Nu verkar ovädret Hans lugna ner sig: "Vi har ett stort jobb framför oss"

Nu verkar ovädret Hans lugna ner sig: "Vi har ett stort jobb framför oss"

Nattens oväder i Halland har enligt Patrik Sönnerstedt främst varit koncentrerat till Falkenberg och Varberg. Där har räddningstjänsten ryckt ut på larm om bland annat översvämningar och träd på vägen. – Det har varit en kontinuerlig ström av samtal under hela natten. Kan man vara inne ska man såklart vara det och bor man i ett utsatt område är det viktigt att vidta åtgärder i god tid. Man kan förebygga med sandsäckar, pumpar och att bygga barriärer, säger han.

På onsdagsmorgonen är alla tåg mellan Varberg och Borås inställda och Hallandstrafiken varnar på sin hemsida för att oväder kan ställa till med tågstopp även på delar av västkustbanan som går mellan Göteborg och Malmö. Samtidigt är framkomligheten på flera vägar begränsade på grund av vatten och nedfallna träd på vägbanan. ”Ganska lugnt” Söder om Göteborg är E6:an fortfarande avstängd i höjd med Kållered efter tisdagens regn. Trafikverkets prognos är att trafiken kan vara i gång igen efter 09. I Göteborg har natten inte varit lika stökig som tisdagen.

– Vi trodde att det skulle komma fler samtal relaterade till ovädret men det har varit ganska lugnt efter klockan tolv i natt, säger Anders Helmborn, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Men även här har stormen fortfarande påverkan på kollektivtrafiken: på sin hemsida noterar Västtrafik på onsdagsmorgonen över 100 pågående trafikstörningar varav många kopplade till ovädret. Efter att SMHI tidigare i veckan gått ut med omfattande röda varningar i en hel rad län finns på onsdagen bara en kvar. Den gäller risk för extremt höga flöden i bäckar och diken i Halland och västra Kronobergs län, på grund av kraftigt regn. Flera orangea varningar Men flera orangea varningar, graden under den röda, finns för översvämningsrisk i anslutning till vissa vattendrag i Jämtland, Dalarna, Gävleborg, Halland och nordvästra Skåne. Gula varningar, steget under orange, finns för höga flöden på många håll och blåst längs kusterna. Många vägar på andra håll i landet har också skadats. Tågtrafiken i Dalarna och Jämtland har störningar, eller inställd trafik, på flera håll på grund av underminerade eller risk för underminerade banvallar. Den senaste tidens blöta har dock gjort att det inte finns någon varning för brandrisk kvar i landet.

Bodde med Nytorgsmannen i skånska villan: "Hade ingen aning"

Bodde med Nytorgsmannen i skånska villan: "Hade ingen aning"

Den man som i media har kommit att kallas för Nytorgsmannen har gripits igen misstänkt för en ny våldtäkt, något som Sydsvenskan var först att rapportera om. Mannen har tidigare dömts för sju våldtäkter till fängelse i fem år. Den senaste tiden har han bott i en mindre ort i Skåne och avtjänat sitt straff med fotboja. Villan har han delat med en annan man, som inte hade en aning om vem han bodde med. Aftonbladet har träffat Nytorgsmannens hyreskamrat. – Jag satt på mitt rum. Plötsligt knackade någon på min dörr – jag trodde det var han – men det var polis från insatsstyrkan som kom in med dragna vapen. Jag bara tänkte: ”Vad fan är det som händer?”, säger mannen till tidningen. Efter att ha förhörts i tre timmar fick han återvända in i huset. Det är först dagen efter tillslaget som det börjat sjunka in för honom, vad han varit med om. Huslig och fylld av energi När Aftonbladet träffar mannen berättar han att han precis sett de två första avsnitten av dokumentären om Nytorgsmannen – den person som han inte visste att han bodde med. Nytorgsmannen har antagit ett nytt namn, och det var med det namnet han presenterade sig för sin blivande hyreskompis när de först sågs. Båda två hade svarat på en Blocket-annons om att hyra ett rum i huset, och Nytorgsmannen uppgav att han var arbetslös. Hyreskamraten upplevde honom som huslig och fylld av energi. – Han gick alltid runt och pysslade. Han har varit jättehjälpsam. Fixade till exempel om någon lampa var sönder och så, berättar han för aftonbladet. ”Äcklas” Dörren till Nytorgsmannens rum är sönderslagen. Hyreskamraten berättar att mannen aldrig brukade vara på sitt rum, och att han alltid sov på soffan. I samband med tillslaget ska polisen ha ställt frågor om en händelse som inträffade för ett par veckor sedan. Då ska Nytorgsmannen ha haft två tjejer på besök i poolhuset. De ska ha spelat hög musik, men händelsen ska inte ha stuckit ut i övrigt berättar hyreskamraten. Även vid ett tillfälle efter det ska mannen ha haft kvinnligt besök. Det besöket väckte heller ingen misstanke om något brottsligt och att mannen han känt i ett halvår skulle vara en dömd serievåldtäktsman fanns aldrig på hyreskamratens radar. Nytorgsmannen avtjänade den sista delen av sitt straff med fotboja. Det är inget som hyreskamraten märkt av. Däremot konstaterar han att mannen ofta hade pösiga mjukisbyxor. – Jag äcklas av att jag har bott med en människa som gjort något sådant här. Det är en chock, säger han till Aftonbladet.

Advokaten: "En lagändring är bara runt hörnet"

Advokaten: "En lagändring är bara runt hörnet"

Den 37-årige så kallade Nytorgsmannen, Andreas Holm, blev villkorligt frigiven i våras. Trots att kriminalvården bedömde att risken för återfall betecknades som hög, släpptes han efter att ha avtjänat knappt två och ett halvt år av sitt fem år långa fängelsestraff. Nu är han misstänkt för våldtäkt igen. Han greps på tisdagen i Hörby, enligt TV4 Nyheternas uppgifter. Flickan har varit placerad på ett HVB-hem i Skåne och händelsen ska ha inträffat för tre veckor sedan i Hörby, där han är hemmahörande. ”Finns möjlighet att skjuta upp villkorliga frigivningen” – Det är den regeln som gäller alla. Det normala är att man ska avtjäna två tredjedelar och att man sedan blir villkorligt frigiven. Men det finns en möjlighet att skjuta upp den villkorliga frigivningen, säger Johanna Björkman, advokat och tidigare åklagare. Björkman berättar att man då tittar tillbaka på den här enskilda personens tid i fängelset, om man misskött sig. – Det är det man sitter med när man beviljar den personen att bli frigiven, säger hon och fortsätter. – Då går man igenom och gör en plan. Idén och tanken bakom det här handlar om att rehabilitera och återetablera en person i samhället efter avtjänat straff. Går man inte igenom det här så finns det en grund till att skjuta upp den villkorliga frigivningen. Under fängelsetiden rapporterades han för misstänkt misskötsamhet vid 30 tillfällen och tilldelades varningar i åtta av fallen. Han har även vägrat behandling. Förändring i Sverige nära: Inte långt bort I Norge och Danmark har man något som heter ”förvaring” och det är ett tidobestämt straff, där man helt enkelt tittar på risken för den här personen i allmänhet ute i samhället, berättar Johanna Björkman. – Det finns en utredning som har presenteras här i Sverige, som är ute på remiss nu. Det handlar om att titta över den villkorliga frigivningen men också införa något som är ett säkerhetsstraff. Där har man samma tänk om den här personen faktiskt är en risk för samhället. Och en förändring är inte långt borta, enligt Björkman. – Det här är en väldigt politiskt laddad fråga. Men det är bara runt hörnet, det ligger inte långt bort.

Nytorgsmannens tidigare offer: Jag visste att det skulle hända igen

Nytorgsmannens tidigare offer: Jag visste att det skulle hända igen

Emma och den så kallade Nytorgsmannen, Andreas Holm, hade en kärleksrelation som varade i några månader 2020. Hon beskriver relationen som stormig. Hon blev misshandlad och våldtagen av Holm, som i dag har bytt namn, och 2021 dömdes han för grov fridskränkning och våldtäkt mot Emma och flera andra kvinnor. På morgonen våren 2020 låg Emma och sov när hon väcktes av honom. Han ville ha samlag med henne men hon sa nej eftersom hennes mamma sov i rummet intill. Då hotade Holm med att skicka ”boysen” på hennes mamma om hon inte gjorde som han sa. Emma uppfattade det som ett hot och gick med på samlaget, berättade hon i domen. ”Inte en fråga om utan när” Han dömdes till fem år i fängelse. Men i våras efter knappt två och ett halvt år blev Andreas Holm villkorligt frigiven. När Emma fick höra att Nytorgsmannen skulle släppas blev hon orolig för kvinnorna på den orten han skulle sättas på. – För det var ju aldrig en fråga om utan snarare när han skulle göra något, säger hon. Under fängelsetiden rapporterades han för misstänkt misskötsamhet vid 30 tillfällen och tilldelades varningar i åtta av fallen. Han har även vägrat behandling. – Man såg ju det på hur han betedde sig i fängelset. Och att man släpper ut en sådan människa. Nu känns det bara som att han har totalt spårat. Och det kommer att fortsätta, det kommer att hända igen, säger Emma. Förbannad över rättssystemet: ”Blir besviken som kvinna” Kriminalvården bedömde att risken för återfall ”i brottslighet, partnervåld och sexualbrott samt sexuellt våld är att beteckna som hög” inför den villkorliga frigivningen. Han blev inskriven hos frivården och skulle bära fotboja fram till september och vara under så kallad elektronisk övervakning. Emma berättar att hon är förbannad över hur rättssystemet fungerar i Sverige. – Man blir så besviken som kvinna. För att känns som att man inte prioriterar kvinnor och barn. När det kommer till sexualbrott och sådana här gärningsmän, prioriteras deras frihet mer än kvinnorna runt omkring som kommer bli utsatta.  ”Hade kunnat undvikas” Nu är Nytorgsmannen misstänkt för våldtäkt igen. Han greps på tisdagen i Hörby, enligt TV4 Nyheternas uppgifter, något som Sydsvenskan också rapporterat om. Han misstänks för våldtäkt på en tonårsflicka, enligt TV4 Nyheternas uppgifter. Flickan har varit placerad på ett HVB-hem i Skåne och händelsen ska ha inträffat för tre veckor sedan i Hörby, där han är hemmahörande. – Jag tror att alla som varit involverade i det här fallet visste att det skulle hända. Jag menar även alla domarna och de som la domen visste att det. Och att det är en så pass ung tjej som råkat illa ut, när det hade kunnat undvikas.  Paula Persson är målsägandebiträde åt två kvinnor som Nytorgsmannen åtalades men inte dömdes för att ha våldtagit. Hon berättar att en av hennes klienter blev helt bestört när hon fick höra om nyheten. – Hon upplevade att hon och andra har varnat och larmat för det här. Hon önskade att hon kunde förhindra att ännu en kvinna utsattas för det hon själv anser att hon blev, säger Paula Persson. Fotnot: Emma heter egentligen något annat.

Uppgifter: Nytorgsmannen gripen för våldtäkt mot tonårsflicka

Uppgifter: Nytorgsmannen gripen för våldtäkt mot tonårsflicka

Den 37-årige så kallade ”Nytorgsmannen”, som från Andreas Holm bytt namn, blev villkorligt frigiven i våras. Han har kallats för en av Sveriges värsta serievåldtäktsmännen och dömdes för sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp, sex fall av sexuella ofredanden, flera fall av kränkande fotografering, grov fridskränkning, barnpornografibrott och ringa narkotikabrott. Totalt 19 kvinnor föll offer för honom. Nu misstänks han återigen. Misstänks ha våldtagit tonårsflicka Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna greps ”Nytorgsmannen” på tisdagen i Hörby, något Sydsvenskan också rapporterat om. Han misstänks för våldtäkt och offret är en tonårsflicka, enligt TV4 Nyheternas uppgifter. Inför den villkorliga frigivningen bedömde Kriminalvården att risken för återfall ”i brottslighet, partnervåld och sexualbrott samt sexuellt våld är att beteckna som hög”. ”Nytorgsmannen” blev inskriven hos frivården och skulle fram till i september bära fotboja och vara under så kallad elektronisk övervakning. Tappade kontakt med fotbojan På grund av fortsatta misskötsamheter och fortsatt hög risk för återfall i brott förlängdes beslutet. Vid tisdagens gripande bar han på fotboja, men enligt uppgifter till TV4 Nyheterna ska Kriminalvården under samma dag ha tappat kontakten med den. Senast innan helgen måste åklagaren besluta om att begära ”Nytorgsmannen” häktad eller inte. Polisen i Skåne bekräftar att ett gripande skett i Hörby i ett våldtäktsärende men är i övrigt fåordiga. TV4 Nyheterna har sökt åklagare Anders Stridh som leder våldtäktsutredningen. TV4 Nyheterna har också försökt nå ”Nytorgsmannens” advokat. Tonårsflickans målsägandebiträde vill inte lämna någon kommentar.

Skåne på YouTube

Ta mig hem till Skåne

Välkommen till Skåne! Ta mig hem till Skåne har nu 2 miljoner strömningar på Spotify! Det är inte mycket för Rihanna, men det är ...

Henrik Widegren på YouTube

Så låter vi skåningar

Skånska låter olika beroende på var man är i från. Testa dina kunskaper med våra röstprov!

SYDSVENSKAN på YouTube

Gissa vilken invandrargrupp är störst i Skåne

Se IFS på SVT Play: https://bit.ly/3SgHVf4 Vilket är det gulligaste rasistiska ordet? Och vad var en "värstingresa"? Svaren får du i ...

SVT Humor på YouTube

SKÅNE / ÖSTERLEN: A roadtrip in Sweden's south to Ales Stenar, Sandhammaren, Ystad, Kivik & Skanör

An amazing roadtrip in Sweden's most southern province Skåne and the region Österlen: from Åhus to Kivik and to the white ...

Got2Go på YouTube

Skåne i poddar

80: Skåne

Novemberavsnittet bjuder på andra delen i Ölpölens Sverigeexposé: Skåne. Förvänta dig intervjuer. Dessutom har Helena snöat in på socker. Och om du vill hoppa till ett visst parti: 1.24.50 Anders Hansson - Malmö Brewing 1.43.41 Christian Ek - Brekeriet 1.59.50 Tim Persson - Klackabackens Bryggeri 2.29.30 Marcus Hjalmarsson - Brewski 3.03.23 Håkan Nilsson - Remmarlöv Gårdsbryggeri 3.22.35 Erik Frithiof - Hyllie Bryggeri 3.47.15 Chad Paton - Molecule Brewing

67. Kriget som beseglade Skånes framtid

Danmark och Sverige var rivalerna som under århundraden slogs om herraväldet i Norden. Skånska kriget inleddes i september år 1675 efter att danskarna tillsammans med Nederländerna förklarade krig mot Sverige. Danskarna ville återta Skåne, Blekinge och Halland som landet förlorat vid freden i Roskilde år 1658. Skånska kriget såg den 4 december 1676 det blodigaste slaget Sverige upplevt med Slaget vid Lund där hälften av de stridande stupande. Landskapen förrödes av krigen där reguljära förband, friskyttar och snapphanar mötte varandra i regelrätta slag och klassisk gerillakrigsföring. Största förlorarna var som alltid civilbefolkningen.I det 67:e avsnittet av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Göran Larsson, tidigare chef för Malmös museer och Stadsarkivet samt författare till två böcker om Skånska kriget.En uppmärksammad roll i krigföringen spelade snapphanarna, som kämpade såväl i militärt organiserade friskyttekompanier som i små grupper eller på egen hand. Svenskarna sökte på alla sätt komma tillrätta med snapphanerörelsen med omväxlande drakoniska straff och amnestiplakat, och snapphanarnas betydelse avtog starkt mot slutet av kriget.Avgörande för krigets utgång var inte de svenska militära framgångarna i Skåne. Det dansk–svenska kriget var en del av ett stort europeiskt krig mellan å ena sidan Frankrike, som var Sveriges allierade, och å den andra en koalition mellan Nederländerna, Spanien, den tysk–romerske kejsaren och bl.a. Brandenburg och Danmark. Med början i augusti 1678 slöt Ludvig XIV fred med sina främsta motståndare, och plötsligt var därmed Danmark jämte Brandenburg isolerat, och Danmark tvingades sluta fred utan några vinster. Fredsslutet skedde först i Fontainebleau och sedan i Lund, där samtidigt ett svensk–danskt förbund ingicks 1679. Därmed var Skånes framtid avgjord.Bild: Slaget vid Lund där Karl XI längst till vänster synes för svenska trupper jaga fienden ut på fältet. I bakgrunden slätt och den brinnande byn Vallkärra. Oljemålning från 1696 av Johann Philip Lemke.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

#257 Oscar Grönborg - Snabbast på Skåneledens SL5 (FKT)

#257 Oscar Grönborg - Snabbast på Skåneledens SL5 (FKT) by MedicalRunning

#253 Johan Johansson - FKT på Skåneleden SL1

#253 Johan Johansson - FKT på Skåneleden SL1 by MedicalRunning

Krutets väg - Skåne

I det här avsnittet ska vi besöka en bondgård, en industri och en lagerlokal.  Vi ska ut på en resa längs "Krutets väg" Tillsammans med Ivar Wenster bebyggelseantikvarie vid Ankdammen konsult tar vi oss från salpeter till lagrat snustorrt pulver! Resan börjar vid Sporrakulla gård. En otroligt vacker paltas som alla borde besöka. Ett byggnadsminne som får stå exempel för det första steget på vägen mot svartkrut! Här samlade man stalljord för att utvinna salpeter.  (Länk: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoer/sporrakulla.html) Sen kör vi söder ut till Torsebro krutbruk som ligger invid Helge Å. En bruksmiljö som består av industribyggnader, bruksherrgård, arbetarbostäder och ekonomibyggnader. Men vi besöker krutbruket, där man vid 1600-talets slut började tillverka svartkrut.  (Länk: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoer/torsebro-krutbruk.html?sv.target=12.382c024b1800285d5863a89a&sv.12.382c024b1800285d5863a89a.route=/&searchString=&counties=&municipalities=&reserveTypes=&natureTypes=&accessibility=&facilities=&sort=none) Efter krutbruket åker vi förbi Kristianstad som var en av mottagarna av svartkrutet - men vårat stopp gör vi i Karlskrona, där krutet från Torsebro också landade. (Länk: https://www.karlskrona.se/varldsarvet-orlogsstaden-karlskrona/karta/karta-over-varldsarvet/koholmen/) https://www.karlskrona.se/varldsarvet-orlogsstaden-karlskrona/karta/karta-over-varldsarvet/ljungskar/) En svinlade resa, där folk under århundradena tjänat kronan för krigens skull.    Det här avsnittet produceraras med bidrag från Länsstyrelsen Skåne. Fler bilder hittar du på arkeologiochhistoria.se   

Älska Öring Podcast - Havsöringspremiär på Skånekusten. Tips & Tricks

Avsnitt 11 så taggar vi till inför kommande premiär nere längs Skånekusten. Pratar med några duktiga kustfiskare och får både tips och tricks att tänka på dom här första veckorna. Glöm inte bort vårat Loop-Event nere i Vitemölla. Mer info får man på https://northerntroutshop.com/eventAlla flugor för havsöring hittar man i butiken. Tack för supporten! Och även stort tack till alla er som lyssnar, gillar och delar.Vill du eller ditt företag sponsra den här bloggen?Skicka en Swish till numret: 123 504 90 44 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.