Jägarens obehagliga fynd i skogen: Märkligaste och hemskaste jag sett

Jägarens obehagliga fynd i skogen: Märkligaste och hemskaste jag sett

I helgen var Espen Persson, 27, ute på älgjakt i skogen i Kaxås i Krokoms kommun när han hittade två döda älgtjurar som krokat fast i varandras horn, vilket P4 Jämtland var först med att uppmärksamma. Det som antagligen har hänt är att älgarna har varit i slagsmål och fastnat i varandras horn, vilket har slutat med att de båda dött, möjligtvis av stress, menar Espen Persson. Och det här hör inte till vanligheten. – Jag har absolut inte sett det förut, jag frågade farsan som jagat i 50 år, han har aldrig varit med om det heller. Det måste ha varit en riktigt hemsk död för båda älgarna, säger han till TV4 Nyheterna. ”Fightats hårt” Bredvid älgkropparna låg stora stockar som fallit ner. – Vi ser att de har fightats ganska hårt. Att älgtjurar ryker ihop när de är brunstiga är inget konstigt, men att de dör på det här sättet är inget som Espen hört talas om, i alla fall inte i Sverige. – Det är riktigt sällsynt här, det är annat i Kanada eller Alaska där det är större älgar med andra slags horn. ”En riktigt hemsk död” Espen Persson tror att älgarna legat där i max några dagar, eftersom kropparna inte luktade och bukarna inte hade börjat svälla. – Det är nog det märkligaste och hemskaste jag har sett i skogen, det kan jag intyga. Sen är det ju sorgligt att det ska gå till på det där sättet också, men det är ju naturens gång om man säger så.

Så ska du agera om du hamnar i vatten

Så ska du agera om du hamnar i vatten

Nästan en fjärdedel av svenskarna väljer en aktiv semester i vandringsspåren, enligt statistik från svenska turistföreningen. Men det finns risker med det – och en känd sådan är att ramla i vattendrag. – En bra idé är att ha med sig en karta för att först se om det finns broar man kan gå över. Broarna finns utmärkta på kartan, tipsar Lars Rehnfeldt, naturbevakare på länsstyrelsen Jämtland. ”Sätt foten i en plastpåse” Men det finns inte broar vid varje vattendrag i skogen. Därför är det viktigt att vattensäkra mobilen innan man ger sig ut i naturen. – Det kan vara bra att kunna ringa någon om man råkar ramla i vattnet. Då måste mobilen vara i, till exempel, en zip-påse, säger fjällräddaren Rickard Svedjesten. Att ha med förstärkningsplagg, som vakuuminpackade strumpor och extra stövlar för ombyte, gör att man får upp värmen enklare efter att ha blivit blöt. – Men det är lätt att glömma. Då kan man sätta foten i en plastpåse i stället, innan man tar på sig de blöta skorna, för att bibehålla värmen, berättar Rickard Svedjesten och fortsätter: – Om man är flera får man hjälpas åt och dela med sig av sina kläder. Det gäller att få upp värmen. Ju fler desto bättre Det bästa tipset är att ha med sig en kompis som kan hjälpa till. Vissa vattendrag som är smala är också extra strömma, och då kan det vara svårt att ta sig upp själv. – Ett rep ska man alltid ha med sig. Det bästa är att korsa vattendraget en åt gången och använda repet som en säkring, betonar Rickard Svedjesten. För att undvika att ramla helt, ska man gå emot strömmen för att få en bättre balans. Dessutom uppmanar Rickard Svedjesten att använda en vandringskäpp. – Det är som ”ditt tredje ben” så håll den framför dig för att få extra stöd. Man måste tänka till innan man vadar över ett vattendrag.

Satt på institution i över tio år: "Ingen brydde sig om jag levde eller dog"

Satt på institution i över tio år: "Ingen brydde sig om jag levde eller dog"

I ”Elitstyrkans hemligheter” öppnar rekryt nummer två, Amir Makhfi Winsjansen, upp sig om sin tuffa barndom. Amirs föräldrar skilde sig och hans mamma träffade en ny partner, det var då som situationen blev ohållbar. Det konsumerades mycket alkohol i hemmet och Amir tog hand om både sig själv och sin bror från tidig ålder. – Jag har inget minne av att jag fick en kram när jag växte upp. Jag har aldrig blivit tröstad, säger Amir i programmet. Under uppväxten satt han på olika institutioner i totalt elva år. – När jag var nio år försökte jag ta livet av mig. Jag var på ett läger uppe i Jämtland och kände bara att jag inte ville tillbaka till helvetet jag bodde i. Jag såg ingen annan utväg, säger Amir. – Så då försökte jag överdosera på min astmamedicin och hamnade på ett behandlingshem, sedan har det varit så. Jag har suttit på institution från att jag var nio till tjugo år gammal, fortsätter han. ”Ingen kom – ingen brydde sig om jag levde eller dog” Och under tiden var det ingen förälder som fanns där. – Ingen kom, ingen ringde på födelsedagar. Ingen brydde sig om jag levde eller dog. En stor anledning till att Amir vill vara med i Elitstyrkans hemligheter är för att kunna blir mer kärleksfull mot sin fru och sin son, för att kunna släppa fasaden och kunna gräva djupare i sig själv. – Jag tittar på min fru och min son på samma sätt, att de har någonting fint och jag är inte där. Det går inte, jag känner hur jag är som en maskin, säger han. – Jag har bara två känslor, jag är bara arg eller glad.

Färre räddningsuppdrag i fjällen

Färre räddningsuppdrag i fjällen

Polisens fjällräddare undsätter varje år totalt ett par hundra personer i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. De allra flesta räddningsuppdrag sker i Kirunafjällen, mer specifikt vid Kebnekaise. – Väldigt många som vill upp på Kebnekaise behöver hjälp förr eller senare. De blir för tungt att gå upp, de har inte tillräcklig fysik och kanske för lite utrustning. Uppe på berget blir det ofta väderomslag till det sämre på ett annat sätt än i dalgångarna och det kan skapa problem, säger Stefan Källström. Vanligaste skadorna som kräver fjällräddningar och vrickningar och stukningar av olika slag då personer fallit och gjort sig illa. Andra vanliga orsaker är bristande utrustning och att personer inte varit förberedda på den fysiska ansträngningen eller dåligt väder. Minskat antal räddningsuppdrag Fram till pandemin låg antalet fjällräddningsuppdrag per år på en stabil nivå fler år i rad. Under pandemin ökade antalet räddningsuppdrag under sommarsäsongerna. Ett ökat antal hemestrande svenskar utan fjällvana tros vara en av orsakerna.

Efter pandemin ses en nedåtgående trend när det gäller antalet räddningsuppdrag. Stefan Källström tror att det hänger ihop med att hemestertrenden i fjällvärlden avtagit och att inflationen gjort fjällvistelsen dyrare samtidigt som Svenska Turistföreningen dragit ner på antalet stugbäddar i fjällen. – Antalet räddningsuppdrag följer antalet turister naturligtvis. Vi vet att turismen minskat under de här åren men vi tror att turismen återvänder på något sätt, att det ökar igen och därmed att antalet räddningsuppdrag också kommer att öka, avslutar Stefan Källström.

Larmar i ny rapport: Dröjer 88 år tills Sverige når full bemanning

Larmar i ny rapport: Dröjer 88 år tills Sverige når full bemanning

Utsikterna för primärvården är dystra. Enligt DLF:s rapport kommer primärvården inte vara fullbemannad tiotalet år och vissa regioner kommer aldrig nå full bemanning. Bland dessa finns Örebro, Kronoberg och Dalarna. I de nämnda regionerna är satsningarna för små för att riktvärdet någonsin ska kunna uppnås. I andra regioner har man inte kunnat lämna ut uppgifter om hur många läkare man har eller kommer behöva i framtiden. Ylva Sandström vädjar nu till ansvariga politiker att satsa på att utbilda och anställa. – Man behöver utöka antalet ST-tjänster kraftigt – och inte bara tillsätta tio tjänster till. Det är för små siffror. Utan det behövs en kraftig utbyggnad av antalet ST-läkare. Socialstyrelsens riktvärde för läkarbemanning i primärvården kom i april 2022. Riktvärdet innebär att en specialist i allmänmedicin ska ansvara för 1 100 invånare och varje ST-läkare (läkare under specialistutbildning) för 550 invånare. Det är utifrån dessa siffror som DLF beräknat hur många som måste anställas i regionerna för att vården ska anses fullbemannad. Jämtland-Härjedalen ett undantag Bara ett fåtal av landets regioner har tagit beslut om att försöka följa riktvärdena, ännu färre har satt upp handlingsplaner för hur man ska nå dessa i tid. Den enda regionen som av DLF upplevs vara i balans är Jämtland-Härjedalen. I regionen har man 103 specialister i allmänmedicin jämfört med riktvärdet på 104. Anledningen är att regionen tidigt såg varningsklockorna. 2013 införde Jämtland-Härjedalen ett hyrläkarstopp, något som ledde till en sjukvårdskris. Regionen insåg då att det inte längre gick att fortsätta som man tidigare gjort, och satsade på att själva utbilda sin personal istället för att rekrytera från andra regioner. – Nu kan de med personerna som de utbildat bemanna upp sina vårdcentraler och regionen har nu överlägset flest ST-läkare per invånare, säger Ylva Sandström. Att utbilda en specialist i allmänmedicin tar i genomsnitt åtta år, exklusive läkarprogrammet. Regionerna måste våga satsa över tid för att lösa bemanningsfrågan. Ylva Sandström tror att Jämtland-Härjedalen kan vara ett föredöme för andra regioner. – I en liten region så tror man kanske att det är omöjligt. Men det är inte så stora tal det handlar om. Jämtland har visat att det går.

Jämtland på YouTube

Malmömiljardär räddade by i Jämtland från utflyttningsdöden

Entreprenören och techmiljardären Dan Olofsson har rötterna i jämtländska Kaxås och bygden ligger honom varmt om hjärtat.

EFN Ekonomikanalen på YouTube

Älgjakt i Jämtland - Oktoberjakten

Älgjakten är i fullgång hösten 2024 & vi är i Jämtland för 5 dagars älgjakt! Produkter i filmen: Pointer Chevalite Jacket Men 3.0 ...

Absolutjakt på YouTube

Fettjeåfallet i Klövsjö - Jämtland, Sweden

Fettjeåfallet är en av de högsta vattenfallen i Sverige med 60 meters höjd delad på två fall. Fettjeåfallet ligger i Klövsjö, Jämtland.

Bert Wilnerzon på YouTube

Älgjakt i Jämtland - Septemberveckan

Älgjakten i september. Startskottet på en ny jaktsäsong för många jägare i de norra delarna av landet. I denna film beger sig ...

Jaktpuls på YouTube

Älgjakt i Jämtland 2024

I denna film får du följa mig & Börsåsens jaktlag under 5 dagars älgjakt i September 2024. Ståndskall för gråhunden Wille, bra ...

Absolutjakt på YouTube

Jämtland i poddar

Folktro från Jämtland och Härjedalen | LIVE på Jamtli Museum

I det här liveframträdandet av podcasten När man talar om trollen berättar vi om äldre tiders folktro från Jämtland och Härjedalen. Vi berättar bland annat om trolldom, kloka gubbar och gummor, puken, skogskäringen, hamnbjörnen och annat skrömt som finns beskrivna och bevarade i äldre, men idag ofta svåråtkomliga, nedteckningar från länet.   Tack på förhand för ert tålamod med det lite knasiga ljudet den här gången.   Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49   Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.

#25 The Republic of Jämtland

Teach Me Sweden is a Swedish History podcast by comedians Jonathan Rollins (US) and Erik Broström (SE). Each week one of them reads a true story from Swedish History to the other one who likely knows nothing about it.In this episode, Jonathan reads a story to Erik about Jämtland, a region in Sweden that doesn't really want to be Sweden. You'll hear about their government meetings, population changes, the big festival, a better name for the region, their presidents and more. Don't miss this important piece of Swedish history that includes an anthem that made Erik a little scared.Support this podcast at www.patreon.com/teachmesweden Get bonus content on Patreon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Avsnitt 60. 1177 och Ungdomsmottagningen startar onlinechatt- ska öka tillgängligheten

I dagens avsnitt dyker vi in i spännande förändringar inom vården där två nya digitala ingångar öppnar upp för medborgarna – 1177 Direkt och Ungdomsmottagningen Online. Vi lever i en tid av digital omställning, och dessa två initiativ är banbrytande när det kommer till att erbjuda medborgarna en smidigare och mer tillgänglig vård. Vi utforskar hur 1177 Direkt och Ungdomsmottagningen Online kommer att förändra landskapet för vården i regionen och göra vårdtjänster mer tillgängliga för alla. Vi kommer också att ta upp exempel på hur digitaliseringsprojekt möjliggör för samverkan över gränserna mellan olika vårdenheter och professioner som lär sig att samarbeta på ett effektivt sätt, vilket i slutändan gynnar patienterna och skapar en mer sammanhållen vårdprocess. Dessutom kommer vi att diskutera hur medarbetardrivna arbetssätt spelar en central roll i omställning och utveckling. Genom att lyssna på de som arbetar inom vården och inkludera deras perspektiv kan vi skapa system och verktyg som verkligen möter behoven hos både vårdpersonal och patienter.   Så häng med oss när vi utforskar framtidens vård i Region Jämtland Härjedalen. Tillsammans skapar vi en framtid där vården är tillgänglig för alla, när som helst och var som helst. Produktion: Poddverandan i Östersund

105. Jämtlands Hell

I avsnitt 105 intervjuar vi Anders Thelenius och David Jones från Jämtlands Bryggeri. Vi pratar om ölet det legendariska ölet Hell som nu gör comeback. Allt detta och mycket mer i avsnitt 105.