by Altra Moda Music B.V. Ecuador · Sash! featuring Rodriguez It's My Life ℗ High Fashion Music under excl ...

SASH! - Topic på YouTube

Ecuador i poddar

283: Ecuador: Darwin's Adventure to the Galapagos

Ecuador: Darwin's Adventure to the Galapagos Join Tom and Dominic as they discuss Charles Darwin's time in Ecuador, where his observation of Finches, Mockingbirds, Iguanas, and many other animals native to the Galapagos, sowed the seed of his theory of evolution... Join The Rest Is History Club (www.restishistorypod.com) for ad-free listening to the full archive, weekly bonus episodes, live streamed shows and access to an exclusive chatroom community. *The Rest Is History Live Tour 2023*: Tom and Dominic are back on tour this autumn! See them live in London, New Zealand, and Australia! Buy your tickets here: restishistorypod.com Twitter:  @TheRestHistory @holland_tom @dcsandbrook Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

Ecuador's exports caught in the crossfire

How is the crisis in Ecuador affecting the country's economics - can it maintain the exports that provide most of its income? Roger Hearing will be taking a look at this. There are moves being made by UK politicians to take action against Fujitsu, the company that made the faulty software that led to the false convictions of hundreds of post office managers. And the dog ate my money - we hear from the US official who can rebuild chewed banknotes.

Hooded gunmen burst onto live TV set in Ecuador

Hooded gunmen have burst onto a live TV set in Ecuador, a day after the country's president declared a state of emergency following the disappearance of a powerful gang leader from prison. Roger Hearing will be bringing us the latest. The World Bank's latest report is predicting the worst half decade of growth in 30 years as many economies are set to grow more slowly in 2024 and 2025. We find out what this means for us. And Norway has become the first country in the world to open up part of its deep sea bed for commercial-scale mining.

NSTAAF International Factball: Iran v Argentina v Ecuador

Iran v Argentina v Ecuador: The QI Elves in association with www.visitengland.com bring you the fourteenth episode of International Factball - the only football podcast that has absolutely nothing to do with football. Today in this never-before-tried three-way special, Dan Schreiber (@schreiberland), Anna Ptaszynski (@qikipedia), James Harkin (@eggshaped) and Freddy Soames (@fsoames), pit Iran against Argentina against Ecuador to find out which is the most Quite Interesting country.

Ecuador: How do you solve the gang problem?

The notorious leader of Ecuador’s main criminal gang escaped from prison this week - he is still missing. The country’s President declared a state of emergency and the gangs fought back, with gunmen breaking into a TV studio during a live broadcast. Separately 130 prison staff are being held hostage by inmates.BBC Monitoring’s Rachelle Krygier, who focuses on Latin America, explains who the gangs are and how they operate from within the prisons. BBC Mundo’s Ana Maria Roura, who’s from Ecuador, talks through whether the government’s strategy of bringing in the army could work.Also, Madeleine Drury from the What in the World team tells us about various approaches being tried in different South American countries to tackle the gangs. Email: whatintheworld@bbc.co.uk WhatsApp: +44 0330 12 33 22 6 Presenter: William Lee Adams Producers: Julia Ross-Roy, Madeleine Drury and Adam Chowdhury Editors: Verity Wilde and Simon Peeks

Friday 12th January 2024. World News. Today: Taiwan votes. Israel South Africa genocide claim. DRC floods. Papua New Guinea riots. Ecuador

World News in 7 minutes. Friday 12th January 2024.Today: Taiwan votes. Israel South Africa genocide claim. DRC floods. Papua New Guinea riots. Ecuador quiet. Colombia date murders. US opinion polls. Somalia helicopter abductions. Ukraine and Baltics. Whales have accents.With Stephen DevincenziSupporters can read the transcripts at send7.org/transcriptsSupporters can try our weekly news quiz at send7.org/quizIf you enjoy the podcast please help to support us at send7.org/supportContact us at podcast@send7.org or send an audio message at speakpipe.com/send7Please leave a rating on Apple podcasts or Spotify.SEND7 (Simple English News Daily in 7 minutes) tells the most important world news stories in intermediate English. Every day, listen to the most important stories from every part of the world in slow, clear English. Whether you are an intermediate learner trying to improve your advanced, technical and business English, or if you are a native speaker who just wants to hear a summary of world news as fast as possible, join Stephen Devincenzi, Ben Mallett and Juliet Martin every morning. Transcripts can be found at send7.org/transcripts. Simple English News Daily is the perfect way to start your day, by practising your listening skills and understanding complicated stories in a simple way. It is also highly valuable for IELTS and TOEFL students. Students, teachers, and people with English as a second language, tell us that they listen to SEND7 because they can learn English through hard topics, but simple grammar. We believe that the best way to improve your spoken English is to immerse yourself in real-life content, such as what our podcast provides. SEND7 covers all news including politics, business, natural events and human rights. Whether it is happening in Europe, Africa, Asia, the Americas or Oceania, you will hear it on SEND7, and you will understand it.For more information visit send7.org/contact

Iraq PM on US exit, Trump back on Fox, Ecuador violence and eating disorders at the Olympics

The Iraqi prime minister tells Reuters why he is calling for the U.S. military to withdraw. A TV station is stormed by an armed gang as violence escalates in Ecuador. Donald Trump appears live on Fox News for a townhall ahead of the Iowa caucuses – what is his relationship with the network like now? Athletes raise concerns about eating disorders in climbing and call for action ahead of this year’s Olympics. Plus, Lloyd Austin’s health and Bitcoin’s false alarm. Visit the Thomson Reuters Privacy Statement for information on our privacy and data protection practices. You may also visit megaphone.fm/adchoices to opt out of targeted advertising. Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices