Tar revansch efter stora besvikelsen

Tar revansch efter stora besvikelsen

Fyra i Elitloppet.  Under lördagskvällen var Francesco Zet tillbaka som en vinnare.  Daniel Redéns superhäst tog hem Norrbottens Stora Pris för andra året i rad.  – Jag är jävligt lättad, säger Daniel Redén i V75 Direkt.

Ryska skräcksiffrorna från Ukraina: 1500 döda och skadade – varje dag

Ryska skräcksiffrorna från Ukraina: 1500 döda och skadade – varje dag

Ryssland lider rekordstora förluster på fältet. BBC rapporterar att landet har haft sin värsta månad hittills sedan de inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Under oktober har i genomsnitt 1 500 dött eller skadats varje dag. Detta gör att Rysslands förluster är nästan uppe i 700 000 sedan februari 2022. Den totala siffran räknar med stupade, skadade och försvunna. Den brittiske försvarschefen och amiralen Tony Radakin säger till BBC att det ryska folket betalar ett ”extraordinärt pris” för Vladimir Putins invasion. – Ryssland är på väg att drabbas av 700 000 dödade eller skadade människor. Det är en enorm smärta och lidande som den ryska nationen måste bära på grund av Putins ambitioner, säger han. Så mycket lägger Ryssland på försvaret Han menar att de stora förlusterna bara gav små markvinningar. – Det råder ingen tvekan om att Ryssland gör taktiska, territoriella, vinster och det sätter press på Ukraina, säger han.

Tony Radakin tillägger att Ryssland lägger mer än 40 procent av sina offentliga utgifter på försvar och säkerhet, vilket är en enorm belastning för landet, menar han. ”Det är budskapet till Putin” Medan allierade till USA:s blivande president Donald Trump insisterar på att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan bli tvungen att avstå från vissa territorium för att få ett slut på kriget så insisterar Tony Radakin på att väst måste vara beslutsamma i sitt stöd så länge det krävs.

– Det är budskapet som president Putin måste ta till sig och det är den försäkran president Zelenskyj ska få, säger han.

Donald Trump har konsekvent sagt att hans prioritet är att avsluta kriget och stoppa militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina då det ”dränerar amerikanska resurser”. Han har dock inte sagt konkret hur han tänker få slut på kriget, men han har lovat att det ska ta slut inom 24 timmar efter att han tillträtt som president.

Ingen litar helt på butikernas erbjudanden på Black Friday

Ingen litar helt på butikernas erbjudanden på Black Friday

Black Friday-reklamen har redan börjat dyka upp utanför en del varuhus i Skövde. Men intresset är relativt svalt bland de shoppare som TV4 Nyheterna pratar med. – Man har insett att det inte är så bra reor alltid. Nu kan man på internet se prishistoriken och då ser man ju att de kan höja inför rean, säger Viktoria Johansson. Priser höjs En anledning är uppfattningen att butiker höjer varors priser innan rean, för att på så sätt få det att framstå som att prissänkningen är större än vad den är. –Jag tycker det är rätt fult. Men, ja, det är konsumentens ansvar att kolla och se att allt stämmer, säger Simon Keane.

Skövdeborna är inte de enda som är skeptiska. I en undersökning utförd av prisjämförelsesajten Prisjakt tillfrågades över tusen personer om huruvida de litade på erbjudanden under Black Friday. Låg tillit 81 procent svarade att de kände lågt förtroende för reorna medan endast 12 procent svarade att de litade på erbjudanden. Och av dem var det inte en enda som svarade att de helt litade på butikerna.

– Jag är tyvärr inte så förvånad. Dels kan det vara medvetenhet kring fejk-reor som konsumenter har fått. Dels från egna erfarenheter, dels från media. Dessutom är handeln i dag pepprad med erbjudanden, kampanjer och reor under året vilket kanske också urholkar förtroendet för reorna som sådana, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert, Prisjakt. Finns lag Sedan 2022 ska butiker redovisa priset för produkter de senaste 30 dagarna för att undvika fusk där priset på en produkt höjs innan rean. Men Prisjakt såg att 39 procent av alla produkter de bevakade fick sitt pris höjt under oktober. Alltså mer än 30 dagar innan Black Friday och därmed utanför realagens omfattning. Men branschorganisationen Svensk Handel säger att de flesta företagen vill göra rätt för sig. – I de allra flesta fall fungerar det här och då blir det inte rubriker. Det är bra att det kommer upp till ytan, för vi ska göra rätt. Men jag tror att de fall där reglerna inte efterlevs får väldigt stora proportioner. Vår bild är att handelsföretagen vill göra rätt och vi är från vår sida väldigt tydliga. Lagar och regler ska efterlevas, säger Hans Tjernström, kommunikationschef, Svensk Handel.

Nu blir elpriset 32 gånger dyrare i söder – än i norr

Nu blir elpriset 32 gånger dyrare i söder – än i norr

Elpriserna faller betydligt under torsdagen. Samtidigt är det fortsatt dyr el i de södra delarna av Sverige. Dyrast blir elen i elområde fyra, som bland annat omfattar Skåne och Blekinge. När elen är som dyrast mellan klockan sex och sju på torsdagskvällen kommer elen kosta drygt 3,90 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med elområde två, där elen i snitt kommer kosta drygt fyra öre per kilowattimme och som mest drygt åtta öre per kilowattimme. Det innebär att genomsnittspriset för el i elområde fyra kommer vara drygt 32 gånger högre än i elområde två. – Vi har även tidigare sett stora prisskillnader mellan prisområdena. Men att de nu blir så här extrema beror sannolikt åtminstone delvis på den nya modell som nyligen infördes på elmarknaden, säger Christian Holtz, elexpert på konsult- och rådgivningsfirman Merlin & Metis, till Dagens Industri. Risk för högre priser närmsta åren Den nya modellen som Christian Holtz hänvisar till är en så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning som enligt Svenska Kraftnät ska leda till bättre utnyttjande av elnätet samt effektivare elhandel. Samtidigt har modellen kritiserats för att gynna andra länder på bekostnad av svenska elkonsumenter. – Generellt tror jag att flödesbaserad kapacitetsallokering kommer att medföra högre priser för SE1-SE3 de närmsta åren. Hittills är den största förändringen att SE2 fått markant lägre elpris än SE1, något jag inte tror hade varit fallet med den gamla modellen. Vi kan också notera att elnätet nyttjas mer på spotmarknaden och att rekordstor överföringskapacitet har tillgängliggjorts mellan SE2 och SE3, säger Christian Holtz till DI. Värme och vind pressade oktoberpriser Samtidigt har elpriserna fallit brett den senaste tiden, och elpriserna den senaste månaden har varit de lägsta för en oktobermånad sedan Sverige delades in i fyra elområden, enligt en ny rapport från Energimyndigheten. – Det har varit blåsigt och varmt i oktober. På det sättet har priserna pressats ner ordentligt, Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät. Däremot kan priserna sticka uppåt de närmsta veckorna, främst drivet av kallare väder.

Matpriserna stiger – här är varorna som ökar mest

Matpriserna stiger – här är varorna som ökar mest

Förutom dyrare frukt och bär stiger priserna mest på mejeriprodukter. "Det vi ser är dramatiskt då mejeriprodukter utgör hela 18 procent av totala dagligvaruförsäljningen. så det är en stor del av vad vi handlar och äter", säger Ulf Mazur på Matpriskollen i ett pressmeddelande. Enligt Matpriskollen ökade priset på matfett med 3,6 procent och mjölk och grädde med 2,4 procent. Priserna på mejerivaror väntas öka ytterligare under vintern: "Det är stora ökningar och tyvärr är det nog mer att vänta då matfettspriserna ökar i Europa", säger Ulf Mazur i en skriftlig kommentar. Medan flera mejeriprodukter blivit dyrare sjönk priserna på exempelvis citron, apelsin och gurka. Även äpplen och paprika har blivit billigare.

Arbetsgivarna om industrifackens krav: "Fullkomligt orealistiskt"

Arbetsgivarna om industrifackens krav: "Fullkomligt orealistiskt"

Inför vinterns stora avtalsrörelse har de fem fackförbunden inom industrin, IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, GS och Livs, gått ihop i enad front. Senast den 31 mars hoppas de att deras krav på 4,2 procent högre löner har gått i mål. Även tolv av LO-styrelsens tretton förbund har ställt sig bakom. – Det grundar sig på noga övervägningar av de ekonomiska förutsättningarna, sa IF Metalls ordförande Marie Nilsson på en pressträff under måndagen. ”Ett bekymmersamt krav” Men från arbetsgivarnas håll är tongångarna annorlunda. – Det är ett högt krav, ett bekymmersamt krav. Vi ser ingenting i den ekonomiska fundamenta som talar för de här lönekraven, säger Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna till TT. Vidare säger han att en sådan löneökning skulle slå hårt mot tillväxten och sysselsättningen. ”Fullkomligt orealistiskt”, säger arbetsgivarorganisationen Ikem. ”Det skulle leda till en försämrad svensk konkurrenskraft och slå mot såväl jobben som välfärden, dessutom riskerar det att driva på inflationen”, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM, i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån. ”Känner inte igen mig” Facken menar att svensk industri har stärkt sin internationella konkurrenskraft och därför har råd med den historiskt sett höga löneökningen. Men Per Widolf håller inte med. Han menar att många företag varslar om uppsägningar, samtidigt som de kämpar med högre priser och höga räntor. – Så jag känner inte igen mig i bilden, säger han till TT. Det tvååriga avtalet som gäller nu löper ut den 31 mars och har gett 7,4 procent på två år, vilket motsvarar 3,7 procent per år i snitt. Utöver den föreslagna ökningen på 4,2 procent ska avsättningar till olika former av arbetstidsförkortningar göras.

Ny strafftull – nu blir populära elbilar dyrare för svenskarna

Ny strafftull – nu blir populära elbilar dyrare för svenskarna

I dag träder EU:s särskilda tull på elbilar från Kina i kraft. De införs för att rädda jobben inom bilindustrin i Europa. Under lång tid har EU undersökt hur mycket statligt stöd kinesiska biltillverkare får, något som EU menar ger dem orättvisa konkurrensfördelar. Totalt kan tullen bli uppemot 45 procent, jämfört med cirka 10 procent idag. Det som avgör hur hög avgiften blir är hur stort statligt stöd biltillverkaren har. Och det kommer att påverka priset för den som vill köpa en elbil, speciellt de som har lägre priser. De kinesisktillverkade elbilar som säljs mest i Sverige är Polestar, MG och BYD. – Jag tror att de billigaste bilarna kommer att krypa upp i pris. Vissa kinesiska bilmärken har sagt att man inte ska höja priserna. Men på sikt, de kommande månaderna, tror jag att de flesta kommer att behöva kompensera för de ökade kostnaderna, säger Jan-Erik Berggren. Tesla ser ut att klara sig Alla bilar som görs i Kina får inte lika stor tullavgift. Bland annat ser Tesla ut att inte få någon ytterligare tull alls, enligt Jan-Erik Berggren. Tidigare har det rapporterats om att Tesla skulle behöva betala 8-9 procent. Kinesiska BYD ser ut att få runt 17 procent ytterligare i tullavgifter. Ännu en gång går nu BYD om Tesla som världens största elbilstillverkare. Antalet levererade laddningsbara bilar från BYD i tredje kvartalet uppgick till 1,12 miljoner. Det kan jämföras med Teslas 462 890 levererade elbilar i tredje kvartalet. Flera kinesiska bilföretag väntas flytta sin produktion av vissa elbilar till Europa. Volvo som ägs av kinesisk Geely kommer att flytta sin produktion av EX30, deras lilla elbil, från Kina till Belgien. – De funderar på att flytta viss produktion till Sverige, så Volvofabriken i Torslanda är säkrare nu än tidigare, säger Jan-Erik Berggren.

Nu sänks skatten – så mycket billigare blir snus

Nu sänks skatten – så mycket billigare blir snus

Sammantaget uppgår skattesänkningen på snus till omkring 20 procent. I samma veva höjs skatten på cigaretter med nio procent. Enligt regeringen handlar det om att spegla de hälsofarliga effekterna av snus och cigaretter – där de senare anses vara betydligt mycket värre för hälsan. Markus Lindblad, kommunikationschef på snusåterförsäljaren Snusbolaget.se, välkomnar förändringen. De här skatteförändringarna kommer att gynna svenska snuskonsumenter och vi har stora förväntningar på att det här ska bidra ytterligare till att ännu fler slutar röka, säger Lindblad. Den metod de flesta använder för att sluta röka är nämligen snuset, fortsätter han. Vissa sänker – andra höjer" För flera av de vanligaste märkena motsvarar skattesänkningen omkring 55 kronor för en stock (ett tiopack) lössnus, enligt Snusbolagets uträkning. För portionssnus kan det det röra sig om mellan 20 och 30 kronors sänkning per stock. Samtidigt bestämmer varje leverantör sina egna priser – och att alla kommer att sänka priset är inte självklart. Det blir spännande för konsumenterna att se vad som faktiskt sker nu. Vissa sänker priserna fullt ut och vissa sänker en del. Andra höjer priserna. Men vi tar för givet att alla inom svensk handel kommer att följa efter, säger Markus Lindblad. Så kallat vitt snus och andra tobaksfria produkter omfattas inte av skattesänkningen. För cigaretter beräknas ett paket bli fyra kronor dyrare, enligt regeringen. Kritisk mot skattesänkning Samtidigt finns det hälsorisker med att snusa, bland annat påverkan på hjärta och kärl och höjt blodtryck. Forskning visar att även om snus är mindre skadligt än cigaretter så är det en förhöjd risk att dö i förtid om man använder sig av snus, säger Louise Adermark. Hon är beroendeforskare vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om nikotinberoende. Det är synd att man väljer att sänka skatten på snus. Det finns en stor risk för beroende och som jag ser det behöver vi inte använda nikotinprodukter alls, säger Adermark.

Stora Pris på YouTube

Allsvenskans Ganska Stora pris 2024

Köp laglig pyroteknik hos Ultrasfactory : https://ultrasfactory.se/ Max Öppen för samarbeten-svekultur@gmail.com Glöm inte ...

SVENSK SUPPORTERKULTUR på YouTube

Allsvenskans Ganska Stora Pris 2024

Från Allsvenskans stora pris 2024 Cred till Jonas Dahlqvist som år efter år levererar detta mästerverk! Materialet ägs av Max.

AIKCentralen på YouTube

Åby Stora Pris 1988 - Ourasi / Jean-René Gougeon

1. Ourasi / J-R Gougeon 2. Jet Ribb / H.G. Eriksson 3. Mack the Knife / S.H. Johansson ( Sugarcane Hanover loses stride in the ...

lgla på YouTube

Dahlquist utser årets fulaste mål och andra alternativa pris - TV4 Sport

TV4 Sport från 2015-11-05: C Mores Jonas Dahlquist delar ut sina alternativa pris till årets allsvenska prestationer. TV4 Sport ...

TV4Sport på YouTube

Stora Pris i poddar

Travtjöt 27-Åby Stora Pris- V75

ravtjöt är en Podcast som pratar Åby och Trav. Kristofer Jakobsson & Sören Englund går igenom veckans tävlingar. Åbytravet är Sveriges modernaste travanläggning som årligen lockar ca 100 000 besökare. Vi tävlar i huvudsak onsdag eller torsdag men de riktiga höjdpunkterna är V75, sex lördagar om året med Olympiatravets final och Åby Stora Pris som juveler i kronan. På innerplan finns det en ridsportbana av högsta klass och tillsammans med ridklubbarna i regionen arrangeras ett 20-tal tävlingsdagar om året. Åbytravet erbjuder också en unik konferensmiljö där de traditionella mötena kan blandas med ponnykörning eller en trekamp i stallet. De stora ytorna gör också anläggningen till ett utmärkt ställe för större konferenser, mässor eller utställningar. Panoramarestaurang Pegasus kan servera nästan 1000 sittande gäster och tillsammans med övriga restauranger blir Åby den perfekta mötesplatsen för alla. Travbanan har unika dubbla Open Stretch-spår, vilket innebär att hästarna bakom ledaren har chans att vika in ett eller två spår och utmana ledaren på upploppet. 1000-meter banans upplopp är 180 m, banbredden vid start är 23 m och vid mål 19 m. ÅbyTravet är en komplett anläggning som erbjuder en spännande blandning av nytta och nöje.